Ελλάδα

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Πληροφορούμαι ότι και εγώ υπήρξα στο παρελθόν θύμα συνακροάσεων

«Υποδεχθήκαμε με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με την επισύνδεση του τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη. Γι’ αυτό όταν την πληροφορήθηκα δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος στο οποίο απάντησα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησία διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι προχώρησε σε αλλαγές προσώπων και στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού και στη συνέχεια με ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πλέον εγκαθιστά πρόσθετες εγγυήσεις. Είπα «ναι» να έρθει στην ολομέλεια στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και συμφώνησα προφανώς να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή με εισήγηση της μειοψηφίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο κατέθεσε άμεσα 4 τομές αλλαγών με στόχο να διαμορφώσουμε από κοινού τη νέα πραγματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών. «Προσοχή όμως καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο τους και κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό εθνικό έργο το οποίο επιτελεί σήμερα. Θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της γιατί μεταξύ άλλων είναι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών που συντέλεσε καθοριστικά ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο», προσέθεσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «ένα ολίσθημα συνεπώς δεν αρκεί και δεν πρέπει να μηδενίσει ένα έργο πολύ σημαντικό με μετρήσιμο θετικό όφελος δεν χρειάζεται νομίζω να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στο σύνθετο κόσμο στον οποίον ζούμε αφού πίστεψε με το γνωρίζω όπως και όλοι οι τέως πρωθυπουργοί».

Κατά τον πρωθυπουργό υπάρχουν 500 παγκοσμίως λογισμικά παράνομα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα όσα έχει καταγγείλει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου αναφορικά με την παρακουλούθησή του όταν είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ: «Εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους τους οποίους συχνά επικαλείστε και καλά κάνετε ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός με βάση τις τότε δημοσκοπήσεις, εν δυνάμει πρωθυπουργός όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Καταθέτω στα πρακτικά τη σχετική ανάρτηση του κυρίου Τέλλογλου τον οποίο συχνά επικαλείστε και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε τον κύριο Τσίπρα πρωθυπουργό».

Λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι οι αποκαλύψεις έχουν ένα μακρύ χέρι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο εξωτερικό πολλοί θα ήταν αυτοί που θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη». Επίσης, έκανε λόγο για 4 αλήθειες:

Αλήθεια πρώτη: πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση η οποία σκόπιμα διακινείται μεταξύ της χρήσης κακόβουλων λογισμικών τύπου Predator και νόμιμων επί συνδέσεων της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών που γίνονται για λόγους ασφαλείας και πάντα με την έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα. Για τα πρώτα υπάρχει ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες και αυτό επιβεβαιώνεται και από το απόρρητο πόρισμα της εθνικής αρχής διαφάνειας το οποίο όμως κύριε Πρόεδρε σας ζητώ να θέσετε στη διάθεση των μελών της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας ώστε να λάβουν πλήρη γνώση του περιεχομένου τους. Όσον αφορά τώρα τις νόμιμες επισύνδεσης αυτές όπως ξέρετε καλά εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα από την εθνική άμυνα τη δράση της αστυνομίας του λιμενικού μέχρι την τρομοκρατία τη δίωξη ναρκωτικών τις απαγωγές. Όλες όμως λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο το οποίο προϋπήρχε και το οποίο με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα έχει έρθει η ώρα να επαναξιολογήσουμε. Θυμίζω στο σώμα ότι ήταν η κυβέρνηση του συριζα το 2018 που αφαίρεσε τη δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα προκειμένου να νομιμοποιούνται οι επισυνδέσεις.

Αλήθεια δεύτερη: Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε πράγματι ένα κενό, ένα σοβαρό κενό σε αυτό το πρωτόκολλο. Υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αυτή αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό, κάτι που σημαίνει ότι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών έπρεπε να είχε τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει διαφορετικά αντανακλαστικά για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και αυτό ακριβώς ήταν και το νόημα της φράσης μου για μια πράξη τυπικά επαρκή νόμιμη.

Αλήθεια τρίτη: Είναι προφανές ότι σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται κινούνται εκτός δημοσιότητας. Το ίδιο ισχύει για όσους και όσα αυτές ερευνούν. Εκεί άλλωστε οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους με όλα τα στελέχη τους τωρινά και προηγούμενα και σωστά να δεσμεύονται από εχεμύθεια για τις πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ας μην κατασκευάζονται συνεχώς εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας, όσο αναγκαία είναι άλλο τόσο αντικειμενικά δύσκολη προκύπτει η πλήρης δημόσια προσέγγιση και κατανόηση των χειρισμών αυτού του χαρακτήρα. Όσοι το αρνούνται απλά δεν λένε την αλήθεια και κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.

Αλήθεια τέταρτη: από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έλαβα γνώση των γεγονότων καλέσαμε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν. Ταυτόχρονα άλλαξαμε την ελαστικότερη ρύθμιση του σύριζα θέτοντας διπλό δικαστικό φίλτρο για τη διαδικασία της επισύνδεσης και συμφωνήσαμε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης την οποία διεξάγουμε σήμερα. Ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η δικαιοσύνη σε επίπεδο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο ανώτατο δηλαδή επίπεδο.

Να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ο Ανδρουλάκης
Πρόσκληση στον Νίκο Ανδρουλάκη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη έκανε ο πρωθυπουργός προκειμένου να πιστοποιήσει ότι η επισύνδεση ήταν καθ όλα νόμιμη. «Για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης επί σύνθεσης εάν ο κύριος Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί, τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πιστεύει πραγματικά ότι η επισύνδεση αυτή ήταν παράνομη», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ναι μεν υπάρχει η ανάγκη της διαφάνειας, αλλά στο όνομα της διαφάνειας όμως δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέδιδε live την συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας. «Οι βουλευτές σας σε ανοιχτή ακρόαση μετέδιδα τη συνεδρίαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το ομολογήσατε περίπου κιόλας και μετά έχετε την απαίτηση εσεις να εμφανίζεστε ως προστάτες των θεσμών που τους προοιωνίζεται με τις δικές σας συμπεριφορές.

«Τα δημόσια πρόσωπα ναι βεβαίως βεβαίως πρέπει να προστατεύονται τα δημόσια πρόσωπα και όπως σας είπα υπάρχει ένα αυξημένο φίλτρο προστασίας όμως όχι τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο. Συμφωνείτε με την άποψη την οποία διατύπωσε ο κύριος βενιζέλος ότι επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείτε. Να βγείτε γύρω τσίπρα και να το πείτε ανοιχτά αλλά ας σκεφτούμε λίγο πώς εξαρθρώθηκε χρυσή αυγή και τότε θα αντιληφθούμε όλοι τι ακριβώς εννοώ», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το