Τοπικά

Μείωση 35 % στην αγορά ψωμιού στη Μαγνησία- Οι καταναλωτές έκοψαν και το ψωμί”Θ”

ingredient441_psomi

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού γιορτάστηκε χθες και στους αρτοποιούς του Νομού Μαγνησίας επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, καθώς από την ημέρα που μπήκαν οι κεφαλαιουχικοί περιορισμοί, η κατανάλωση ψωμιού έχει μειωθεί σε ποσοστό ακόμη και 35% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Μάλιστα ήδη μέσα στην κρίση μπήκαν λουκέτα σε δέκα αρτοποιεία, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για αύξηση των λουκέτων αυτών.

Ο πρόεδρος των αρτοποιών Μαγνησίας κ. Δημήτρης Γκίκας τόνισε ότι από τη στιγμή που μπήκαν τα capital controls παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση ψωμιού που αγγίζει το 35%. Παράλληλα υπάρχει αρνητική επίδραση και στα υπόλοιπα είδη είτε πρόκειται για γλυκίσματα είτε για αλμυρά εδέσματα.

Από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει δέκα αρτοποιεία στη Μαγνησία, αλλά σύμφωνα με τον κ. Γκίκα λόγω των νέων οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν και άλλα λουκέτα στη Μαγνησία.

Συνολικά τα αρτοποιεία στη Μαγνησία ανέρχονται στα 170, πολλά από τα οποία αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις με πολύχρονη παράδοση στην παρασκευή ψωμιού έχοντας δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές.

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την επιβίωση που δίνουν οι αρτοποιοί, ενώ για ακόμη μια φορά τόνισε την πλήρη αντίθεσή του στο νόμο που ισχύει εδώ και δύο μήνες σύμφωνα με τον οποίο επιχειρείται να ονομαστούν αρτοποιεία όλα τα σημεία πώλησης ψωμιού.

Όπως εξήγησε «αρτοποιεία είναι οι χώροι, όπου με τον πατροπαράδοτο τρόπο γίνεται η παρασκευαστική διαδικασία του ψωμιού, με τη χρήση των πρώτων υλικών, όπως νερό, ζύμη και αλάτι, μέχρι το ψήσιμο και την πώλησή του. Το αρτοποιείο δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα σημεία πώλησης ψωμιού, όπου χρησιμοποιείται κατεψυγμένη ζύμη και μάλιστα κατά 85% εισαγόμενη, μια κατάσταση που αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή και της χώρας».

Μάλιστα τόνισε πως κινδυνεύουν να χαθούν και θέσεις εργασίας, καθώς με την εισαγωγή της κατεψυγμένης ζύμης δεν ενισχύεται ο τοπικός πρωτογενής τομέας παραγωγής σιταριού και πλήττονται άλλα επαγγέλματα, όπως οι μεταφορείς, οι κατασκευαστές μηχανημάτων αρτοποιίας και άλλα.

Στην κοινωνική κρίση που βιώνουν πολλά νοικοκυριά, οι αρτοποιοί στέκονται αλληλέγγυοι προσφέροντας ποσότητες ψωμιού στα Σπίτια Γαλήνης, αλλά βοηθώντας κατά περίπτωση και οικογένειες.

Άλλωστε σε μια περίοδο που οικογένειες αγοράζουν ψωμί μία φορά στις δύο ή και στις τρεις ημέρες, τα αρτοποιεία ενισχύουν με τον τρόπο τους αναξιοπαθούντες, ώστε τουλάχιστον το αγαθό που λέγεται ψωμί να μη λείπει από κανένα σπίτι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το