Ελλάδα

Μητσοτάκης: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία θα πρέπει να στείλει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που θα επιδιώξει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ, τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες και προσέθεσε ότι οι γείτονες είχαν πολλές ευκαιρίες να σταματήσουν τις προκλήσεις και να αποσύρουν το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε και αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Επανέλαβε, δε, ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, όμως όπως ξεκαθάρισε «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών. Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στο μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το