Κόσμος

Μολδαβία: Οι κάλπες δεν έβγαλαν πρόεδρο

Προς δεύτερο γύρο φαίνεται να οδεύουν οι εκλογές προέδρου στη Μολδαβία αφού τα αποτελέσματα χθες βράδυ έδειχναν ότι ο σοσιαλιστής υποψήφιος που θεωρούνταν φαβορί για να κερδίσει τον πρώτο γύρο δεν συνέλεξε το απαραίτητο ποσοστό.

Μετά από την καταμέτρηση 95% των ψήφων, η κεντρική επιτροπή εκλογών δήλωσε ότι ο αρχηγός του Κόμματος των Σοσιαλιστών Ίγκορ Ντόντον, 41, ο οποίος θέλει να αναστρέψει τη διαδικασία ένταξης της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε κερδίσει το 49,4% των ψήφων.
Ο Ντόντον χρειάζεται 51% για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο, και οι αναλυτές είπαν ότι ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο στις 13 Νοεμβρίου ως αντίπαλο την φιλοευρωπαία υποψήφια Μάια Σάντου, 44, η οποία είναι και ο πλησιέστερος αντίπαλός του με 37,4%.
«Ο νικητής θα καθοριστεί σε δύο εβδομάδες στον δεύτερο γύρο, όταν όλες οι δυνάμεις υπέρ της Ευρώπης βοηθήσουν να εξασφαλιστεί η νίκη του υποψηφίου που υποστηρίζει την Ευρώπη», είπε ο Μιχάι Γκίμπου, υποψήφιος του Φιλευλεύθερου Κόμματος.
Εννέα υποψήφιοι συμμετείχαν στην αναμέτρηση αυτή. Είναι η πρώτη φορά από το 1997 που ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία, μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο Ντόντον υποστήριξε ότι ήταν ακόμα δυνατόν να κερδίσει στον πρώτο γύρο, καθώς μερικές μεγάλες περιφέρειες δεν είχαν καταμετρηθεί.
Η επιτροπή εκλογών θα ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα της πλήρους καταμέτρησης στις 10:00 π.μ. σήμερα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Πρώην σοβιετική δημοκρατία των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία (που είναι μέλος της ΕΕ), η Μολδαβία βυθίστηκε στο χάος το 2015 από τότε που διαπιστώθηκε πως ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 15% του ΑΕΠ της χώρας, είχε εξαφανιστεί από το τραπεζικό σύστημα. Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή τόσο φιλοευρωπαίων όσο και φιλορώσων, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΕ ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της χώρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός Βλαντ Φιλάτ, ένας από πέντε πρωθυπουργούς της χώρας σε τρία χρόνια, θεωρήθηκε ως υπαίτιος, και οι αρχές τον συνέλαβαν στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης. Αργότερα φυλακίστηκε, αλλά πολλοί Μολδαβοί πιστεύουν ότι είναι και άλλα μέλη της φιλοευρωπαϊκής ελίτ αναμεμειγμένα στην απάτη.
«Περισσότερο από ποτέ, η Μολδαβία χρειάζεται έναν πρόεδρο που αντιπροσωπεύει τους πάντες και δεν χωρίζει τους πολίτες της χώρας σε υποστηρικτές ή αντίπαλους της ένταξης στην ΕΕ», είπε η Αλεξάνδρα Σβείτσινα, μια συνταξιούχος 64 ετών. «Ο νέος πρόεδρος πρέπει να απορρίψει τη γεωπολιτική εντελώς και να εστιαστεί στη βελτίωση της ζωής των απλών ανθρώπων», τόνισε.
Η Σάντου, πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπουργός παιδείας, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για την ενέργειά της στη Ρωσία, δεν θα πρέπει να πέσει ξανά υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Ο Ντόντον, αντίθετα, θέλει εάν κερδίσει να καλέσει για δημοψήφισμα που θα οδηγήσει στην απόσυρση της χώρας από την πολιτική και εμπορική συμφωνία σύνδεσης που έχει υπογράψει με την ΕΕ το 2014, ώστε η χώρα να γίνει μέλος μιάς Ευρωασιατικής τελωνειακής ένωσης στην οποία δεσπόζει η Μόσχα, γυρίζοντας έτσι πίσω το ρολόι σε πολύχρονες στενότερες σχέσεις με τη Δύση.
Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τη Ρωσία, η οποία προσπαθεί να φέρει υπό την επήρειά της τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, που συμπεριλαμβάνουν εκτός της Μολδαβίας και τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία.
Οι τελευταίες μέρες τις προεκλογικής εκστρατείας έφτασαν τα όρια της φάρσας. Η Σάντου και ο Ντόντον αλληλοκατηγόρησαν ο ένας τον άλλο ότι τον/την «έχει στο τσεπάκι του» ο Βλάντ Πλαχότνιουκ, ο πιο ισχυρός επιχειρηματίας της χώρας, ο οποίος κατά τους επικριτές του επηρεάζει υπέρμετρα την πολιτική σκηνή της Μολδαβίας.
Η Μολδαβία είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, καθώς 41% του πληθυσμού της ζει με πέντε δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το