Τοπικά

Μόλις δύο κρούσματα κορωνοϊού στην Αλόννησο – “Η επιτυχία ανήκει στους κατοίκους” τόνισε ο Π. Βαφίνης

Μπορεί καθημερινά τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα να αυξάνονται ραγδαία, όμως το καταπράσινο νησί των Βορείων Σποράδων, η Αλόννησος, κατάφερε να κατακτήσει μία από τις πρώτες θέσεις των Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τα λιγότερα κρούσματα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Λοίμωξης από τον Νέο Κορωνοϊό (Covid-19), το νησί της Αλοννήσου από τις 14/3/2020 έως 7/11/2020 και από 8/11/2020 έως 21/11/2020 εμφάνιζε μόλις ένα κρούσμα ανά χρονικό διάστημα. Γι’ αυτή τη μεγάλη και σημαντική υγειονομική επιτυχία μιλά στη «Θ» ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης.

Ο κ. Πέτρος Βαφίνης επισήμανε πως «η επιτυχία αυτή ανήκει στους κατοίκους του νησιού, καθώς τήρησαν και τηρούν ακόμη ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Αυτό πιστεύω πως είναι το μυστικό της επιτυχίας. Ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, που είχε αρκετό κόσμο, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό, συγκριτικά με αυτό που βιώνουμε, όχι με άλλες εποχές, τα μέτρα τηρήθηκαν, γι’ αυτό και καταφέραμε να κρατήσουμε τόσο χαμηλά ποσοστά. Βέβαια σίγουρα θα υπήρχαν και άτομα, τα οποία ήταν θετικά, δεν γίνεται όλος αυτός ο κόσμος, που ήρθε στο νησί να ήταν «καθαρός», αλλά επειδή υπήρχε προφύλαξη δεν το μετέδωσαν».
Ο δήμαρχος Αλοννήσου σημείωσε ότι «τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς δεν είμαστε σε περίοδο καλοκαιριού με τουριστική κίνηση και μένουν στο νησί οι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι ανέρχονται στους 2.700. Βέβαια παρά τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων, που παρουσιάζει το νησί μας, εμείς δεν εφησυχάζουμε και προσέχουμε καθημερινά».
Μπορεί στην υπόλοιπη χώρα να αποτελεί συχνό φαινόμενο την περίοδο του νέου κορωνοϊού οι πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων να επιστρέφουν στην επαρχία, στο νησί της Αλοννήσου, όμως, όπως ανέφερε ο κ. Πέτρος Βαφίνης δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και οι μόνοι που επέστρεψαν στο νησί είναι οι φοιτητές, οι οποίοι λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης γύρισαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλοννήσου, παρά το χαμηλό ποσοστό των κρουσμάτων οι επιχειρήσεις της περιοχής πλήττονται καθημερινά, καθώς παραμένουν κλειστές, όπως και σε όλη τη χώρα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες αυτή τη στιγμή θα λειτουργούσαν, παρά το γεγονός ότι είναι χειμώνας.
Ωστόσο τα προβλήματα του νησιού, όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτρος Βαφίνης δεν σταματούν εκεί, καθώς υπάρχουν χρόνια προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν το νησί και παραμένουν άλυτα. «Έχουμε να αντιμετωπίζουμε και χρόνια προβλήματα, τα οποία ζητάμε να επιλυθούν. Αρχικά ζητάμε την πλήρη στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου, διότι έχουμε πολλές κενές θέσεις και θα πρέπει να καλυφθούν. Επίσης αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και στην Παιδεία, καθώς αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής, διότι δεν υπάρχει δάσκαλος. Σε γενικές όμως γραμμές οι άλλες υπηρεσίες είναι στελεχωμένες» τόνισε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως «το βασικότερο όμως πρόβλημα είναι της Υγείας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο σημαντικό από αυτό. Κάθε χρόνο απαιτούμε την ενίσχυση του τομέα της Υγείας, όμως δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα».

«Ζούμε σε ένα απομακρυσμένο νησί και επικρατούν συχνά δύσκολες καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η διακομιδή ενός ασθενή, η οποία είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί με πλωτό σκάφος, λόγω του καιρού, πρέπει να γίνει με ελικόπτερο. Γενικά αυτά τα προβλήματα είναι διαχρονικά. Θα μειωθούν όμως μόνο αν κάποια στιγμή το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου στελεχωθεί με όλους τους γιατρούς και με κάποιες ειδικότητες που είναι απαραίτητες».
Αυτά τα προβλήματα αποτελούν σημαντική «πληγή» και για πολλά ακόμη νησιά της χώρας και ειδικότερα το θέμα της Υγείας. Για κάποιους ανθρώπους η υγειονομική περίθαλψη ίσως είναι δεδομένη, γι’ αυτούς όμως τους ανθρώπους ίσως είναι πολυτέλεια, αφού χρειάζεται να διανύσουν χιλιόμετρα για να την αποκτήσουν.

Ρεπορτάζ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΑΝΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το