Ελλάδα

Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε για εμβολιασμό σε παιδιά άνω των 12

Στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών κάτω των 18 ετών με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε δημοσιογράφους όπου και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εις βάρος της Λευκορωσίας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα υπάρξει συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών.

«Είναι πολύ θετικό ότι πια περισσότερα το ενός εμβόλια εγκρίνονται και για νεότερες ηλικίες, πράγμα το οποίο μάς δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον από το Γυμνάσιο και πάνω, άνω των 12, που και αυτό νομίζω ότι από τη στιγμή που εγκριθούν τα εμβόλια αυτά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα δώσει μία νέα δυναμική στη διαδικασία του εμβολιασμού».

Επιπλέον, μιλώντας για το ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, εκ νέου, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση για αυτό το οποίο αποκαλούμε πια Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή με πολύ μεγάλη ταχύτητα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εκτίμησε, δε, ότι θα χρειαστεί σίγουρα μία δόση ακόμα, ίσως 9 με 12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ως «ενισχυτική δόση». «Θα τις έχουμε αυτές τις δόσεις στη διάθεσή μας και περισσότερες ενδεχομένως απ’ όσες χρειαζόμαστε. Οπότε νομίζω ότι εδώ η Ευρώπη βρήκε τον ρυθμό της και κινήθηκε -έστω και καθυστερημένα- για να καλύψει το αρχικό χαμένο έδαφος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για το πιστοποιητικό covid τόνισε την σημασία του για όλες τις χώρες του νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες καθώς «όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεων τους».

Ο πρωθυπουργός είπε για την πανδημία ότι υπάρχει γενική ικανοποίηση στην ΕΕ ότι πάει καλύτερα αλλά τόνισε την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση. «Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Πάντα υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις που γνωρίζουμε ή αυτές που μπορεί να προκύψουν», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες λένε για τις υφιστάμενες μεταλλάξεις ότι καλύπτονται από τα εμβόλια.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι στην ΕΕ «έχουμε δεσμευτεί μέχρι τέλος του έτους να δωρίσουμε ως Ευρώπη πάνω από 100 εκατ. εμβόλια σε τρίτες χώρες, να είμαστε πρωταγωνιστές στην παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πανδημία». Επ’αυτού επισήμανε ότι η Ευρώπη ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στην Ελλάδα οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού η οποία συνδυάζει το ψηφιακό αποτύπωμα με το ανθρώπινο χαμόγελο. «Έχει την καθολική αποδοχή των πολιτών και αυτό κάτι λέει για τις δυνατότητες του κράτους», ανέφερε σημειώνοντας πως αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Πολλά περισσότερα μπορούν να λειτουργήσουν όπως η επιχείρηση ‘Ελευθερία», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επιπλέον ότι μειώνονται οι νοσηλείες, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αλλά ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και είναι τραγωδία να καταλήγουν άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο και όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή», συμπλήρωσε ενώ διευκρίνισε πως το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πανδημίας δεν σημαίνει ότι κάποιος ευπαθής δεν εξακολουθεί να κινδυνεύει αν δεν εμβολιαστεί. «Αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος είναι απείρως πιο επικίνδυνο από τις απειροελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων. Δεν αντιμετωπίζω καθόλου υποτιμητικά ή κουνώντας το δάκτυλο συμπολίτες μας που ακόμα σκέπτονται να εμβολιαστούν. Ζητώ να κάνουν την πρόσθετη προσπάθεια να το ξεπεράσουν και να δουν πόσο σημαντικό είναι να πάρουν αυτή την απόφαση», επισήμανε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το