Τοπικά

Μείωση του μαθητικού πληθυσμού στο κέντρο και ανατολικά του Βόλου

Μείωση μαθητικού πληθυσμού παρατηρείται στα Γυμνάσια που λειτουργούν στο κέντρο προς ανατολικά της πόλης, με συνέπεια τα τμήματα στην Α’ Τάξη Γυμνασίου να είναι τον Σεπτέμβριο είτε μειωμένα είτε οριακά στα ίδια με πέρυσι.
Αντίθετα τα Γυμνάσια που αντλούν μαθητικό δυναμικό από τη Νεάπολη, τους Αγίους Αναργύρους, το μεγαλύτερο τμήμα της Νέας Ιωνίας, αλλά τις βόρειες συνοικίες της πόλης είτε αυξάνουν τα τμήματά τους είτε τα διατηρούν υπερπλήρη.
Πρόκειται για ένα βασικό συμπέρασμα που αναδείχθηκε από τη χθεσινή σύσκεψη των διευθυντών Γυμνασίων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όπου ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης ανέφερε πως «θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη σύσκεψη από τους διευθυντές, αλλά φαίνεται πως η κατανομή θα είναι ίδια με την πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας.
Ακολουθούμε το σχολειοκεντρικό σύστημα ώστε να γίνει η βέλτιστη μετάβαση των μαθητών από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Το σημαντικό είναι να γίνεται σχολικός και οικογενειακός προγραμματισμός σε ορίζοντα 12ετίας τουλάχιστον».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές είναι ελάχιστα περισσότεροι από πέρυσι στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και περίπου 50 λιγότεροι σε επίπεδο Νομού Μαγνησίας. Αύξηση των μαθητών παρατηρείται στις περιοχές της Νέας Ιωνίας, Αγίων Αναργύρων και Νεάπολης, ενώ αντίθετα υπάρχει μείωση στο κεντροανατολικό τμήμα του Βόλου, με αποτέλεσμα τρία σχολεία, το 2ο, 5ο και 8ο Γυμνάσια να συγκροτήσουν τρία τμήματα στην Α’ Τάξη, το 3ο Γυμνάσιο να έχει τέσσερα τμήματα οριακά και το 1ο Γυμνάσιο Βόλου να έχει πέντε τμήματα οριακά.
Διαφορετική είναι η εικόνα στις υπόλοιπες περιοχές. Το 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, στη ΜΕΤΚΑ, το 10ο Γυμνάσιο Βόλου στο Σαμπάναγα, το 4ο Γυμνάσιο Βόλου, στη Νεάπολη, θα δημιουργήσουν από ένα τμήμα παραπάνω λόγω αύξησης των μαθητών. Το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, δίπλα στο Πανθεσσαλικό, μένει στα ίδια τμήματα και το 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας στο Φυτόκο, ενδέχεται να λειτουργήσει ένα επιπλέον τμήμα, ενώ το 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας θα μείνει σταθερά στα πέντε τμήματα. Επίσης το 7ο και 9ο Γυμνάσιο, στο σχολικό συγκρότημα Μουρτζούκου, θα έχουν τέσσερα υπερπλήρη τμήματα. Στα ίδια με τα περυσινά τμήματα θα λειτουργούν το Γυμνάσιο Ιωλκού με δύο τμήματα και το 6ο Γυμνάσιο με τέσσερα τμήματα που επίσης έχει αύξηση μαθητών.
Μικρή μείωση μαθητών υπάρχει στην περιοχή του Αλμυρού. Επίσης μειώνεται ο πληθυσμός στο κεντρικό Πήλιο κάτι που αποδίδεται στην μετεγκατάσταση αλλοδαπών στην πατρίδα τους. Ενδεικτικά από 35 παιδιά που εγγράφονταν στο Γυμνάσιο Μηλεών, φέτος θα εγγραφούν 21. Στο ανατολικό Πήλιο η μείωση είναι πολύ μικρή κάτι που δεν επηρεάζει τον αριθμό τμημάτων.
Στα νησιά, στο Βελεστίνο, στο Στεφανοβίκειο ο πληθυσμός είναι σταθερός.
Πάντως στη σύσκεψη δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ ορισμένων διευθυντών για άγνωστο λόγο με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του κ. Σαβελίδη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το