Τοπικά

Μείωση της λαθραλιείας στη λίμνη Κάρλα

Κατακόρυφη πτώση σημειώνουν τα περιστατικά λαθραλιείας στη λίμνη Κάρλα, τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των εντατικών περιπολιών και ελέγχων των αρμόδιων φορέων. Αν και το φαινόμενο δεν έχει εξαλειφθεί, όπως μαρτυρά η τελευταία σύλληψη λαθραλιέων από την Ελληνική Αστυνομία, στη Λάρισα, με 74 κιλά «γριβάδια», παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας- Μαυροβουνίου- Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο της λαθραλιείας φθίνει.
Η πρόεδρος του Φορέα, κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, υποστήριξε μιλώντας στην «Ελευθερία» Λάρισας ότι: «Έχουν μειωθεί τα κρούσματα, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί. Χρειάζεται συνεπικουρία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έχουν εκτελεστική εξουσία…» και συμπληρώνει ότι «η αλιεία στην Κάρλα απαγορεύεται όλο τον χρόνο, καθώς ο υδροβιότοπος είναι σε εξέλιξη και αναπτύσσεται.

Από τη λειτουργία του φορέα μέχρι σήμερα, και μετά από εντατικές προσπάθειές του, από το 2011, να εξαλειφθεί κάθε φαινόμενο παράνομης ενέργειας στην Κάρλα, είτε λαθροθηρία είτε λαθραλιεία είτε λαθροϋλοτομία, με συνεχείς περιπολίες και με την άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών, επιτεύχθηκε το καλύτερο δυνατό.
Ο κόσμος συμμορφώθηκε με τους κανόνες».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του φορέα, από το 2011, διαπιστώνεται ότι είναι εντυπωσιακή η μείωση κρουσμάτων λαθραλιείας, όταν το 2011 αριθμούσαν 187 περιστατικά, το 2016 μειώθηκαν στα 39, και το 2017 φαίνεται να «κλείνει» με ακόμη πιο μειωμένο αριθμό εντοπισμού λαθραλιέων .

Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, στελεχώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2011 και από τότε γίνεται η καταγραφή των παράνομων ενεργειών στη Κάρλα, από το Τμήμα Φύλαξης και Επόπτευσης.
Η κ. Κάγκαλου ανέφερε ότι αρμόδιο τμήμα ελέγχου της αλιείας στην Κάρλα, είναι το τμήμα εποπτείας αλιείας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στοΝ Βόλο, με το οποίο και συνεργάζονται άψογα, όπως συνεργάζονται ομαλά και με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ελέγχου και εποπτείας του φυσικού πλούτου και της πανίδας της περιοχής Κάρλας.
Να σημειωθεί ότι την απαγόρευση αλιείας στην Κάρλα αποφασίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το