Κόσμος

Μισέλ Κλεζ: Ο Βέλγος εισαγγελέας που αποκάλυψε το Qatar Gate – Πώς κράτησε κρυφές τις έρευνες

Ο τρόπος με τον οποίο ο Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ χειρίστηκε την υπόθεση του Qatar Gate, είναι αξιοσημείωτος: με μυστικότητα και επαγγελματισμό. Ο δικαστικός λειτουργός κατάφερε να κρατήσει την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο κρυφή και μακριά ακόμη από τη βάση δεδομένων των Αρχών στο Βέλγιο.
Μιλώντας στη βελγική εφημερίδα Le Soir, η οποία αποκάλυψε την υπόθεση, ο ίδιος υπογράμμισε πως «η Δημοκρατία, για εμένα, τα έχει “παίξει”». Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους δικαστικούς λειτουργούς που έχει η βέλγικη Δικαιοσύνη, με πολλούς συναδέλφους του να τον αποκαλούν «αδέκαστο».

Πρόκειται για τον άνθρωπο που μεθοδικά και υπό άκρα μυστικότητα κατάφερε, ως επικεφαλής της Ομάδας κατά της Διαφθοράς OCRC, να στείλει στη φυλακή την αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή.
Οι έρευνές του ξεκίνησαν, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα, από τον περασμένο Ιούλιο και έμειναν κρυφές καθώς δεν καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων των βελγικών αστυνομικών Αρχών, με στόχο να μην υπάρχει πρόσβαση από κανέναν -πλην της μικρής ομάδας του- για λόγους ασφάλειας και να μην διαρρεύσει κάτι που θα «τίναζε» την έρευνα στον αέρα.

«Φανταστείτε ότι εμείς πολεμάμε με καταπέλτες και οι αντίπαλοί μας είναι εγκληματίες που τρέχουν με 200 χλμ./ώρα. Πώς μπορούμε να κερδίσουμε; Χωρίς υποκλοπές, περιλαμβανομένων και των πληροφοριών, είναι αδύνατο να κερδίσουμε τη μάχη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κλεζ -δικαιολογώντας την παρακολούθηση προσώπων υπεράνω υποψίας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το