Οικονομία

Μητσοτάκης: «Οι 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα έχουν ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν»

kyriakos_mitsotakis

«Η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και πρέπει να εφαρμοσθεί», δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάϊ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω δημοσιευμάτων πως η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει μονομερώς στην επίμαχη ρύθμιση έχει προκαλέσει εμπλοκές στην επιστροφή της τριμερούς στην Αθήνα.

Ο υπουργός προσέθεσε πως «η στάση της τρόικα ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές».

Προσέθεσε πως ο ίδιος δεν έχει γίνει αποδέκτης κάποιας ένστασης από την τρόικα για το ζήτημα, αν και δεν είναι αρμόδιος.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Σόιπλε πως «το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί καθώς δεν έχουν τελειώσει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο καθένας απευθύνεται σε όλα τα ακροατήρια με τα οποία συνομιλεί».

«Αυτό που λέμε όλοι είναι να τελειώσει η διαπραγμάτευση και να πάμε στο επόμενο βήμα», συνέχισε, και τόνισε πως «η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το τελευταίο τακτικό Eurogroup του έτους, για να προχωρήσουμε και το επόμενο βήμα».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «το πιο μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν έγιναν οι μεταρρυθμίσεις από το 2010 και επιμείναμε μόνο σε δημοσιονομικές προσαρμογές».

Τόνισε επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων από εδώ και πέρα και να συνοδευτούν από φορολογικές ελαφρύνσεις».

Οι 100 δόσεις

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Καθημερινή και Αγορά, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ, το ίδιο φέρεται να ζητούν και για τις προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει πάντως τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με tovima.gr.

Οι επικεφαλής της τρόικα εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Εκτός από τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που έχει ήδη ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρονται και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Μάλιστα, η τρόικα στην επιστολή της επισημαίνει ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

ΔΗΜΑΡ: «Απέχει από την πραγματικότητα η υπεραισιοδοξία για το “τέλος του μνημονίου”»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ:

«Ο νέος γύρος απαιτήσεων της τρόικας αποκαλύπτει πόσο απέχει από την πραγματικότητα η υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται για το “τέλος του μνημονίου”.

»Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας απολύτως σαφές στους δανειστές ότι τόσο η φοροδοτική ικανότητα, όσο και η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί».

πηγή www.tanea.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το