Πολιτισμός

Μισός αιώνας δημιουργικής πορείας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών

Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας δημιουργικής πορείας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Κατά τη διαδρομή της πρωταγωνίστησαν αξιόλογοι πνευματικοί δημιουργοί. Συνεχίζοντας η Εταιρεία την πορεία της εν μέσω των γνωστών αντίξοων συνθηκών βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να κυκλοφορήσει το Ημερολόγιο του 2021, αφιερωμένο στη μνήμη αυτών που συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας της και εν συνεχεία με τον ζήλο και την επιστημοσύνη τους την κατέστησαν πνευματικό φορέα με τοπική, πανελλήνια και διεθνή απήχηση.
Το Ημερολόγιο του 2021, όπως και τα προηγούμενα, εστιάζει σε συντοπίτη καλλιτεχνικό δημιουργό, στον ζωγράφο Γεώργιο Κοσμαδόπουλο, φιλοδοξώντας και πάλι να ανταποκριθεί στις ανάγκες του φιλότεχνου κοινού και να κεντρίσει ευρύτερα το ενδιαφέρον για την τέχνη.
Παρουσιάζονται άφθονα έργα του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου που προκαλούν κάθε μέρα και μία καλλιτεχνική ευαισθησία στον χρήστη του Ημερολογίου. Δύο μελέτες που το πλαισιώνουν συμβάλλουν, ώστε ο αναγνώστης να προσεγγίζει το έργο του ζωγράφου και τα πολύπλευρα ενδιαφέροντά του. Πρόκειται για τις μελέτες της κ. Ειρήνης Σαββανή, ιστορικού της τέχνης, η οποία κατατοπίζει τον αναγνώστη για το δημιουργικό έργο του ζωγράφου, και της κ. Αννίτας Πρασσά, προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας, η οποία εκτείνεται και στο υπόλοιπο πεδίο δράσης της οικογένειας του δημιουργού με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της.

Τον συντονισμό της ύλης και την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η πρόεδρος της ΕΘΕ Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου, η οποία προλογίζει την έκδοση. Τη φιλολογική επιμέλεια είχε ο Γιώργος Κοντομήτρος.
Στη συγκυρία που βιώνουμε η έκδοση του Ημερολογίου συνιστά κατόρθωμα. Ευγενικοί χορηγοί, φορείς και πρόσωπα, ήταν αυτοί που έκαναν δυνατή την υλοποίηση της ιδέας του Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, μετά από πρόταση της προέδρου κ. Μηλίτσας Ζαρλή – Καραθάνου. Πρόκειται για τον φιλότεχνο συντοπίτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριο Χ. Ηλιόπουλο, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και την Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το