Ελλάδα

Μητσοτάκης: Παραβιάζονται οι εθνικές γραμμές – Τι απαντά το Μαξίμου

Tην ώρα που συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί αναβρασμός. Με ενστάσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει εν κενώ και είναι έτοιμη να κάνει πρόταση μομφής. Δηλαδή, σύμφωνα με τα στελέχη της Πειραιώς από την πλευρά των Σκοπίων δεν έχουν καλυφθεί οι βασικές προϋποθέσεις, όπως αυτές προβλέπονται από το άρθρο 1 παράγραφο 4 της Συμφωνίας. Με αυτό το επιχείρημα η παράταξη με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να ανεβάσει τους τόνους κατά τη διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τις ερμηνείες συνταγματολόγων, η ΝΔ μιλά για αναθεώρηση υπό αίρεση από την πλευρά των Σκοπιανών. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, το κείμενο δεν έχει τροποποιηθεί ενώ η ρηματική διακοίνωση έχει τεχνικά χαρακτήρα διπλωματικού εγγράφου.

Πού βασίζονται οι ενστάσεις της ΝΔ
Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, οι ενστάσεις των Νεοδημοκρατών βασίζονται στο επιχείρημα ότι δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων ενώ η διακοίνωση περιέχει αντιφατικά σημεία. «Ακόμη και το άρθρο 32 των τροποποιήσεων που είναι μια οριζόντια διάταξη αναιρείται από τις επόμενες» όπως επισημαίνεται ενώ στο προοίμιο παραμένουν οι επίμαχοι όροι, κάτι που κρίνεται «σε επίπεδο ουσίας αλλά και συμβολικό επίπεδο, εξαιρετικά βαρύ».

Συνολικά επισημαίνεται ότι είναι «εντελώς απαράδεκτη» η Συμφωνία γιατί δεν υπάρχει «η ελάχιστη αναγκαία τεκμηρίωση» και το κοινοβούλιο δεν είναι ώριμο να πάει σε ψηφοφορία.

Ψηφίζουν χωρίς να ξέρουν τι κυρώνουν
Στη Νέα Δημοκρατία τονίζουν ότι όσα συμβαίνουν στη Βουλή είναι «κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας». Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση, όπως προσθέτουν, «όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις, τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».

Η Πειραιώς επισημαίνει χαρακτηριστικά:

Μέχρι στιγμής, ο αναπληρωτής υπουργός του κ. Τσίπρα, Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο:

• Tο υφιστάμενο Σύνταγμα της πΓΔΜ που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος.
• Μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις, στις οποίες υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε «μακεδονικό λαό».

Με απλά λόγια -λέει η ΝΔ- μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ν.Δ.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά τη διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες.

Πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν (33η 34η κ.λπ.) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων.

Με τα δεδομένα αυτά, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Η ΝΔ αξιώνει το αυτονόητο: Να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της πΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του. Το αίτημα να κατατεθεί και το προοίμιο καθίσταται επιτακτικό καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο.

Μητσοτάκης: Παραβιάζονται οι εθνικές γραμμές
Την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει, έρχεται να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ότι «έχουν παραβιαστεί οι εθνικές γραμμές».

«Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter βίντεο με απόσπασμα για το θέμα της Συμφωνίας, στο οποίο τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί. Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: Θα πουν αυτοί ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν όχι;», γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης, ενώ το βίντεο τελειώνει με το εξής γραπτό μήνυμα: «Είστε υπόλογος κ. Τσίπρα όχι μόνο στους Μακεδόνες και ολόκληρο τον ελληνικό λαό αλλά και στην κρίση της ιστορίας».

Τι απαντά το Μαξίμου
«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν από λίγες μέρες κορόιδευε όλη την Ελλάδα και χάιδευε τα συλλαλητήρια, αποκρύπτοντας ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου «Μακεδονία», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Και συνεχίζει: «Τις τελευταίες μέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την πΓΔΜ. Όχι ότι θα του δοθεί ποτέ η εντολή από τον ελληνικό λαό, αλλά τον καλούμε να διαβάσει τη δήλωση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επί της ουσίας βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία “θα απαιτούσε χρόνια”, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το ergaomnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το