Τοπικά

Μήνυση και αγωγή κατά του Αχ. Μπέου για παράνομη φωτογράφιση εγγράφων από βιβλία των δικαστηρίων

Μήνυση και αγωγή εναντίον του Αχιλλέα Μπέου για παράνομη κατοχή, επεξεργασία και χρήση δημοσίων εγγράφων σε μεταξύ τους δικαστική υπόθεση, κατέθεσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Ορφανοτροφείου Βόλου Άγγελος Αγραφιώτης.

Η υπόθεση αφορά τηλεφωνική παρέμβαση του Αχ. Μπέου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του Αγγ. Αγραφιώτη στο ASTRA TV, στις 6 Οκτωβρίου 2016, για τις εξελίξεις στο Ορφανοτροφείο. Η παρέμβαση Μπέου είχε συνοδευτεί από επίθεση με ύβρεις εναντίον του πρώην προέδρου του Ορφανοτροφείου, ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση εναντίον του.

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο κ. Αγραφιώτης, στο απολογητικό υπόμνημα που υπέβαλε ο Αχ. Μπέος με αφορμή τη συγκεκριμένη μήνυση, συμπεριέλαβε δύο φωτογραφίες με στοιχεία του βιβλίου-αρχείου που τηρείται στο Ποινικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Βόλου. Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν παράνομα.

«Τις χρησιμοποίησε αδίστακτα, ενώ τις κατέχει παρανόμως. Πρόκειται για προσωπικά δεδομένα πολιτών του Βόλου», είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Αγραφιώτης και πρόσθεσε:
«Ούτε ο ίδιος ούτε οι δικηγόροι που τον εκπροσωπούν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια του νόμου. Γνώριζαν ότι αυτά είναι παράνομα. Ο κ. Μπέος δεν θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα, που εκτός των προσωπικών δεδομένων, εκθέτουν δημόσια τα δεδομένα αρκετών συμπολιτών μας».
Στις φωτογραφίες του Πρωτοδικείου υπάρχουν ονόματα από δικαστικές υποθέσεις Βολιωτών.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο ASTRA o Αχ. Μπέος είχε αποκαλέσει τον Αγγ. Αγραφιώτη «μπούλη» και «εκβιαστή», καταγγέλλοντας ότι υπάλληλός του στην εταιρεία σεκιούριτι συνήψε σχέσεις με ανήλικη τρόφιμο του Ιδρύματος. Ο κ. Αγραφιώτης είχε καταθέσει μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Αχ.Μπέου. Για την υπόθεση ασκήθηκε δίωξη κατά του Αχ. Μπέου και αναμένεται να οριστεί σύντομα δικάσιμος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Αχ. Μπέος κατηγορείται ότι προσέβαλε την τιμή του Αγ. Αγραφιώτη με επιτιμητικές και ονειδιστικές φράσεις όπως «έχει ωραίο μαγουλάκι.. δεν έχετε και μια πετσέτα να του δώσετε, ένα μαντηλάκι για τα δάκρυα» και «ο μπούλης .. να κάνει λίγο δίαιτα γιατί έχει ξεφύγει», προσβάλλοντας κατ΄αυτό τον τρόπο την τιμή και την υπόληψή του.

Επίσης κατηγορείται πως διέδωσε γεγονότα που μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή του, τα γεγονότα δε αυτά είναι ψευδή και αυτός τα γνώριζε. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής ανέφερε για τον Αγγ. Αγραφιώτη πως συνελήφθη για εκβίαση αλλά τελικά ο εκβιαζόμενος απέσυρε τη μήνυση.

«Ο Αχ. Μπέος υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών»
«Η υπόθεση μου συνδέεται με τη στρεβλότητα που επικρατεί στην πόλη τα τελευταία χρόνια και δικαιολογεί πολλά από τα περίεργα που συμβαίνουν. Χρησιμοποιώ τον όρο στρεβλότητα ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολύ βαρύτεροι χαρακτηρισμοί για να καταδείξω πως ο Αχ. Μπέος, υπόδικος για τέσσερα κακουργήματα – μεταξύ των οποίων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης-, υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών αφού χρησιμοποίησε εκφράσεις του τύπου θα σας ταράξω στη νομιμότητα.

Αναφερόμενος στο θέμα της χρήσης δημόσιων εγγράφων εκ μέρους του Αχ. Μπέου, ο Αγγ. Αγραφιώτης εξήγησε ότι ο ίδιος είχε υπόνοιες, τις οποίες διαλεύκανε το νομικό του επιτελείο, εξηγώντας τον τρόπο που λειτουργεί η αρμόδια υπηρεσία του Βόλου.

Όπως είπε, πρόκειται για υπηρεσία στην οποία υπάρχει πολύ μεγάλος φόρτος εργασίας σε καθημερινή βάση και στελεχώνεται από υπάλληλο που καλείται να παραλαμβάνει τις αιτήσεις που υποβάλλουν οι δικηγόροι για λογαριασμό των πελατών τους.

Αν εγκριθούν οι αιτήσεις τους λαμβάνουν αντίγραφα των αποφάσεων.

«Ο φόρτος εργασίας σε συνδυασμό με την έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων δημιουργεί κενά που ο κ. Μπέος και οι δικηγόροι του εκμεταλλεύτηκαν για να φωτογραφήσουν παράνομα για να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφα αυτά για ίδιο όφελος».

Όπως είπε ο κ. Αγραφιώτης, αποφάσισε να καταθέσει μήνυση και αγωγή σε βάρος του Αχ. Μπέου, προκειμένου ο τελευταίος «να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για ακόμη μία φορά για τις παράνομες μεθόδους του».

Εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός πως οι παράνομες πράξεις του Αχ. Μπέου εκθέτουν το προσωπικό των Δικαστηρίων του Βόλου και κυρίως τον αρμόδιο υπάλληλο του συγκεκριμένου τμήματος, που προσπαθεί καθημερινά με ακεραιότητα να κάνει ό,τι του έχει ανατεθεί. «Σέβομαι τους υπαλλήλους του Βόλου που σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να φέρουν εις πέρας το έργο της απονομής Δικαιοσύνης», είπε.

«Συστράτευση ενάντια στον ηθικό ξεπεσμό που εκπροσωπεί ο Μπέος»
Ο κ. Αγραφιώτης κάλεσε τις υγιείς δυνάμεις της πόλης σε συστράτευση ενάντια στον ηθικό ξεπεσμό που εκπροσωπεί ο κ. Μπέος .
«Για να βλάψει όποιον επιθυμεί, εκτός από τα ψέματα και τις ύβρεις, χρησιμοποιεί ακόμα και προσωπικά δεδομένα των πολιτών αρκεί να πετύχει το σκοπό του. Η πόλη είναι στο χείλος του γκρεμού. Είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η συλλογική καταδίκη και αντίδραση», σημείωσε ο κ. Αγραφιώτης.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημόσια υπόσχεση του Αχ. Μπέου ότι με πέντε τηλεφωνήματα σε φιλαράκια του θα μπορούσε να συγκεντρώσει 300.000 ευρώ για να ξεχρεώσει το Ορφανοτροφείο Βόλου. «Τα χρήματα εδώ και 10 μήνες δεν έχουν έρθει και το Ορφανοτροφείο συνεχίζει να χρωστά και να αυξάνει το χρέος του, ενώ ο ίδιος έχει εξαφανιστεί από το Ίδρυμα. Αυτός είναι ο Αχ. Μπέος: υποσχέσεις, φασαρίες, κουρνιαχτός και από ουσία τίποτα. Το μόνο που ήρθε στο Ορφανοτροφείο είναι η διοίκηση της επιλογής του. Αυτός είναι και ο λόγος που με έβρισε δημόσια, για να αναγκαστώ να παραιτηθώ από τη διοίκηση και να βάλει στη θέση μου τον πατέρα του Δημάρχου Θάνου Θεοδώρου».

Τίθεται ζήτημα πρόσβασης σε αρχείο δικαστικών εγγράφων

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Αγγ. Αγραφιώτη Απόστολος Ψωμάς ανέφερε σε δηλώσεις του:
«Σύμφωνα με την ποινική δικονομία απαγορεύεται το έγγραφο που προσκόμισε ο Αχ. Μπέος να γίνει δεκτό. Η σημερινή μήνυση και αγωγή του κ. Αγραφιώτη είναι για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων καθώς και για παραβίαση δικαστικών εγγράφων.

“H κατηγορία είναι αρκετά σοβαρή καθώς δεν άπτεται μόνο της προσωπικής διαφοράς του κ. Μπέου με τον κ. Αγραφιώτη αλλά αφορά το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αρχείο ποινικών τμημάτων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου. Οι φωτογραφίες δεν αφορούν μόνο τον κ. Αγραφιώτη αλλά έναν αριθμό Βολιωτών.

Πρόσθεσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην Εισαγγελία Βόλου.  “Θεωρούμε ότι αυτή η υπόθεση θα φτάσει στο ακροατήριο και θα έχει τη σημασία που της αξίζει και της έχουμε προσδώσει”.

Για το ποινικό αδίκημα έχει ασκηθεί  η αγωγή όπου ο κ. Αγραφιώτης ζητά ένα συμβολικό ποσό ως ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που έχει υποστεί ο ίδιος.  Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και οι υπόλοιποι Βολιώτες των οποίων τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αποκαλύφθηκαν και έγινε χρήση τους με παράνομο τρόπο από τον Αχ. Μπέο. Η θέση μας είναι ότι δεν φέρει κάποια ευθύνη ο υπάλληλος του Πρωτοδικείου Βόλου για αυτή τη διαρροή αλλά δεν είναι δικό μας θέμα να το κρίνουμε.

 

Απάντηση Αχ. Μπέου: 
Μαζί με τις παχιές μύγες του Αυγούστου εμφανίστηκαν και οι αλογόμυγες του Αγραφιώτη.
Με τις γνωστές γραφικότητες επαιτεί λίγη δημοσιότητα, μήπως και τον περιλάβουν σε κάποιο κομματικό ψηφοδέλτιο. Το ότι το ψηφοδέλτιο αυτό είναι του ΠΑΣΟΚ, του πιο διεφθαρμένου κόμματος, ίσως είναι τυχαίο, ίσως όχι.
Την απάντηση μου θα την πάρει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οχι πάντως σε δημόσιο διάλογο, όπως ματαίως και αφελώς ελπίζει..
Αν θέλει, και επειδή λέει και πολλά, ας εξηγήσει στους πολίτες τι ακριβώς αφορούν και αναφέρουν τα δικαστικά εκθέματα, που φαίνεται να φοβάται, που όχι μόνο δεν είναι προσωπικά δεδομένα, αλλά είναι προσβάσιμα στον καθένα. Λέτε να κατελήφθη κλέπτων οπώρας και ανησυχεί;
Σε μένα πάντως μια μόνο απορία υπάρχει: Ο συνήγορος του που απαθανατίζονται σε φωτογραφία, κατά τη βαρύγδουπη συνέντευξη, είναι αδελφός του ή απλώς μοιάζουν τόσο πολύ;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το