Ελλάδα

Μητσοτάκης: Είσαι ψεύτης – Τσίπρας: Ούτε ο Τόμσεν δεν ήταν τόσο ανελέητος

Σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε στη Βουλή για την οικονομία, την ανάπτυξη και τα εργασιακά μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Οι δυο τους διασταύρωσαν στα ξίφη τους εκτοξεύοντας αντεγκλήσεις, με την αντιπαράθεση να «ξεφεύγει» κάποια στιγμή, όταν «επιστρατεύθηκαν» προσωπικοί χαρακτηρισμοί και αιχμές.

Μητσοτάκης: Ψεύτης ο Τσίπρας
«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν, όμως, να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι περιγράφει, στην ερώτησή του, μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας, με ψέματα και ανακρίβειες.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα λέγοντας: «Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5% από το 18,6% του αντίστοιχου μήνα επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερη ανακρίβεια, υποκριτικά εξακολουθεί να μιλάει για ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι, αντί για απολύσεις, τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν και για την ακρίβεια είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν.

Τρίτο ψέμα: Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και έτσι ανθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τέταρτο ψέμα: Υποστηρίζει ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχουμε 1.374.482 μόνιμους εργαζόμενους, 65.718 περισσότερους από πέρυσι και για πρώτη φορά μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στη συνολική απασχόληση. Πέμπτο ψέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Και έκτο ψέμα, η υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, αναφερόμενος στους 55.000 επιστήμονες, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ».

«Δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου; Δεν γνωρίζετε ότι η προκήρυξη που βγάλατε εσείς αναφέρει ότι παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες;» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα. Εγώ πάλι θα επιμείνω, θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο. Να λοιπόν ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος πρεσβεύει το νέο».

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα, υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο του 2015, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μιλούσε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 σταδιακά έως το 2016. «Εγώ το 2018 έλεγα ο κατώτατος μισθός να πάει στα 703 ευρώ το 2022.

Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα. Θα ήταν πολύ εύκολο να έρθω και να κάνω πλειοδοσία για τον κατώτατο μισθό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στην ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είπε ότι γινόταν συζήτηση, που γνώριζε και ο κ. Τσακαλώτος, να δώσουν τα μεγάλα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά, απηύθυνε ερώτηση στον κ. Τσίπρα εάν έτσι προέκυψαν τα υψηλά πλεονάσματα. «Έτσι εξηγείται το ότι δεν θέλατε την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων; Ίσως κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση για το 2015 να πρέπει να γίνει. Γιατί πρέπει να σας έχουμε και τους δύο μαζί στην αίθουσα για να καταλάβουμε τι έγινε αυτό το αμαρτωλό εξάμηνο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Από το Trip Advisor θα μαθαίνουμε νέα σας
Ποιος Τόμσεν; Πιο «σκληρός κι ανελέητος» από τον διαβόητο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ αποδείχτηκε στα εργασιακά ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως έγινε οδοστρωτήρας για τα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς παρουσιάζοντας οκτώ «χτυπήματα», όπως τα αποκάλεσε, που γυρίζουν τη χώρα στην πιο σκοτεινή περίοδο του μνημονίου.

Μάλιστα, στην αρχή της ομιλίας του επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για «λαθροχειρία» στην παρουσίαση στοιχείων για την οικονομία: «Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί δήθεν ψεμάτων. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό και του τάζατε λαγούς με πετραχήλια. Κάνετε πολλές βόλτες. Στο τέλος θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το trip advisor. Κάντε μία βόλτα και στην αγορά. Αυτές οι γιορτές ήταν οι χειρότερες για την αγορά»…

Σε ό,τι αφορά τα «χτυπήματα» στον χώρο της εργασίας:

Χτύπημα 1ο: Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας. Με στόχο όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «να επιστρέψουμε σε αυτό που ξέρετε καλά, την ανομία στους χώρους εργασίας, την ασυλία στους παραβάτες, τις διαγραφές προστίμων, τις εξυπηρετήσεις.

Χτύπημα 2ο: Κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη ένα απόγευμα του Αυγούστου που προκάλεσε την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Χτύπημα 3ο:  Κατάργηση την ίδια ημέρα των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Χτύπημα 4ο:  Διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο, αλλά και δημιουργία ζωνών φθηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Συγχρόνως δόθηκε «λευκή επιταγή» στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς

Χτύπημα 5ο: Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία. Έτσι, κλειδώνει το σύστημα από όλες τις πλευρές και αφαιρείται από τους εργαζόμενους ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά τους όπλα για να υποχρεώσουν τον εργοδότη σε συμφωνία

Χτύπημα 6ο: Με υπουργική απόφαση «στα μουλωχτά» ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πριν από λίγες εβδομάδες ότι η κυβέρνηση μείωσε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αυξάνοντας το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%. «Ουσιαστικά καλείτε τους εργοδότες να παρανομούν, τούς λέτε «σας συμφέρει να μην τηρείτε τα ωράρια, να μην δηλώνετε και να μην πληρώνετε υπερωρίες, δίνεται στους εργοδότες όλων των ειδών τα κίνητρα» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Χτύπημα 7ο: Η άρνηση της κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου.

Χτύπημα 8ο: Η δραστηρική μείωση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι για πρώτη φορά μετά τη χούντα έχουμε απολύσεις στις Τράπεζες , απολύσεις στα λιπάσματα Καβάλας, στα ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση, στον ΟΤΕ, κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το