Πολιτισμός

Η Μητρόπολη Δημητριάδος θα βραβεύσει τον Βολιώτη λαογράφο και συγγραφέα Γιώργο Θωμά

Εκδήλωση προς τιμήν του Βολιώτη λαογράφου και συγγραφέα Γιώργος Θωμά, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, στις 6:30΄ το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης» του κτιρίου «Παπαστράτου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός – για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου (Αντιδημαρχία Παιδείας & Πολιτισμού), το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (κατεύθυνση Λογοτεχνίας) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, τα Γ.Α.Κ. Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Μαγνησίας και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Μαγνησίας
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της «1ης Έκθεσης Μαγνησιώτικου Βιβλίου», που είναι αφιερωμένη στους Άνθιμο Γαζή και Γρηγόριο Κωνσταντά και θα λειτουργήσει στην Αίθουσα Εκθέσεων του Γηροκομείου Βόλου (Ιάσονος – Αργοναυτών) από τις 24 Οκτωβρίου ως τις 30 Οκτωβρίου 2016.
Η «Μαγνήτων Κιβωτός» επιλέγει να τιμήσει «εν ζωή» πολύπλευρες προσωπικότητες που υπηρέτησαν με συνέπεια, γνώση και αξιοσύνη τους ευαίσθητους τομείς της Ελληνικής Παιδείας, τις Τέχνες και τα Γράμματα, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα και την προσωπική τους συμβολή στην προαγωγή και διάσωση του τομέα της δράσης των.
Η αρχή έγινε με το μεγάλο δάσκαλο της συντήρησης των πολιτιστικών θησαυρών, Τάσο Μαργαριτώφ. Συνεχίστηκε τον περασμένο χρόνο με την απονομή του «Χρυσού Σταυρού της Ι.Μ.Δ.» στον λόγιο, Εκπαιδευτικό, Ιστορικό, Ερευνητή και Συγγραφέα, Κώστα Λιάπη. Τον ίδιο τίτλο έλαβε και ο Βολιώτης Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας, Κωνσταντίνος Γανωτής, τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η βράβευση του Γιώργου Θωμά αποτελεί ελάχιστο δείγμα του σεβασμού, της αναγνώρισης και της τιμής που η τοπική κοινωνία οφείλει στο πρόσωπό του. «Προσδοκία όλων είναι να φωτιστεί κάθε πλευρά του πολύμορφου έργου του συμπολίτη μας πνευματικού ανδρός, Λαογράφου, Ιστορικού και Συγγραφέως, μέσα από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις καταξιωμένων ανθρώπων της καθημερινής πολιτιστική, και όχι μόνον, δράσης, αλλά και βιωματικές ενθυμήσεις των συνεργατών και συνοδοιπόρων του στην Λαογραφία, οι οποίοι τον γνώρισαν προσωπικά και διδάχτηκαν από αυτόν».
Τον Γιώργο Θωμά θα τιμήσει ο κ. Ιγνάτιος, απονέμοντάς του «Τιμητικό τίτλο» της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού. Παράλληλα θα αναφερθεί στην συνεργασία του και την προσφορά του Γιώργου Θωμά στη «Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» του Πηλίου. Στον τιμώμενο επίσης θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα από τους συνδιοργανωτές φορείς.
Το πρόγραμμα της τιμητικής εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς Επισήμων, Εκπροσώπων των διοργανωτών Φορέων και τις παρακάτω ομιλίες:
Μηλίτσα Καραθάνου, Συγγραφέας , Πρόεδρος Ε.Θ.Ε.
Θέμα: Λίγα λόγια της καρδιάς για το Γιώργο Θωμά.
Κώστας Λιάπης, Λαογράφος – Συγγραφέας
Το πλούσιο και υποδειγματικό λαογραφικό έργο του Γιώργου Θωμά.
Νίκος Τσούκας, Κοινοτάρχης Μακρινίτσας Πηλίου 1990 – 2002.
Θέμα: «Η Ιστορική καταγραφή του Πηλίου, μέσα από το έργο του Γιώργου Θωμά».
Γρηγόρης Καρταπάνης , Ερευνητής , Αντιπρόεδρος Ε.Θ.Ε.
Θέμα: Με τον Γιώργο Θωμά στην Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών.
Το κλείσιμο της Εκδήλωσης θα γίνει από την , θυγατέρα του τιμώμενου Μαγδαληνή Γιώργου Θωμά, Εκπαιδευτικό – Συγγραφέα.
Θα συντονίσει η Μαρία Σπανού, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιώργος Θωμάς γεννήθηκε το 1930 στο Προμύρι της Μαγνησίας.
Εργάστηκε ως δάσκαλος, ενώ καταπιάστηκε παράλληλα με την ιστορική και λαογραφική έρευνα.
Έχει κοινοποιήσει σαράντα δύο ανάτυπα και πάνω από χίλια δημοσιεύματα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ οι μελέτες του:
• «Ο Πηλιορείτης οπλαρχηγός Γιώργης Ζορμπάς (1788-1856)» (1984) και
• «Ο πολιτισμός του Πηλίου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, (1996),
έχουν λάβει Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.

Άλλα βιβλία του:
• «Η ανέκδοτη χωρογραφία της ανατ. Θεσσαλίας από το Γρηγόριο Κωνσταντά -Ένα χειρόγραφο του 1838 (1991),
• «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου» (1992),
• «Κώστας Στριμμένος, ο τελευταίος ιατροφιλόσοφος του Βόλου» (1997),
• «Δημήτριος Έξαρχος, ο Τρικαλινός οπλαρχηγός στις
Θεσσαλικές Επαναστάσεις του 1854 και 1878» (2005) και
• «Οι λαϊκές βρύσες του Πηλίου» (2011).

Ήταν για χρόνια Γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών, αρθρογράφος της εφημερίδας, «Η Θεσσαλία» και όλων τον κατά καιρούς εκδιδομένων πνευματικών εντύπων.
Ο Γιώργος Θωμάς τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί στην πατρογονική του οικία στον Πλατανιά Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το