Τοπικά

Μείωση τιμών χοντρικής για διάθεση μήλων στο Κεντρικό Πήλιο “Θ”

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκομιδής των μήλων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού Πηλίου
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκομιδής των μήλων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού Πηλίου

Έντονο εκδηλώνεται το ενδιαφέρον εμπόρων σχετικά με την αγορά των μήλων φετινής σοδειάς στο Κεντρικό Πήλιο, με τις συμφωνίες να οριστικοποιούνται ήδη. Ωστόσο, οι τιμές χοντρικής διάθεσης του ονομαστού πηλιορείτικου προϊόντος σημειώνουν φέτος περαιτέρω υποχώρηση συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή χρονιά και διαμορφώνονται από 0,30 μέχρι και 0,45 ευρώ το κιλό, συρρικνώνοντας επιπλέον το ήδη χαμηλό εισόδημα των αγροτών.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκομιδής των μήλων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού Πηλίου.
Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, η φετινή σοδειά του ονομαστού πηλιορείτικου προϊόντος διαμορφώνεται σε επίπεδα ικανοποιητικά, αντίστοιχα με τα περσινά, καθώς το κυρίαρχο για τον αγροτικό κόσμο είναι ότι δεν προκύπτει μείωση στην παραγωγή.
Από συνεταιριστές και αγρότες προκύπτει επιπλέον ότι η φετινή σοδειά δεν «χτυπήθηκε» από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ασθένειες και μύκητες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε επίπεδα ικανοποιητικά.
Ωστόσο, περαιτέρω υποχώρηση σημείωσαν φέτος οι τιμές χοντρικής διάθεσης των μήλων Κεντρικού Πηλίου, μειώνοντας περαιτέρω το ήδη συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα.
Το ενδιαφέρον εμπόρων σχετικά με την προμήθεια και τη διάθεση στην αγορά των μήλων του Κεντρικού Πηλίου εκδηλώνεται έντονο και ήδη οριστικοποιούνται οι συμφωνίες με τους αγρότες για την πώληση της σοδειάς.
Οι τιμές χοντρικής διάθεσης των μήλων δεν είναι οι αναμενόμενες για τους αγρότες, καθώς λόγω της περιορισμένης ζήτησης από την πλευρά των καταναλωτών, οι οποίοι εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ύφεσης δεν διαθέτουν πλέον την απαιτούμενη αγοραστική δύναμη, οι έμποροι αγοράζουν τα μήλα σε τιμές που διαμορφώνονται στα επίπεδα από 0,30 μέχρι και 0,45 ευρώ το κιλό.
Να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη περσινή χρονιά, με τη σοδειά να κυμαίνεται στα ίδια με τα φετινά επίπεδα, τα μήλα διατέθηκαν από τους παραγωγούς σε τιμές χοντρικής, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα ποσά της τάξης από 0,45 μέχρι και 0,60 ευρώ το κιλό.
«Η φετινή σοδειά μήλων» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «διαμορφώθηκε σε επίπεδα ικανοποιητικά. Ωστόσο, δεν είναι ικανοποιητικές για τον αγροτικό κόσμο οι τιμές χοντρικής διάθεσης του προϊόντος, όπως καθορίστηκαν από τους εμπόρους. Οι τιμές χοντρικής σημείωσαν φέτος περαιτέρω υποχώρηση και διαμορφώθηκαν από 0,30 μέχρι και 0,45 ευρώ το κιλό, μειωμένες συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Πρόκειται για τιμές, με τις οποίες δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής, το οποίο είναι φέτος περαιτέρω αυξημένο. Το ενδιαφέρον των εμπόρων για τα μήλα είναι έντονο, η σοδειά φεύγει, αλλά διατίθεται σε χαμηλές τιμές, με το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται περαιτέρω φέτος» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το