Τοπικά

Μηνύσεις και αγωγές από ΔΕΥΑΜΒ εναντίον πολιτών που αντιδρούν για το νερό – Πετά ξανά το «μπαλάκι» στη Διεύθυνση Υγείας

δευαμβ

Με μηνύσεις και αγωγές εναντίον πολιτών σε δημοτικές κοινότητες του Πηλίου, απαντά η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ σε όσους «νομίζουν ότι το νερό είναι δικό τους, επειδή γεννήθηκαν δίπλα στην πηγή», όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Επιχείρησης Απ. Γαλάτης. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για το πρόβλημα του νερού στην δημοτική ενότητα Πορταριάς, ο Απ.Γαλάτης υποστήριξε ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα είναι αμείλικτη απέναντι σε όσους θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και σε κάθε ενέργεια για απειλή της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλων της Επιχείρησης. Μίλησε δε, για «μουχλιασμένα μυαλά του παρελθόντος που είναι τα απόνερα των αντιδράσεων» και ανακοίνωσε ότι με τις μηνύσεις η Επιχείρηση διεκδικεί αποζημιώσεις από τους εναγόμενους.
«Θα τις κερδίσουμε τις δίκες ενάντια σε αυτούς που το παίζουν σερίφηδες στο χωριό τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απ. Γαλάτης κατά την ενημέρωση του Σώματος και προανήγγειλε πως οι αποζημιώσεις, που θα κερδίσει η ΔΕΥΑΜΒ, θα διατεθούν για την βελτίωση του δικτύου στα χωριά αυτά. Επίσης, δήλωσε πως το Δ.Σ. είναι αποφασισμένο να φθάσει το θέμα μέχρι και τον Άρειο Πάγο.
Υπηρεσιακός παράγοντας της ΔΕΥΑΜΒ αναφέρθηκε σε υπουργική απόφαση η οποία ορίζει πως είναι υποχρεωτική η χλωρίωση ακόμα και για οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων. Τόνισε πως η Διεύθυνση Υγείας είναι αρμόδια για την έκδοση τέτοιας απόφασης και συμπλήρωσε πως η χλωρίωση στην Πορταριά αποκαταστάθηκε, οι μετρήσεις θα συνεχιστούν, όπως και η συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας.
«Οι ενέργειες έγιναν μόνο από τη ΔΕΥΑΜΒ, παρότι δεν ήταν στις αρμοδιότητές της» πρόσθεσε ο Απ. Γαλάτης, ενώ και ο νομικός σύμβουλος της Επιχείρησης Α. Ξηρός αναφέρθηκε σε αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών από το 2015, που ορίζουν τις αρμοδιότητες των συναρμόδιων αρχών. Όπως εξήγησε, η ΔΕΥΑΜΒ έχει την υποχρέωση να παρέχει καθαρό νερό σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις, ενώ η Διεύθυνση Υγείας είναι αρμόδια να αποφασίζει την απαγόρευση κατανάλωσης του νερού αν αυτό είναι επιβαρυμένο με μικροοργανισμούς. Πρόσθεσε, επίσης, πως για να εφαρμοστεί άλλη μέθοδος καθαρισμού του νερού, πλην της χλωρίωσης, η ΔΕΥΑΜΒ χρειάζεται απόφαση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Η ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου για να εκδίδει τέτοιες αποφάσεις» συμπλήρωσε.
Για υπερχείλιση των νερών στις δεξαμενές της Πορταριάς έκανε λόγο ο Διευθυντής Συντήρησης και Υποδομών της ΔΕΥΑΜΒ κ. Γκέκας, υποστηρίζοντας πως από τα 350 cm3
νερού την ώρα που πηγάζουν από την «Μάνα», τα 250 προορίζονται για το δίκτυο Πορταριάς. «Αυτό αντιστοιχεί σε 30.000 κατοίκους, αλλά δεν υπάρχουν τόσοι στην Πορταριά» ανέφερε και πρόσθεσε πως ο αριθμός των 19 δεξαμενών εκεί, μπορεί να περιοριστεί ή να μπουν σύγχρονα συστήματα πίεσης του νερού.
Συνεχίζοντας ο Απ. Γαλάτης ανακοίνωσε πως εκπονείται διαχειριστική μελέτη από τη ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο νερό χρειάζεται για άρδευση και ύδρευση.
Απαντώντας ο πρόεδρος των εργαζομένων Δ.Κουτσιφέλης ανέφερε ότι για να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού πρέπει να γίνουν ενέργειες για να αποκατασταθεί ένας στοιχειώδης τρόπος επικοινωνίας με τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων. Αναφορικά με το θέμα της αποχέτευσης δήλωσε πως οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι αντιδράσεις και οι ενέργειες αυτών των πολιτών σχετίζονται με τη φοβία των κατοίκων –οι οποίοι θεωρούν ότι η είσοδος τους στο σύστημα της ΔΕΥΑΜΒ σημαίνει αύξηση των τελών που θα πληρώνουν- και με την μικροπολιτική που ασκήθηκε από τις προηγούμενες και την τωρινή διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, που υποχώρησαν στις απαιτήσεις των κατοίκων για ψηφοθηρικούς λόγους.
Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς τόνισε πως αν δεν αποκατασταθεί η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες , δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης. «Όταν βρίσκονται σε διαμάχη μαζί σας ακόμα και οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της δικής σας παράταξης , δεν θα λυθεί το πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρότεινε να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις στις οποίες θα συμμετέχει και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Απαντώντας ο Απ. Γαλάτης δήλωσε πως η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έχει αποκαταστήσει τους δρόμους επικοινωνίας με τους πολίτες. «Δίνουμε το χέρι μας στον οποιοδήποτε, αρκεί να καταλάβουν ότι εμείς διοικούμε» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το