Τοπικά

Μισός αιώνας διακονίας στους Ταξιάρχες Τσαγκαράδας για 77χρονο ιερέα “Θ”

P1010768

Εδώ και 55 χρόνια είναι συνεχώς εκεί, φύλακας-άγγελος της ενορίας, που διακονεί με αγάπη και στοργή για το ποίμνιο. Ο 77χρονος π. Παναγιώτης Ευσταθίου έχει συνδέσει τη ζωή του με τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα, μεταδίδοντας τις αξίες της Ορθοδοξίας σε ένα ναό με μεγάλη ιστορία.

Όταν μάλιστα ολόκληρες ενορίες στα χωριά της Μαγνησίας δεν έχουν ιερέα και οι κάτοικοι περιμένουν με αγωνία την Κυριακή για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία, ο π. Παναγιώτης Ευσταθίου, παρά τα 77 του χρόνια, είναι ο ακούραστος εργάτης της πίστης, που το γήρας δεν έχει νικήσει τη δίψα του πνεύματός του για προσφορά στο Χριστό και διακονία των πιστών. και βρίσκεται εκεί καθημερινά για να διαβάζει το πρωί τον όρθρο και το απόγευμα τον εσπερινό.

«Βρίσκομαι εδώ καθημερινά, πρωί και απόγευμα, εδώ και 50 χρόνια, χωρίς να λείψω» μας λέει ο π. Παναγιώτης, τον οποίο συναντήσαμε στο ναό πρωινό Κυριακής, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Για τον ίδιο η βαθιά πίστη στο Θεό και η αγάπη για το συνάνθρωπο είναι αυτά που τον κρατούν σε δράση, είναι αυτά που του δίνουν τη δύναμη για να παραμένει ένας ενεργός κληρικός, παρά το γεγονός ότι μετρά ήδη ένα μισό αιώνα προσφοράς στην ιεροσύνη.

P1010771

Σε ένα ιστορικό ναό όπως οι Ταξιάρχες, που κατασκευάστηκε το 1746 και διαθέτει πολύτιμα κειμήλια, είναι ακόμη μεγαλύτερη η αίσθηση της ευθύνης να διακονεί κάποιος εκεί.

«Ο ναός αυτός είναι το ίδιο μου το σπίτι και θέλω να ευχαριστήσω το Θεό που με αξίωσε να γίνω ιερέας και να διακονώ αυτή την ιστορική ενορία, με ανθρώπους που αγαπούν το Χριστό και θέλουν να βρίσκονται κοντά» μας τόνισε π. Παναγιώτης και πρόσθεσε πως η περιοχή διαθέτει πολλούς πιστούς που συνδράμουν με τις δυνάμεις τους για το καλό της εκκλησίας, ενώ υπάρχει άριστη συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο που προσπαθεί να επιλύσει διάφορα ζητήματα της ενορίας.

Στην επαρχία, στα χωριά, η δίψα των ανθρώπων και για ψυχική και πνευματική καθοδήγηση είναι ακόμη πιο ουσιαστική και ο ιερέας αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρά την ηλικία του έχει ακόμη τη δύναμη να μεταφέρει καθημερινά τα ξύλα από το κτίριο που λειτουργούσε παλιά ως χάνι, στο ναό των Ταξιαρχών, όπου ο χώρος θερμαίνεται με ξυλόσομπα. Βάζοντας τα ξύλα στην πλάτη βγάζει δύναμη έφηβου για να είναι ο ναός ζεστός στους πιστούς την περίοδο του χειμώνα.

P1010774

Ο ναός λόγω των πολλών χρόνων κατασκευής έχει διάφορα προβλήματα και, όπως τονίζει ο 77χρονος ιερέας, θα πρέπει να γίνει παρέμβαση στη σκεπή του ναού από την οποία κάποιες φορές εισρέουν νερά. Ο ναός έχει μεγάλη ιστορία και πρέπει να προστατευθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το