Τοπικά

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου από αστυνομικούς, κατέθεσε η οικογένεια

Παρά το γεγονός ότι η ΕΔΕ, που διενεργήθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου από αστυνομικούς έξω από τα δικαστήρια του Βόλου , ολοκληρώθηκε στις 23-2-2021 και υποβλήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και, ενώ έχει ήδη γίνει γνωστό ότι κάποιοι από τους ελεγχθέντες αστυνομικούς παραπέμπονται πειθαρχικά, παρόλα αυτά και με επίκληση της αρχής της μυστικότητας τα ονόματα των εμπλεκομένων στην κακοποίηση του παιδιού και παρά τις νόμιμες ενέργειες δεν έχουν κοινοποιηθεί στην οικογένεια. Η οικογένεια κατέθεσε μήνυση κατα παντός υπευθύνου και αναφέρει:
Πέρασε ένας χρόνος από τότε που το παιδί μας, ο Βασίλειος Μάγγος, μετέχοντας στον αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών από το τσιμεντάδικο της Lafarge στο Βόλο, χτυπήθηκε αναίτια μπροστά στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης από αστυνομικούς της Α.Δ. Μαγνησίας, βασανίστηκε και οδηγήθηκε στο θάνατο.
Μέχρι σήμερα περιμένουμε τα αποτελέσματα του πορίσματος από την διεξαγόμενη ΕΔΕ, ειδικά μετά τη δέσμευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (σε δημόσια τοποθέτησή του στις 15-7-2020 σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ) ότι το περιστατικό ξυλοδαρμού του γιου μας θα διερευνηθεί «απολύτως», ανεξάρτητα από τα αίτια θανάτου του.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΔΕ, που διενεργήθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, ολοκληρώθηκε στις 23-2-2021 και υποβλήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και, ενώ έχει ήδη γίνει γνωστό ότι κάποιοι από τους ελεγχθέντες αστυνομικούς παραπέμπονται πειθαρχικά, παρόλα αυτά και με επίκληση της αρχής της μυστικότητας τα ονόματα των εμπλεκομένων στην κακοποίηση του παιδιού μας Βασίλειου Μάγγου, παρά τις νόμιμες ενέργειές μας, ΔΕΝ μας έχουν κοινοποιηθεί.
Ο γιος μας στοχοποιήθηκε, επειδή είχε αναπτύξει πολιτική δράση, χτυπήθηκε, βασανίστηκε, προπηλακίστηκε, λοιδορήθηκε, παρότι οι βασανιστές του γνώριζαν πολύ καλά ότι ανήκε σε ευάλωτη ομάδα. Αντιμετωπίστηκε ρατσιστικά. Υπέστη βαριές σωματικές και ψυχικές, για την υγεία και τη ζωή του, βλάβες, ακυρώθηκε η προσωπικότητά του, δεν άντεξε την άδικη ταπείνωση, οδηγήθηκε στον θάνατο.
Αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά, σήμερα θα ζούσε…
Η κακοποίησή του, αφενός δεν αιτιολογεί το λόγο της σύλληψής του -αφού τίποτε δεν προέκυψε εις βάρος του-αφετέρου συνιστά βασανισμό, προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος.
Για όλους αυτούς τους λόγους, υποβάλλαμε χθες 16-6-2021 μήνυση κατά παντός υπαιτίου.
Όταν αστυνομικοί υπερβαίνουν τα όρια του νόμου -τον οποίο υποτίθεται ότι εκπροσωπούν- τότε προκύπτουν όχι μόνον πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες.
Ως όργανα προστασίας του πολίτη έχουν υποχρέωση, όταν, εκτελώντας διαταγές ανωτέρων τους, να μην «παρασύρονται» και χάνουν την ψυχραιμία τους, αλλά να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.
Αντί αυτού η συμπεριφορά τους συνήθως χαρακτηρίζεται από εμπάθεια, υπερβάλλοντα ζήλο, κατάχρηση εξουσίας ή επαγγελματική διαστροφή..
Αποτελεί ύβρι και ανεντιμότητα όταν, από θέση ισχύος, όντας πολυάριθμοι και ειδικά εξοπλισμένοι χτυπούν και βασανίζουν ανυπεράσπιστους πολίτες κουρελιάζοντας την αξιοπρέπειά τους, μεταχειριζόμενοι εξευτελιστικά το ανθρώπινο σώμα…
Όμως τα βασανιστήρια απαγορεύονται.
Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, άρθρο 3: «Κανείς δεν μπορεί να βασανιστεί ή να υποβληθεί σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση».
Παρόλα αυτά τα βασανιστήρια συνεχίζονται!
Και μάλιστα σε χώρες με πολίτευμα Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπως η Ελλάδα. Μια χώρα με πρόσφατες μνήμες της χούντας και των μετεμφυλιακών καταστάσεων.
Αυτό αποδεικνύουν και οι εκθέσεις της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Αμνηστίας, αλλά και οι καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
-Παρά την κατάφωρη αδικία εναντίον του γιου μας, παρά τον προσωπικό πόνο για την απώλειά μας, ευχηθήκαμε να είναι αυτό το τελευταίο περιστατικό αστυνομικής βίας.
Διαψευστήκαμε”.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το