Τοπικά

Μείωση στα έσοδα με τουριστική κίνηση στο ζενίθ στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας “Θ”

Σ17 Φ1

Το 100% αγγίζει η πληρότητα στα ξενοδοχεία της χερσαίας Μαγνησίας αυτή την περίοδο, λίγες ημέρες πριν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, όπου αναμένεται η περιοχή να βρεθεί στο ζενίθ της τουριστικής κίνησης. Ωστόσο τα έσοδα για τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες δεν πάνε τόσο καλά και εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα από πέρυσι γύρω στο 20%-25%. Αιτίες η αύξηση της φορολόγησης και η μείωση της κατανάλωσης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης τόνισε πως η πληρότητα αυτή την περίοδο στο Ανατολικό Πήλιο, αλλά και ευρύτερα στη χερσαία Μαγνησία αγγίζει το 95%. Και είναι αναμενόμενο αυτή την περίοδο τα πράγματα να πηγαίνουν πολύ καλά, καθώς είμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιρινής σεζόν. Μάλιστα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου η πληρότητα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο».
Ο ίδιος βέβαια συμπλήρωσε πως τα έσοδα για τους ξενοδόχους στο τέλος δεν θα είναι ικανοποιητικά. Και οι λόγοι είναι τρεις: Πρώτον, οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Δεύτερον, ο ΦΠΑ αυξήθηκε, οπότε τα έσοδα περιορίζονται, τρίτον, οι μήνες Μάιος και Ιούνιος δεν ήταν καλοί από την άποψη της έλευσης τουριστών λόγω του φόβου του μεταναστευτικού.

Στο Νότιο Πήλιο
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Ανδρέας Ζύμαρης ανέφερε πως από τις 25 Ιουλίου μέχρι και τις 22 Αυγούστου η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Νοτίου Πηλίου βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ωστόσο μετά τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, αναμένεται μεγάλη «βουτιά». Δυστυχώς η σεζόν είναι μόλις 30 ημέρες.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως σε σχέση με πέρυσι οι πληρότητες για την καλοκαιρινή σεζόν θα διαμορφωθούν σε πιο χαμηλά επίπεδα. Και αυτό θα έχει επίπτωση και στα έσοδα των ξενοδόχων. «Έχουμε μπροστά έναν κυκεώνα με υποχρεώσεις προς Εφορία, Ταμεία, τράπεζες. Ένας κυκεώνας που δεν παλεύεται» σημείωσε ο κ. Ζύμαρης.

Σε Πορταριά και Μακρινίτσα
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Ελένη Καραΐσκου τόνισε πως στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα η πληρότητα αγγίζει το 80%. Και πιστεύουμε ότι τα υψηλά ποσοστά θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο λόγω του ράλι, των γάμων που τελούνται στην περιοχή, αλλά και της ιδιομορφίας της περιοχής που ταιριάζει για αρχές φθινοπώρου στο πλαίσιο μιας ωραίας εκδρομής.
Η ίδια με την ιδιότητα της επαγγελματία που διατηρεί κέντρο εστίασης σημείωσε πως η μεγαλύτερη κατανάλωση έρχεται από τους Έλληνες και όχι τόσο από τους ξένους. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως τα έσοδα για τους επαγγελματίες, αλλά και τους ξενοδόχους θα είναι χαμηλότερα από πέρυσι γύρω στο 20%-25%. Και ο λόγος είναι ότι αυξήθηκε η φορολογία. Δηλαδή ο ΦΠΑ στα τρόφιμα ανέβηκε από το 13% στο 24%, αλλά οι επαγγελματίες αυτή την αύξηση την απορρόφησαν, δεν την απέδωσαν στις τιμές, που παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές.

Από τα 100 ευρώ τα 25 μένουν στον ξενοδόχο
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς και ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Θανάσης Μπαρούτας τόνισε πως αυτή την περίοδο η τουριστική κίνηση βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, αλλά κάτι αντίστοιχο δεν φαίνεται και στα κέντρα εστίασης. Οι τουρίστες προτιμούν να μείνουν περισσότερες ημέρες στο ξενοδοχείο και να μειώσουν την κατανάλωση στο φαγητό μαγειρεύοντας ακόμη και μέσα στο ξενοδοχείο ή τρώγοντας κάτι πρόχειρο. Παράλληλα οι ξενοδόχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την υψηλή φορολογία. Έχουμε υπολογίσει ότι από τα 100 ευρώ, μόνο τα 25 ευρώ μένουν στον ξενοδόχο. Τα 75 ευρώ είναι 29% φόρος, 27% εργοδοτικά, αλλά και 20% το ποσοστό των εταιρειών που κάνουν ηλεκτρονικές κρατήσεις. Με το 25 από τα 100 ευρώ ο ξενοδόχος θα πρέπει να πληρώσει το προσωπικό, να αγοράσει απορρυπαντικά, να συντηρήσει το ξενοδοχείο του. Όπως πάνε τα πράγματα του χρόνου θα κλείσουν ξενοδοχεία. Τα έσοδα για τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες είναι μειωμένα μέχρι και 20%, αφού η κατανάλωση μειώθηκε και η φορολογία αυξήθηκε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το