Πολιτισμός

Μνήμες του εμφυλίου σε έκθεση έργων της Κατερίνα Σαμαρά στον Χώρο Τέχνης «δ.»

Εγκαινιάστηκε χθες στον Χώρο Τέχνης «δ.» η έκθεση έργων της Κατερίνας Σαμαρά με τίτλο «Τώρα κεντάς μεσ’ τη σιωπή ξανά τα όνειρά σου». Η καλλιτέχνης αναφερόμενη στα έργα της τόνισε πως «είναι μνήμες που βίωσε από παιδί και τα αφιερώνει στη γενιά που περάσανε την ταλαιπωρία του εμφυλίου πολέμου».
«Οι μνήμες του εμφυλίου έχουν αφήσει οπωσδήποτε σε όλους μας κάποια τραύματα. Εγώ θα ήθελα μέσα από τα έργα μου να δώσω μια διαφορετική διάσταση στην εποχή εκείνη, να εξευμενίσω δηλαδή και να διδαχτούν οι νέες γενιές ώστε να μην ξαναγίνουν παρόμοιες καταστάσεις. Η τέχνη δίνει πάντα ηρεμία και γαλήνη στην ψυχή του ανθρώπου και για αυτό ασχολήθηκα με αυτή την περίοδο, που είναι οι δικές μου παιδικές αναμνήσεις» προσέθεσε η κ. Σαμαρά.

Αναφερόμενη στα υλικά που χρησιμοποιεί επισήμανε ότι προέρχονται από την ιδιαίτερη πατρίδα της το Σκλήθρο Λάρισας. «Άλλωστε όλη η δουλειά είναι αφιερωμένη στην περιοχή και στα πετρώματα που τα συλλέγω από εκεί. Πιστεύω ότι μέσα εκεί βρίσκονται οι άνθρωποι. Διότι εμείς πεθαίνουμε και γινόμαστε χώμα και μέσα στα πετρώματα βρίσκεται η ιστορία των ανθρώπων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Η ίδια, τόνισε πως «μέσα στα έργα υπάρχουν και κάποια ποιήματα, που «παντρεύονται» μαζί με τους πίνακες, στους οποίους είναι γραμμένες λέξεις ή ολόκληρα».
Η Κατερίνα Σαμαρά γεννήθηκε στο Σκλήθρο του Βορειοανατολικού Πηλίου. Στην Αθήνα και στο Σχολείο της Αγγελικής Χατζημιχάλη με δάσκαλο στο σχέδιο τον Δ. Διαμαντόπουλο, μελέτησε τη λαϊκή τέχνη, τον λαϊκό πολιτισμό και ειδικεύτηκε στη μεταλλοπλαστική τέχνη.

Έχει συγγράψει το βιβλίο «Το κόσμημα μέσα από την ιστορία της τέχνης» για τις Σχολές του Ο.Α.Ε.Δ. Έχει εικονογραφήσει βιβλία. Ο Οργανισμός Βάμβακος της απένεμε Πρώτο Βραβείο Χρυσό Μετάλλιο και ο Σύλλογος Ελλήνων Λογοτεχνών επίσης Χρυσό Μετάλλιο για το έργο της στις Τέχνες και τα Γράμματα. Κατέχει Αντικατάσταση Διδακτορικού Τίτλου στις Διακοσμητικές Εφαρμογές με αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο.
Παρουσιάστηκε το έργο της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Έλαβε μέρος στην 6η Biennale Internazionale στη S. Maria di Sala στη Βενετία το 2016, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Γυναικών της Μεσογείου υπό την αιγίδα της UNESCO το 2000 και στο Forum για την Ανακύκλωση στη Ρώμη το 2014.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το