Τοπικά

Μήνυση κατά ΕΡΓΗΛ και Τράπεζας Πειραιώς κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ για το 1,4 εκατ. ευρώ

Μήνυση κατά της τεχνικής εταιρείας ΕΡΓΗΛ και κατά της Τράπεζας Πειραιώς για απιστία και απάτη κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αρ. Σαββάκης.
Η μήνυση αφορά στη λήψη του ποσού του 1,4 εκατ. ευρώ που είχε κάνει η ΕΡΓΗΛ, βάσει δικαστικής απόφασης από το δεσμευμένο ποσό των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ στην Τράπεζα Πειραιώς, στις 7 Αυγούστου, κίνηση που είχε καταγγελθεί τόσο από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, όσο και από τον Δήμο Βόλου.
Η κατάθεση της μήνυσης θα σημάνει την παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Βόλου, για να διερευνηθούν τα όσα καταγγέλλει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ και της Τράπεζας. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΜΒ, της ΕΡΓΗΛ και της Τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράξεις που διερευνώνται, είναι σε βαθμό κακουργήματος, αφού αφορούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ, βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου είχε καταγγείλει ως «προκλητική και εξόχως σκανδαλώδη» την ενέργεια, να αποδεσμευτούν χρήματα από την Τράπεζα και να δοθούν στην ΕΡΓΗΛ.
Αντίθετα η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι η ενέργειά της «είναι απολύτως ορθή και νόμιμη». Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς είχε δηλώσει ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για προστασία των εννόμων δικαιωμάτων της από παράνομες και απρόκλητες προσβολές.
Όπως είναι γνωστό, με βάση την υπ’ αριθ. 501/2011 απόφαση του Εφετείου Λάρισας, η ΔΕΥΑΜΒ υποχρεώθηκε να πληρώσει το συνολικό ποσό των 9.209.822,94 ευρώ, όπως αυτό διαμορφώθηκε πλέον ΦΠΑ, τόκων, εξόδων κ.λπ., στην ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ.

Στις 23 Απριλίου 2018, σε εκτέλεση της παραπάνω αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, η ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ επέβαλε κατάσχεση επί των καταθέσεων της ΔΕΥΑΜΒ στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, η Τράπεζα Πειραιώς, ως τρίτη, υποχρεούνταν να υποβάλει δήλωση στο Δικαστήριο σχετικά με την ύπαρξη διαθέσιμων καταθετικών υπολοίπων του προσώπου, σε βάρος του οποίου υποβλήθηκε η κατάσχεση, πράγμα το οποίο η Τράπεζα έπραξε στις 2 Μαΐου 2018. Ο νόμος επιπλέον προβλέπει ότι η Τράπεζα υποχρεούνταν να αποδώσει στον κατασχόντα, δηλαδή στην ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ, τα διαθέσιμα καταθετικά υπόλοιπα που αναφέρονταν στην παραπάνω δήλωσή της, καθώς και όλα τα μελλοντικά καταθετικά υπόλοιπα, μέχρις ότου συμπληρωθεί το ποσό, για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση. Εάν δεν το έπραττε, τότε εκείνος που επέβαλε την κατάσχεση, αποκτούσε ευθεία αξίωση εναντίον της Τράπεζας για είσπραξη του ποσού οφειλής του τρίτου καταθέτη-οφειλέτη, δηλαδή της ΔΕΥΑΜΒ. Η ΔΕΥΑΜΒ έχει ασκήσει ανακοπή εναντίον της παραπάνω κατάσχεσης, η οποία εκκρεμεί για εκδίκαση στα δικαστήρια, αλλά η άσκηση ανακοπής θεωρείται πως δεν συνεπάγεται και αναστολή της διαδικασίας εκτέλεσης. Για τον λόγο αυτό, η ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης, με αίτηση η οποία ομοίως εκκρεμεί, και στο πλαίσιο αυτής της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων (αριθ. κατάθεσης ΓΑΚ 72647 και ΕΑΚ 7944/2018) ζήτησε και άμεση προστασία μέσω προσωρινής διαταγής του Δικαστηρίου για αναστολή της εκτέλεσης. Το αίτημα προσωρινής διαταγής της ΔΕΥΑΜΒ για αναστολή της εκτέλεσης απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας και έγερση σχετικής απαίτησης από την ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην απόδοση των κατασχεθέντων ποσών, καθώς δεν υπήρχε οποιοσδήποτε νόμιμος λόγος να αρνηθεί ή να παρεμποδίσει την απόδοση αυτή και εάν το έπραττε, θα κινδύνευε να επιβαρυνθεί η ίδια με την ξένη οφειλή (δηλαδή την οφειλή της ΔΕΥΑΜΒ προς την ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ).

Έκτακτο Δ.Σ. ζητούν οι εργαζόμενοι μετά
τις κατασχέσεις λογαριασμών
Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο ζητούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ, μετά τις κατασχέσεις λογαριασμών από την ΕΡΓΗΛ και το γεγονός ότι η διοίκηση άφησε «ακάλυπτους» ακατάσχετους, όπως τους είχε διαβεβαιώσει, λογαριασμούς.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και απαιτούν αν ενημερωθούν μετά και την τελευταία ενέργεια της ΕΡΓΗΛ να κατασχέσει αποθεματικό ποσό της ΔΕΥΑΜΒ ύψους 1.420.000 € από την Τράπεζα Πειραιώς:
-Ποιες νομικές ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα για τη διασφάλιση των τραπεζικών αποθεματικών της ΔΕΥΑΜΒ.
-Ποιες οι νομικές ενέργειες απαιτείται να προβεί η υπηρεσία ώστε να διασφαλιστούν τα εναπομείναντα τραπεζικά αποθεματικά, και να αποφευχθούν ανάλογες ενέργειες από την ΕΡΓΗΛ.
-Πώς θα διασφαλιστούν τα εκ νέου αποθεματικά ποσά τα οποία σχετίζονται με την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς έχουν να κάνουν με τη μισθοδοσία, την πληρωμή ΔΕΗ, προμηθευτών, έργων και την εν γένει προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Γιατί κατασχέθηκε το ποσό του 1.420.000€ εφόσον όπως γνωρίζαμε αν και δεσμευμένο ήταν ακατάσχετο.

Ξηρακιάς: «Το υβρεολόγιο, προπέτασμα καπνού για συσκότιση της υπόθεσης»
Ο πρ. αντιδήμαρχος Βόλου Ηλίας Ξηρακιάς σε σχετική δήλωσή του σημειώνει:
«Ως πρώην αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής που αποκάλυψε και τεκμηρίωσε το μεγάλο σκάνδαλο ΔΕΥΑΜΒ – ΕΡΓΗΛ παρακολουθώ με ενδιαφέρον την εξέλιξη του θέματος που ανέλαβε να διαχειριστεί από τον Σεπτέμβριο του 2014 η σημερινή Δημοτική Αρχή (ΔΑ).
Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Δημάρχου η διαχείριση θέματος, όπως φαίνεται, έγινε και γίνεται εν κρυπτώ και παραβύστω.
Το υβρεολόγιο που εκτοξεύεται κατά των προηγουμένων, σε κάθε ανακοίνωση της ΔΑ, είναι όπως αποδεικνύεται από τα παρακάτω ερωτήματα προπέτασμα καπνού για τη συσκότιση της υπόθεσης.
Για το πραγματικό έργο, όπως αποδείξαμε και τεκμηρίωσε τόσο το ΤΕΕ, όσο και η Επιτροπή μηχανικών της ΔΕΥΑΜΒ, καταβλήθηκαν στην ΕΡΓΗΛ 6 εκ. ευρώ επί πλέον του οφειλόμενου ποσού. Για την άρνηση του εργολάβου να επιστέψει τα χρήματα αυτά στη ΔΕΥΑΜΒ κατατέθηκε αγωγή, αλλά δεν εκδικάσθηκε, όπως είχε ορισθεί τον Φεβρουάριο του 2015, διότι την απέσυρε και την επανακατέθεσε, τρεις – τέσσερις φορές τα τελευταία τρία (3) χρόνια, η νέα ΔΑ, για να κάνει διαπραγματεύσεις όπως δήλωσε στο ΔΣ Βόλου (Οκτώβριος 2014).

Τον Δεκέμβριο του 2017, που είχε οριστεί η εκδίκαση της αγωγής, ζητήθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ νέα αναβολή για να εκδικαστεί τελικά τον Απρίλιο του 2018, αλλά δεν έχουμε ακόμη απόφαση. Αποδεικνύεται όμως σήμερα ότι με την αγωγή που εκδικάστηκε η ΔΕΥΑΜΒ δεν διεκδικεί πλέον το σύνολο των αχρεωστήτως καταβληθέντων (6 εκ. έντοκα από το 2007), αλλά ένα μέρος, περίπου το 70%.
Αμείλικτα ερωτήματα:
Με πια εντολή έγινε αυτό; Υπάρχει υπηρεσιακό έγγραφο των μηχανικών της ΔΕΥΑΜΒ που αναμορφώνει τις αξιώσεις της Δημοτικής Επιχείρησης; Είναι μήπως προϊόν της διαπραγμάτευσης της ΔΑ; Γιατί έγιναν όλες αυτές οι αναβολές εκδίκασης της αγωγής που έδωσαν τελικά τη δυνατότητα στην ΕΡΓΗΛ να προχωρήσει πρώτη αυτή και όχι η ΔΕΥΑΜΒ σε κατασχέσεις των «οφειλομένων» για επιμετρήσεις που δεν παραλήφθηκαν;
Οι Βολιώτες περιμένουν απαντήσεις και όχι άλλες ύβρεις συσκότισης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να ερευνήσουν το θέμα σε βάθος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το