Τοπικά

Μόλις πέντε γιατροί στη Μαγνησία δήλωσαν συμμετοχή στον εμβολιασμό πολιτών σε σπίτια και ιατρεία 

Ελάχιστο παραμένει το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών από τη Μαγνησία για να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού είτε αφορά στο ιατρείο τους είτε την επίσκεψη στα σπίτια.
Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες, ώστε να εξυπηρετούνται ακόμη και όσοι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Επίσης δίνεται η δυνατότητα του εμβολιασμού και στα ιδιωτικά ιατρεία ώστε οι πολίτες να μην είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται πολύ μακριά από τις εστίες τους και να εμβολιάζονται σε χώρους πιο οικείους γι’ αυτούς, όπως είναι τα ιατρεία των δικών τους γιατρών.
Μάλιστα ενώ αρχικά η αποζημίωση που έδινε το κράτος στους ιδιώτες γιατρούς που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση «Ελευθερία», κινούνταν σε μικρά ποσά, τελικά υπήρξε αύξηση στο συγκεκριμένο ποσό.

Πιο συγκεκριμένα πριν περίπου δέκα μέρες το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε την αύξηση των αποδοχών για όσους γιατρούς συμμετάσχουν στον εμβολιασμό. Έτσι η αποζημίωση για εμβολιασμό στο ιατρείο ανέρχεται στα 20 ευρώ και στα 50 ευρώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό.
Φαίνεται, όμως πως ούτε αυτή η αύξηση της αποζημίωσης άλλαξε τα δεδομένα στο ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών, καθώς μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού παραμένουν οι γιατροί που θέλησαν να εμβολιάσουν κατά του κορωνοϊού.

Τα αίτια για την απουσία ενδιαφέροντος
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης δήλωσε πως «το ενδιαφέρον από μέλη του συλλόγου για εμβολιασμό κατ’ οίκον κατά του κορωνοϊού, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα από τους περίπου 500 ιδιώτες γιατρούς, μόλις πέντε ενδιαφέρθηκαν για να εμβολιάσουν κατά του κορωνοϊού. Να σημειώσουμε πως οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ένας λόγος για το ελάχιστο ενδιαφέρον είναι και ο γραφειοκρατικός, ο λειτουργικός. Δηλαδή ο γιατρός που θα αποφασίσει να εμβολιάσει κόσμο, θα πρέπει να προμηθευτεί το ψυγείο για τη διατήρηση των εμβολίων, να είναι σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία για την προμήθεια των εμβολίων, να περνάει τα στοιχεία ι γραμματέας τους στην ειδική φόρμα. Ακόμη, όταν ο πολίτης θέλει να εμβολιαστεί στο ιατρείο, θα πρέπει να παραμένει δεκαπέντε λεπτά στον χώρο μετά τον εμβολιασμό του και μετά να αποχωρήσει. Το ποσό της αποζημίωσης μπορεί να είναι καλό, αλλά υπάρχει σκεπτικισμός. Ίσως και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο καλοκαίρι και ο κόσμος αναβάλει τον εμβολιασμό του, αν και δεν θα έπρεπε, αλλά και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εμβολιαστικές γραμμές στην πόλη, να παίζουν ρόλο στην απροθυμία. Βέβαια να δούμε, καθώς μπορεί από Σεπτέμβριο να τονωθεί το ενδιαφέρον».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μια άλλη εξήγηση είναι πως οι γιατροί προβληματίζονται και για τη νομική τους κάλυψη. Δηλαδή θα είναι καλυμμένοι νομικά, να κάνουν ένα εμβόλιο και αν ο πολίτης για οτιδήποτε προκύψει μετά του ζητήσει αποζημίωση; Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί τους γιατρούς και τους κάνει διστακτικούς να συμμετέχουν στην προσπάθεια του εμβολιασμού. Μάλιστα το ζήτημα αυτό το έχουμε αναφέρει και στον υπουργό υγείας για να υπάρξει μια κάλυψη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το