Τοπικά

Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βόλο

perifereia 2

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, μία σε κάθε Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Η μία από τις μονάδες θα δημιουργηθεί στο Βόλο. Παράλληλα όπως τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, θα υλοποιηθούν και οι απαιτούμενες δράσεις για έργα ευαισθητοποίησης και προώθησης ανακύκλωσης.

Ειδικότερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, συζητήθηκε το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που θα αποτελέσει το εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πάνω στο ζήτημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Η τροποποίηση του σχεδίου αυτού, έγινε βάση της εναρμόνισης στην κείμενη νομοθεσία και της προώθησης έργων για χρηματοδότηση. Όπως είναι γνωστό τόσο η Ε.Ε. όσο και η ελληνική νομοθεσία ορίζουν ότι πρέπει να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών με την ανακύκλωση.

Η πρώτη φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε σήμερα στους τρεις Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων, μεταξύ των οποίων και της Μαγνησίας. Εκείνοι με τη σειρά τους θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις δικές τους μελέτες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και θα κατασκευαστούν τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων μια σε κάθε ΦΟΣΔΑ, (Λάρισα, Μαγνησία και μία κοινή για Καρδίτσα και Τρίκαλα) ενώ θα υλοποιηθούν και οι απαιτούμενες δράσεις και έργα ευαισθητοποίησης και προώθησης ανακύκλωσης.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες, καθώς έχει διαμορφώσει ένα λειτουργικό πλαίσιο με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), Σταθμούς Μεταφόρτωσης Αποριμμάτων (ΣΜΑ) και Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), έχοντας ταυτόχρονα προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται σε άλλες περιοχές της χώρας επισείοντας πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο περιφερειάρχης θέτοντας το πλαίσιο του νέου Σχεδίου τόνισε πως οι στόχοι πρέπει να είναι:

– να καλυφθούν οι ανάγκες τις καθαριότητας και της δημόσιας υγείας

– να είναι βιώσιμοι οι ΦΟΔΣΑ

– να μην αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας για τους πολίτες

– να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι

– να δημιουργηθούν λειτουργικές μονάδες ανακύκλωσης και επεξεργασίας αποβλήτων

– το μέγεθος των μονάδων αυτών να είναι τέτοιο ώστε να είναι βιώσιμες

Στόχος επίσης είναι να βρεθεί η καλύτερη οικονομική λύση για τον πολίτη γιατί όσο πιο προχωρημένο είναι ένα στάδιο επεξεργασίας των αποβλήτων, τόσο πιο ακριβά πληρώνει την ανταποδοτική υπηρεσία ο πολίτης. Επίσης θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι δομές που υπάρχουν αλλά και να υπάρξει ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας για όλες τις δομές

Προτεινόμενα νέα έργα και δράσεις

1. Ολοκλήρωση και άμεση λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων

– Τουλάχιστον μια για κάθε Δ.Ε.

2. Έργα επέκτασης Χ.Υ.Τ.Α., εκσυγχρονισμού, εργασίες αποκατάστασης (όπου απαιτείται) και ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των Χ.Υ.Τ.Α. της Περιφέρειας.

3. Επανεξέταση- βελτιστοποίηση δικτύου ΣΜΑ

4. Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων

5. Ανάπτυξη δικτύου μονάδων ανάκτησης βιοαποβλήτων

6. Ανάπτυξη προγραμμάτων οικιακής και επιτόπιας κομποστοποίησης

7. Διεύρυνση δικτύου χωριστής διαχείρισης των αποβλήτων βρώσιμων ελαίων και λιπών

8. Συμφωνίες με άλλους παραγωγικούς για τη συνεπεξεργασία οργανικών αποβλήτων

9. Δημιουργία Δικτύου Πράσινων Σημείων

– 1 Πράσινο Σημείο Κεντρικής Διανομής ανά πρωτεύουσα Π.Ε.

– 1 μικρό πράσινο σημείο ανά Δήμο

10. Οργάνωση συστήματος ΔσΠ έντυπου χαρτιού

11. Κατασκευή/ Επέκταση ΚΔΑΥ

12. Πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη της χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας διαχείρισης- εξορθολογισμός δικτύων

13. Δημιουργία συστήματος χωριστής συλλογής και διαχείρισης μικρών επικίνδυνων αποβλήτων στα ΑΣΑ

14. Ενίσχυση χωριστής συλλογής ΑΗΗΕ

15. Ενίσχυση χωριστής συλλογής των ηλεκτρικών στηλών

16. Δημιουργία μηχανισμού/ εργαλείου καταγραφής, παρακολούθησης και δημοσιοποίησης του κόστους συλλογής των ΑΣΑ ανά τόνο, ανά κωδικό αποβλήτου και ανά κάτοικο για κάθε Δήμο.

17. Ευαισθητοποίηση – ενημέρωση πολιτών

18. Αντιμετώπιση ιλύος των ΕΕΛ

19. Αντιμετώπιση υλικών κατεδαφίσεων και εκσκαφών

Το τελικό κείμενο του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί και προωθηθεί για έγκριση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το