Οικονομία

Μειώθηκαν τον Οκτώβριο οι καταθέσεις στις τράπεζες

trapezes

Μειωμένες κατά 251,8 εκατ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα τέλη Οκτωβρίου, υποχωρώντας στα 164,5 δισ. ευρώ από 164,7 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο, οι καταθέσεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 2,5%, καθώς ενισχύθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ, από τα 160,4 στα 164,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση που καταγράφεται τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης των αποταμιεύσεων που είχαν τα νοικοκυριά σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν κατά 200,6 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 84,9 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου εμφανίζουν αύξηση κατά 85,1 εκατ. ευρώ, στα 43,2 δισ. ευρώ. Μειωμένη κατά 40,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ήταν και η ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθώς τα ταμειακά υπόλοιπα που είχαν στις τράπεζες υποχώρησαν στα 28,9 δισ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα παρέμεινε αρνητικός στο -3,2% και το χρέος των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 212,5 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ήταν αρνητικός κατά 3,8%, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο αλλά και τον περυσινό Οκτώβριο, ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 209 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός χρηματοδότησης των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 3% και η καθαρή ροή χρηματοδότησης παρέμεινε αρνητική κατά 355 εκατ. ευρώ.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το