Τοπικά

Μειώθηκαν οι εγγραφές στα φροντιστήρια – Παρά την απόσυρση του ΦΠΑ 23%, η ζημιά έγινε… “Θ”

Φροντιστήριο

Μπορεί ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση να ακυρώθηκε, αλλά η ζημιά για τα φροντιστήρια στη φετινή χρονιά έγινε, καθώς μειώθηκαν οι εγγραφές και αρκετοί μαθητές στράφηκαν στα ιδιαίτερα μαθήματα.

Η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης κ. Ιωάννα Βεδουρά τόνισε πως μπορεί να αποσύρθηκε ο ΦΠΑ 23% από την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά το κακό για τα φροντιστήρια έγινε, καθώς κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα όλη αυτή η αβεβαιότητα με το επιβολή του φόρου, με αποτέλεσμα γονείς να αποθαρρυνθούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια και να στραφούν στα ιδιαίτερα ή να μην τα πάνε καθόλου φροντιστήριο. Ο κόσμος για το κρίσιμο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, τότε δηλαδή που γίνονται οι εγγραφές στα φροντιστήρια, αισθανόταν μια τρομερή αμφιβολία και ανασφάλεια για το αν πρέπει να πληρώσει περισσότερο λόγω του αυξημένου ΦΠΑ.

Ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ο οποίος εξαγγέλθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου από την κυβέρνηση, επέφερε και τη μείωση των εγγραφών στα φροντιστήρια.

Όπως ανέφερε η κ. Βεδουρά «τα στοιχεία που διαθέτουμε, δείχνουν μια χαλάρωση στις εγγραφές των μαθητών στα φροντιστήρια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ότι πολλοί γονείς που πέρασαν και ρώτησαν για τα δίδακτρα, δεν ήρθαν ξανά. Μολονότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα ποσοστά μείωσης των εγγραφών, εντούτοις η γενική εικόνα είναι ότι υπάρχει μια μείωση. Επίσης η έλευση των μαθητών για να παρακολουθήσουν φροντιστήριο δεν γινόταν από τον Σεπτέμβριο, όπως δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια, αλλά υπήρχε μια καθυστέρηση στις εγγραφές. Και όλα αυτά σε μια χρονιά που τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων μειώθηκαν από τα έξι στα τέσσερα, οπότε οι ώρες διδασκαλίας είναι ακόμη λιγότερες για τους γονείς».

Βέβαια, όσοι γονείς πλήρωσαν τους πρώτες μήνες στο φροντιστήριο με αυξημένες τιμές λόγω του ΦΠΑ 235, εννοείται ότι στους επόμενους μήνες θα γίνει συμψηφισμός, ώστε να πληρώσουν λιγότερα, ενώ και όσα φροντιστήρια αναγκάστηκαν σε αύξηση των διδάκτρων με δεδομένο την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, τώρα θα μεταβάλλουν προς τα κάτω την τιμολογιακή τους πολιτική.

Στις 16 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το πανελλήνιο συνέδριο της ομοσπονδίας φροντιστών, ενώ σε υλοποίηση βρίσκονται τα σεμινάρια διδακτικής για την επιμόρφωση των φροντιστών.

Στήριξη σε άπορους μαθητές

Και φέτος αρκετά φροντιστήρια της Μαγνησίας προσφέρουν βοήθεια σε άπορους μαθητές. Η κ. Βεδουρά ανέφερε πως για περιπτώσεις πιστοποιημένων άπορων οικογενειών τα φροντιστήρια εξυπηρετούν τους μαθητές αυτούς είτε παρέχοντας δωρεάν διδασκαλία είτε προχωρώντας σε πολύ καλύτερες τιμές. Το κάθε φροντιστήριο ακολουθεί την δική του πρακτική για να βοηθηθούν αυτές οι περιπτώσεις. Μάλιστα γίνονται μαθήματα και σε παιδιά του Ορφανοτροφείου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το