Τοπικά

Μειωμένη έως 40% η παραγωγή γάλακτος στη Μαγνησία – Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους “Θ”

Σ7 Φ1 (4)

Μειωμένη έως και 40% είναι φέτος σε σχέση με πέρυσι η παραγωγή γάλακτος από τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας λόγω της οικονομικής αδυναμίας τους να προμηθευτούν τις απαιτούμενες ζωοτροφές.

Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος αποτελεί για τους κτηνοτρόφους μια πολύ κρίσιμη περίοδο, είναι η εποχή, όπου τα πρόβατα και τα γίδια εισέρχονται στην φάση έντονης παραγωγής γάλακτος κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι.

Και οι κτηνοτρόφοι ελπίζουν μέσα από αυτή την περίοδο να αντλήσουν πολλές ποσότητες γάλακτος, προκειμένου να τις πουλήσουν και να έχουν κάποια έσοδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών τα πράγματα ήταν δύσκολα, με συνέπεια να έχουν σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή γάλακτος.

Παράλληλα υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα της μη καταβολής του 50% της ετήσιας ενιαίας ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν επίσης να λάβουν οικονομική «ανάσα» και να αγοράσουν ζωοτροφές.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, ένας κτηνοτρόφος που διαθέτει περίπου 300 ζώα, χρειάζεται κάθε χρόνο γύρω στα 7.000-8.000 ευρώ, προκειμένου να προμηθευτεί τις απαιτούμενες ποσότητες με ζωοτροφές.

Και βέβαια μέσα σε όλα αυτά τα ζητήματα οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα θέματα με το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Η πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων κ. Χαρούλα Διβάνη τόνισε πως φέτος η παραγωγή γάλατος είναι μειωμένη 30-40% σε σχέση με πέρυσι και η βασική αιτία είναι η οικονομική αδυναμία των κτηνοτρόφων να αγοράσουν ζωοτροφές, προκειμένου να φάνε τα ζώα και να μπορούν να παράγουν γάλα. Παράλληλα και οι καιρικές συνθήκες έχουν παίξει το ρόλο τους, αφού ο χειμώνας είναι ξηρός με λίγες γενικά βροχές και δεν ευνοεί την βλάστηση.

Η ίδια πρόσθεσε πως ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους, είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του υπόλοιπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Συνήθως η ενιαία ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που κυμαίνεται για κάθε κτηνοτρόφο μεταξύ 2.000 και 5.000 ευρώ, δινόταν τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο. Φέτος, όμως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και μας δόθηκε το 50% το Δεκέμβριο και ακόμη περιμένουμε να λάβουμε το υπόλοιπο 50%. Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης έχει διαμηνύσει ότι θα μας δοθεί τον Απρίλιο, άρα πάμε πολύ πίσω, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να λάβουν τις ζωοτροφές τους και να καλύψουν ανάγκες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το