Τοπικά

Μειωμένη έως 100% φέτος η σοδειά ελιάς στο Πήλιο “Θ”

elies

Μειωμένη στο ποσοστό της τάξης έως και 100%, συγκριτικά με την περσινή χρονιά, σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς του Πηλίου, είναι η φετινή σοδειά ελιάς στους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής. Η κρύα και με υγρασία φετινή άνοιξη ταλαιπώρησε τα δέντρα, με συνέπεια οι δυσμενείς για την εποχή καιρικές συνθήκες να καταστρέψουν την καρποφορία και να συρρικνώσουν την παραγωγή, με την τρέχουσα να είναι, όπως όλα δείχνουν, μια κακή χρονιά για την ελιά και κατ΄ επέκταση το ελαιόλαδο Πηλίου.

Συνεταιριστές και παραγωγοί διαπιστώνουν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της καρποφορίας του φυτικού κεφαλαίου, το οποίο δέχτηκε ισχυρό το πλήγμα από τις δυσμενείς για τα δέντρα καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν τη φετινή άνοιξη, με χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία.
Παρά το γεγονός ότι ο περασμένος χειμώνας ήταν ευνοϊκός για τις καλλιέργειες ελιάς, με αρκετές βροχοπτώσεις και αντίστοιχες χιονοπτώσεις, αλλά και ιδανικές θερμοκρασίες, η καρποφορία στα ελαιόδεντρα δεν ήταν η αναμενόμενη.
Συνεταιριστές και παραγωγοί αποδίδουν την καταστροφή που υπέστη η καρποφορία του φυτικού κεφαλαίου στην κρύα και με υγρασία φετινή άνοιξη, η οποία προκάλεσε επιπτώσεις στο φυτικό κεφάλαιο και στον υπό ανάπτυξη καρπό.
Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τη φετινή άνοιξη, αλλά και της υγρασίας που σημειώθηκε το φυτικό κεφάλαιο στους ελαιώνες του Πηλίου ταλαιπωρήθηκε αρκετά, με συνέπεια η καρποφορία να μην είναι τελικά η αναμενόμενη και η σοδειά φέτος να δείχνει μειωμένη στο ποσοστό της τάξης έως και 100%, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή χρονιά.
Να σημειωθεί ότι στους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου η σοδειά της ελιάς και του ελαιολάδου πέρυσι ήταν αυξημένη, καθώς η χρονιά ήταν καλή.
Με δεδομένη την καλή περσινή χρονιά, οι ελαιοπαραγωγοί ανέμεναν για φέτος μια μείωση της σοδειάς τους, καθώς πάντα την καλή χρονιά τη διαδέχεται η αντίστοιχη κακή, ωστόσο οι αρχικές εκτιμήσεις τους έδειχναν μικρή πτώση σε σύγκριση με πέρυσι και όχι της τάξης του 100%, όπως τελικά προκύπτει.
Η ανησυχία στις τάξεις συνεταιριστών και παραγωγών του Πηλίου είναι πλέον έντονη, καθώς όλα δείχνουν ότι η φετινή σοδειά ελιάς και κατ΄ επέκταση ελαιολάδου δεν θα είναι καλή.

«Παρά το βροχερό και με χιονοπτώσεις, αλλά και ιδανικές για τις καλλιέργειες θερμοκρασίες περασμένο χειμώνα» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάν. Διανελλάκης «η καρποφορία στα ελαιόδεντρα δεν ήταν η αναμενόμενη. Στην ουσία δεν έχουμε καρποφορία, καθώς τα δέντρα ταλαιπωρήθηκαν ενδεχομένως από την κρύα και με υγρασία φετινή άνοιξη, καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν τελικά επιπτώσεις στους ελαιώνες. Η φετινή παραγωγή ελιάς στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου διαμορφώνεται τελικά σε χαμηλά επίπεδα φέτος, με τη μείωση της σοδειάς να ανέρχεται στα ποσοστά της τάξης από 70% έως και 100% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Νοτίου Πηλίου ειδικά, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, η οποία ήταν καλή και έδωσε αυξημένη σοδειά ελιάς και ελαιολάδου. Με δεδομένο ότι πέρυσι ήταν μια καλή χρονιά, αναμέναμε φέτος την αντίστοιχη κακή, όχι, όμως, με μείωση της σοδειάς, η οποία να φτάνει στο 100%. Αναμέναμε μείωση, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Οι δυσμενείς για την εποχή καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τη φετινή άνοιξη ταλαιπώρησαν τα δέντρα, τα οποία δεν έδωσαν καρπό, παρά το γεγονός ότι είχαμε ένα βροχερό και με χιόνια χειμώνα. Η ανησυχία στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών του Πηλίου είναι πλέον έντονη. Τα ελαιόδεντρα δεν έδωσαν καρποφορία και η δύναμη του Πηλίου είναι η ελιά, η σοδειά της οποίας είναι μειωμένη φέτος στο ποσοστό της τάξης του 100%, με επιπτώσεις στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το