Τοπικά

Μείωση ανεργίας κάτω από 20% μετά την πενταετία – Εκτιμήσεις οικονομολόγων από το Βόλο “Θ”

P1020075

Τουλάχιστον μετά από πέντε χρόνια θα ξεκινήσει η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα και πάλι υπό προϋποθέσεις, όπως να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά και να περιοριστούν άσκοπες δαπάνες του δημόσιου τομέα, όπως τονίστηκε σε χθεσινή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Με αφορμή την έκδοση βιβλίου του ομότιμου καθηγητή κ. Γ. Μπήτρου «Ποτέ πια πτώχευση» το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας διοργάνωσαν χθες ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Οικονομική κρίση και προοπτικές ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ομιλητές ήταν χθες οι κ.κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Κυριαζής, καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φίλιππος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός, διευθυντής 16ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Γεώργιος Κ. Μπήτρος, ομότιμος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορικός, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας.

P1020074
Ο κ. Ζουμπουλάκης τόνισε πως υπάρχουν προοπτικές να δούμε ξανά θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη μέσα στο 2016, με την προϋπόθεση όμως να εφαρμοστούν τα μέτρα του μνημονίου και να πετύχουν ως συνταγή. Βέβαια η ανεργία μετά από μια πενταετία θα πέσει κάτω από το 20%, γιατί είναι το τελευταίο μέγεθος που προσαρμόζεται. Θα συνεχίζουν να κλείνουν επιχειρήσεις, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επιταχυνθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας. Βέβαια θα πρέπει να αρθούν οι κεφαλαιουχικοί περιορισμοί. Επένδυση με έλεγχο κεφαλαίων δεν μπορεί να γίνει.
Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως η παιδεία είναι μοχλός ανάπτυξης και αν μια πολιτεία δεν το αντιληφθεί είναι καταδικασμένη. Αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση ώστε η παιδεία να αποτελέσει κομμάτι όλων μας, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες. Το βλέπουμε άλλωστε και με τη διαρροή επιστημόνων μας για το εξωτερικό.
Ο κ. Μπήτρος είπε πως η χώρα έχει τρομερό πρόβλημα που το καλύπτουν με διάφορους τρόπους οι πολιτικοί. Για παράδειγμα τον καιρό που έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό δεν έγινε και τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας. Όλα τα προβλήματα έχουν ετεροχρονιστεί και πάνε προς το βάθος, αλλά οι δανειστές μας πιέζουν τώρα να τα λύσουμε. Είναι η ώρα της αλήθειας. Η οικονομία πριν δύο χρόνια έδειχνε κάποια σημάδια αναλαμπής, αλλά τώρα μπήκαμε σε νέο κύκλο ύφεσης που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει.
Ο κ. Μπήτρος τάχθηκε υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και των μειώσεων των περιττών δαπανών του δημοσίου. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να μειωθούν στους 400.000-500.000 από 700.000 που είναι σήμερα και δεν μπορεί να τους θρέψει ο ιδιωτικός τομέας. Αν είχαν μειωθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι στους 400-000-500.000 ίσως να είχαν βγει από το πρόβλημα. Πρέπει να κοπούν οι δημόσιες δαπάνες που δεν αποσκοπούν πουθενά, και δεν εννοώ τις κοινωνικές δαπάνες.
Ο κ. Κυριαζής είπε πως πάλι αλχημείες κάνουμε με τον προϋπολογισμό, ενώ και το 2016 θα είναι σε κύκλο ύφεσης γύρω στο 2%. Άρα σε δύο χρόνια το 2015 και το 2016 θα έχουμε ύφεση 4%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το