Τοπικά

Μείωση 20% στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις στη Θεσσαλία “Θ”

exosomatiki

Παρουσία χιλίων και πλέον συνέδρων άρχισε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής – Γυναικολογίας που διοργανώνεται από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) και απευθύνεται σε Μαιευτήρες – Γυναικολόγους, μαίες – μαιευτές, αναισθησιολόγους, παιδιάτρους, ενδοκρινολόγους, φοιτητές ιατρικής και γενικά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την υγεία της γυναίκας.

Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν χθες και θα ολοκληρωθούν μεθαύριο Κυριακή, όπου θα συζητηθούν πολλά ενδιαφέροντα θέματα, όπως ο ιατρικός τουρισμός, το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών, η κατάψυξη ωαρίων, ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος, η σημαντική αύξηση των κοσμητικών επεμβάσεων στα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, το υπερηχογράφημα στη διάρκεια του τοκετού, ο εμβολιασμός εναντίον του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), οι εξελίξεις στη γυναικολογική ενδοσκόπηση, ο έλεγχος και η θεραπεία των αποβολών, η εκπαίδευση των μαιευτήρων – γυναικολόγων στις νέες τεχνολογίες και την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, η προσπάθεια κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Μεσσήνης τόνισε πως «οι συμμετέχοντες στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας ξεπερνούν τους 1.000 από όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και εισηγητές από το εξωτερικό. Τα θέματα του συνεδρίου καλύπτουν όλο το εύρος της μαιευτικής και γυναικολογίας, όπως εγκυμοσύνη, τοκετός, καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του γεννητικού συστήματος, εξωσωματική γονιμοποίηση, εμμηνόπαυση, αντισύλληψη».
Ερωτηθείς για την εξωσωματική γονιμοποίηση στη Θεσσαλία, ο κ. Μεσσήνης τόνισε πως «λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει μείωση στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις γύρω στο 20% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό επιδρά και στον τοκετό. Ενδεικτικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου λειτουργεί κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, πραγματοποιούνταν παλιότερα 400 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίηση, ενώ πλέον αγγίζουν τις 300-350. Κάθε χρόνο έρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για εξωσωματική γονιμοποίηση 100-150 ζευγάρια. Το ποσοστό επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίησης για να γεννήσει είναι 30% ανά κύκλο. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας. Πάντως κατά μέσο όρο οι γυναίκες που επιλέγουν τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι 37 χρόνων».

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Ο κ. Μεσσήνης αναφέρθηκε και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που ετησίως προσβάλλει 500 γυναίκες πανελλαδικά. Ο καθηγητής υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η πρόληψη μέσω του τεστ Παπανικολάου, αλλά και του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.
Ο κ. Μεσσήνης υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός έχει καλύψει το 40% των νέων κοριτσιών στην Ελλάδα και η διαδικασία ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια. Είναι σημαντικό που αυξάνεται το ποσοστό των κοριτσιών που εμβολιάζονται, καθώς τα περιστατικά με αυτόν τον καρκίνο είναι πανελλαδικά πολλά και αγγίζουν τα 500. Το εμβόλιο με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι αποτελεσματικό, ενώ είναι δωρεάν για τη χορήγηση μέχρι κάποια ηλικία των εφήβων. Μάλιστα συνίσταται να επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα αγόρια, καθότι υπάρχει σχετική διεθνής οδηγία. Για το τεστ Παπανικολάου θα πρέπει οι γυναίκες άνω των 20 ετών να κάνουν το τεστ, καθώς ο καρκίνος θα πρέπει να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί στην αρχή του. Άλλωστε αναπτύσσονται προκαρκινικές καταστάσεις που όμως αντιμετωπίζονται».
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που αναπτύσσεται στο συνέδριο είναι η προσπάθεια κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή. Ο επίκουρος καθηγητής κ. Ν. Βραχνής τόνισε πως «η καισαρική τομή δεν αποτελεί μονόδρομο σε επόμενες κυήσεις για όσες γυναίκες έχουν γεννήσει ήδη μια φορά με καισαρική τομή. Υπό αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει προσπάθεια κολπικού τοκετού σε περιπτώσεις προηγηθείσας καισαρικής τομής. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γίνεται όμως οπωσδήποτε σε οργανωμένα μαιευτικά κέντρα, με τη δυνατότητα άμεσης διενέργειας επείγουσας καισαρικής τομής. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σχετικά αυξημένη η πιθανότητα ρήξης της μήτρας και θα πρέπει τόσο οι επαγγελματίες υγείας, όσο και η γυναίκα να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό».
Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χαιρέτισε και ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το