Ελλάδα

Μητσοτάκης: Αμεσα το Πράσινο Πιστοποιητικό – Υπέρ της άρσης πατεντών στα εμβόλια

Τη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία της πορτογαλικής Προεδρίας, να τεθεί σε προτεραιότητα η κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης, εξέφρασε από το Πόρτο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της άτυπης σύσκεψης των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη ταχείας εφαρμογής του πρασίνου πιστοποιητικού και τάχθηκε υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων για τις πατέντες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

«Στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν Ευρωπαίο πίσω, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να μην βρεθεί κανένας στο περιθώριο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αναφορικά με την διαχείριση των διαφόρων διαστάσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη γρήγορης εφαρμογής του Πράσινου Πιστοποιητικού, ώστε να επιτευχθεί η ανεμπόδιστη μετακίνηση των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε τρίτες χώρες. Αναφέρθηκε, επιπλέον και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων, ζήτημα που έχει θέσει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, αλλά και τον Μάιο του 2020 και αποσκοπεί στην ανάγκη να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό
Κατά την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στους Ευρωπαίους ηγέτες για την άτυπη Πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, που έλαβε χώρα στη Γενεύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για λύση που θα στηρίζεται στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το