Τοπικά

Μνημείο κατασκευαστικής ανευθυνότητας το φράγμα Παναγιώτικο

Η κατάσταση στο φράγμα Παναγιώτικο έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι είναι μη αναστρέψιμη, ωστόσο, παράλληλα με την έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών για τις αστοχίες στην κατασκευή του, θα πρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι και να γίνουν οι μελέτες για την αναζήτηση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής Νοτίου Πηλίου ούτως ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, που θα προκύψει τους καλοκαιρινούς μήνες. Η απόδοση ευθυνών αφ’ ενός θα είναι μακροχρόνια κι αφ’ ετέρου δεν θα λύσει το υδροδοτικό πρόβλημα της περιοχής. Πρέπει λοιπόν να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια και τον Δήμο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σ’ αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε η χθεσινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αργαλαστή με θέμα το φράγμα Παναγιώτικο και διοργανωτές την δημοτική κίνηση «Νότιο Πήλιο-Δήμος Ανατροπής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», με επικεφαλής την Κατερίνα Τσερκέζη και την περιφερειακή παράταξη Μαγνησίας «Δρόμος Ανατροπής για την Θεσσαλία», με τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Σταμπουλή .

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο γεωλόγος- εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δημήτρης Πάτρας ο οποίος, με την παράλληλη προβολή διαφανειών, αναφέρθηκε και ανέλυσε εκτενώς το ιστορικό της κατασκευής του φράγματος και την αλλαγή της αρχικής μελέτης από το ΑΠΘ και τον καθηγητή κ. Σούλιο , τονίζοντας πως ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία από την εταιρεία ΤΡΟΠΑΛΙΣ, η οποία το κατασκεύασε, ενώ οι διαρροές ξεκίνησαν με την πλήρωση του φράγματος το 2003. Ο κ. Πάτρας ανέλυσε την δομική κατάσταση αλλά και την ασφάλεια της κατασκευής από το 2003 μέχρι σήμερα, που οι διαρροές από τον ταμιευτήρα αυξάνονται συνεχώς, επισημαίνοντας πως το φράγμα λειτουργεί με τα δεκανίκια της επανατροφοδότησής του και χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άδεια λειτουργίας, την οποία δεν είχε ποτέ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος Ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου Κώστας Λεγαντής, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καθώς και ο εκπρόσωπος του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρη Μουτσινά κ. Γιαντσής Ιορδάνης, ο συνεργάτης της κ. Χρυσοβελώνη των ΑΝΕΛ κ. Κατσικλής Γιάννης και ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας Μαστρογιάννης Παντελής. Εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας παραβρέθηκε και περιέγραψε τη σημασία του ζητήματος για τον κλάδο ο κ. Ζύμαρης Αντώνης.

Στις παρεμβάσεις τους οι παραβρισκόμενοι εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για το φράγμα με κοινή διαπίστωση όλων ότι το θέμα είναι πολιτικό και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις για την υδροδότηση της περιοχής, καθώς το φράγμα αποτελεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και μακροχρόνια αν όχι ανέφικτη είναι και η λύση του. «Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη» υπογράμμισε ο κ. Λεγαντής, κίνδυνος για την πλήρη κατάρρευσή του «δεν υπάρχει παρά μόνο όταν θα είναι άδειο» επεσήμανε ο κ. Γιαντζής, ενώ την ανάγκη «άμεσα να εξασφαλιστεί η υδροδότηση στο Ν. Πήλιο» και να ενεργοποιηθούν πολίτες και φορείς σημείωσε ο κ. Μαστρογιάννης. Τέλος, ο κ. Ζύμαρης κατέθεσε προβληματισμούς όσον αφορά την ποσότητα του νερού για το καλοκαίρι και την ποιότητά του.

«Επείγει να προωθηθεί η μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής, καθώς η απόδοση ευθυνών για την ανεύθυνη κατασκευή του φράγματος δεν θα λύσει το άμεσο πρόβλημα του Ν. Πηλίου. Αυτό μπορεί να γίνει παράλληλα» τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Σταμπουλής, διαγράφοντας μια άλλη αντίληψη και μια διαφορετική, πιο δημοκρατική στάση απέναντι στο πρόβλημα, καθώς όπως είπε «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα μεγάλα έργα, πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Η λογική της ανάθεσης μας οδήγησε στο Παναγιώτικο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκαν πολλά ερωτήματα από το κοινό που παρευρίσκονταν αλλά και προτάσεις και απόψεις που έδωσαν στην εκδήλωση μια εποικοδομητική χροιά.  Εν κατακλείδι όλοι συμφώνησαν πως η περιοχή πρέπει να αγωνιστεί για να δοθούν οι αρμόζουσες λύσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το