Ελλάδα

Μειώσεις στα πρόστιμα για τις τροχαίες παραβάσεις

newego_LARGE_t_1101_54650711_type13145

Μειώσεις στα πρόστιμα για τις τροχαίες παραβάσεις με κριτήριο τη σοβαρότητα της παράβασης, την επίδραση στην οδική ασφάλεια και την οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης εξαιρώντας από την πρόθεση αυτή τα πρόστιμα που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο κ. Σπίρτζης απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα «Safe and Sober» που διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» τόνισε πως το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου γύρω από τις μεταφορές και από τις υποδομές.
«Θα έχουμε ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο, γύρω από τις άδειες οδήγησης και την κυκλοφοριακή αγωγή, γύρω από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι παραβάτες, γύρω από τα πρόστιμα, που θα επιβάλλονται από εδώ και πέρα, με τρόπο που αυτά να μπορούν να λειτουργούν και όχι να μην υπάρχουν επί της ουσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «τα δρακόντεια μέτρα αυτό που φέρνουν είναι μη μέτρα».
Νωρίτερα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πέτη Πέρκα, τόνισε πως απαιτείται εντατικοποίηση και ενίσχυση δράσεων για την βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στους σχετικούς δείκτες την περίοδο 2010 – 2014, επιτυγχάνοντας 37 % μείωση στον αριθμό νεκρών από τροχαία ατυχήματα, απαιτείται εντατικοποίηση και ενίσχυση δράσεων.
Να σημειωθεί ότι αναφορικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, από τις 730 συνολικές αφαιρέσεις αδειών οδήγησης το 2014, οι 590 αφαιρέθηκαν γι΄αυτό το λόγο, ενώ το 2015, για τις 900 αφαιρέσεις συνολικά, ο αριθμός ανήλθε στις 780 αντιστοίχως.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» Βασιλική Δανέλλη –Μυλωνά, σημείωσε πως η επήρεια αλκοόλ είναι ένας από τρεις βασικούς λόγους θανάτου μαζί με την υπερβολική ταχύτητα και τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας.
Παράλληλα στον προαύλιο χώρο του υπουργείου παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό σύστημα INTERLOCK σε φορτηγό. Πρόκειται για το σύστημα ελέγχου αλκοόλ σε οδηγό μέσω ανάλυσης εκπνεόμενου αέρα, το οποίο δεν επιτρέπει στο όχημα να ξεκινήσει εάν ο οδηγός έχει πιεί. Τέτοια συστήματα είναι σε λειτουργία στη Σουηδία και σε σχολικά λεωφορεία στη Γαλλία.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το