Τοπικά

Μειωμένη κατά 10% η τιμή του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρσι

Μειωμένη, σε ποσοστό 10% είναι το μήνα που διανύουμε η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και διαμορφώνεται στα στα 0,534 Euro/Nm3 για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και 0,537 Euro/Nm3 για την ΕΠΑ Θεσσαλίας.  Οι αντίστοιχης τιμές τον περσινό Οκτώβρη ήταν 0,584 Euro/Nm3 για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και 0,596 Euro/Nm3 για την ΕΠΑ Θεσσαλίας. Αντίστοιχα, το διάστημα Ιανουάριος – Οκτώβριος 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, η τιμή συνολικά μειώθηκε περίπου κατά 18%.

Με την εφαρμογή της αναπροσαρμογής του κόστους μεταφοράς αερίου επισημαίνεται ότι η αύξηση που θα προκύψει είναι μικρή και συγκεκριμένα 1,21% για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ( 0,541 Euro/Νm3 από 0,534 Euro/Nm3) και 1,81% για την ΕΠΑ Θεσσαλίας 0,547 Euro/Νm3 από 0,537 Euro/Nm3), τελική τιμή προς τους οικιακούς καταναλωτές αυτόνομης θέρμανσης, που είναι και η πλειοψηφία των καταναλωτών.

Η μεταβολή θα υπερκαλυφθεί από την επικείμενη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 01/01/2017, καθώς με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε για το φυσικό αέριο, αναμένεται περεταίρω μείωση στην τιμή του, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη διακύμανση των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών. Αυτό μεταφράζεται σε όφελος προς τον καταναλωτή κατά 5,5 λεπτά ανά κυβικό, γεγονός που ενισχύει τη διαχρονική υπεροχή του φυσικού αερίου έναντι άλλων μορφών ενέργειας.

 Γίνεται επίσης γνωστό, ότι τον τρέχοντα μήνα θα συνδεθούν με φυσικό αέριο, περισσότερα από 1.800 νοικοκυριά σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, ενώ τονίζεται ότι ολοένα και περισσότεροι Δήμοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους και ζητούν την επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, υπογραμμίζει ότι η πλέον συμφέρουσα λύση για τη θέρμανση των νοικοκυριών, παραμένει και φέτος η χρήση του φυσικού αερίου, ενώ – όπως αναφέρει – παράλληλα αποτελεί “σύμμαχο” των ενεργοβόρων επιχειρήσεων και των εμπορικών καταναλωτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το