Τοπικά

Μήνυσε τη μητέρα της για αρπαγή των παιδιών της… “Θ”

diki
Η μέριμνα ανηλίκων αφαιρείται από γονείς που είναι τοξικομανείς ή αλκοολικοί, οικογένειες με συχνά επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις

Μια μήνυση που υπέβαλε κόρη κατά της μητέρας της, πρόκειται να απασχολήσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου το επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μήνυση που υπέβαλε εναντίον της ηλικιωμένης μητέρας της, την οποία και κατηγορεί για αρπαγή των τέκνων της…

Στο μεταξύ τα δικαστήρια του Βόλου έχουν αφαιρέσει την τελευταία τριετία την γονική μέριμνα σε πέντε περιπτώσεις…

 

Η κόρη μήνυσε την 80χρονη μητέρα της, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θεωρεί πως της παρακράτησε τα δύο ανήλικα παιδιά (την κατηγορεί για αρπαγή ανηλίκων). Τα δύο παιδιά της, 11 και 13 χρόνων, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν εκφραστεί κατά της επιστροφής τους στη μητέρα τους και θέλουν να παραμείνουν στη γιαγιά τους…

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η 80χρονη γιαγιά, που διαμένει σε παραθαλάσσιο προάστιο του Βόλου, έχει υπό την προστασία της τα παιδιά εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον, καθώς η κόρη της είχε χωρίσει με τον πρώτο της άνδρα και πατέρα των παιδιών και ξαναπαντρεύτηκε. Στον δεύτερο γάμο φέρεται πως ήταν κατηγορηματικά αντίθετη η γιαγιά, η οποία και ανέλαβε προσωρινά την προστασία των παιδιών, μέχρι να ενηλικιωθούν. Ωστόσο η μητέρα επέστρεψε και ζήτησε τα παιδιά. Καθώς η γιαγιά αρνήθηκε να της τα δώσει, η κόρη προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης εναντίον της. Η ηλικιωμένη γυναίκα συνελήφθη από την Αστυνομία, αλλά αφέθηκε ελεύθερη με εντολή εισαγγελέα, αφού ορίστηκε ρητή δικάσιμος.

Σύμφωνα με την πλευρά της γιαγιάς, δεν έδιδε τα ανήλικα στη μητέρα τους, διότι είχε ξαναπαντρευτεί και ανησυχούσε για την ανατροφή τους.

Τα υπόλοιπα θα ξεκαθαριστούν στην αίθουσα του ακροατηρίου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

 

 

Σύμφωνα με το άρθρο 289 του Ποινικού Κώδικα, «όποιος απάγει ανήλικο από τους γονείς, τους επιτρόπους ή από οποιονδήποτε δικαιούται να μεριμνήσει για το πρόσωπό του ή όποιος υποστηρίζει την εκούσια διαφυγή του ανηλίκου από τα παραπάνω πρόσωπα, τιμωρείται με φυλάκιση ώς τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Αν ο ανήλικος είναι μικρότερος των δεκατεσσάρων ετών, επιβάλλεται φυλάκιση ώς πέντε έτη και χρηματική ποινή, εκτός αν η πράξη τελέστηκε από ανιόντα, οπότε εφαρμόζεται η προηγούμενη παράγραφος. Σε κάθε περίπτωση που ο υπαίτιος τέλεσε την πράξη από κερδοσκοπία ή για να επιτύχει τη μεταβολή της οικογενειακής τάξης του ανηλίκου, τιμωρείται με κάθειρξη ώς δέκα έτη. Η υποστήριξη της εκούσιας διαφυγής του ανηλίκου μένει ατιμώρητη αν ο υπαίτιος ενημερώσει εγκαίρως το πρόσωπο που δικαιούται να μεριμνά για τον ανήλικο σχετικά με τον τόπο διαμονής του ανηλίκου».

 

Αφαίρεση γονικής μέριμνας

Σε πέντε περιπτώσεις έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα την τελευταία τριετία από τη δικαιοσύνη στη Μαγνησία. Πρόκειται για γονείς που είχαν δύο παιδιά σε δύο περιπτώσεις, σε μία περίπτωση τρία, σε μία ένα και σε μία έξι… Τα παιδιά σε όλες τις περιπτώσεις οδηγήθηκαν σε δομές κοινωνικής υποστήριξης (Χαμόγελο Παιδιού κ.άλ.).

Σύμφωνα με εισαγγελική πηγή πρόκειται για γονείς που ήταν τοξικομανείς ή αλκοολικοί, οικογένειες με συχνά επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις.

Όπως σημειώνει η ίδια εισαγγελική πηγή «οι πατεράδες που έχουν χάσει τις εργασίες τους, πέφτουν ψυχολογικά και συμπεριφέρονται βίαια τόσο προς τις συζύγους τους, όσο και προς τα παιδιά τους».

Τα περιστατικά αφαίρεσης γονικής μέριμνας έχουν αυξηθεί τελευταία, σημειώνει η ίδια πηγή.

Σε περίπτωση που ένας γονιός πεθάνει, κηρυχθεί άφαντος ή εκπέσει του δικαιώματός του, τότε η γονική μέριμνα ασκείται αποκλειστικά από τον άλλο γονέα.

 

Σε περίπτωση διαζυγίου, διακοπής της συμβίωσης ή ακύρωσης του γάμου των γονέων, οι γονείς πρέπει να συμφωνήσουν για το πώς θα ασκηθεί η μέριμνα του τέκνου. Αν μια τέτοια συμφωνία δεν είναι δυνατή, τότε η άσκηση γονικής μέριμνας ανατίθεται από το δικαστήριο είτε στον έναν από τους γονείς είτε και στους δύο από κοινού, εφόσον βέβαια αυτοί συμφωνούν, με ταυτόχρονο ορισμό του τόπου διαμονής του παιδιού.

Σε περίπτωση που οι γονείς διαφωνούν σχετικά με κάποιο θέμα που αφορά στη μέριμνα του ανήλικου τέκνου, και εφόσον το επιβάλλει το συμφέρον του τέκνου, και πάλι την κατάσταση θα ρυθμίσει το αρμόδιο δικαστήριο με απόφασή του.

Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς, ή και οι δύο, δεν μπορούν ή δεν ασκούν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει η ιδιότητά τους ως γονείς ή τα ασκούν καταχρηστικά, τότε το δικαστήριο μπορεί να αφαιρέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας, είτε από τον έναν (αναθέτοντάς την στον άλλο) είτε και από τους δύο (αναθέτοντάς την σε τρίτο ή διορίζοντας επίτροπο). Κάτι τέτοιο έχουν δικαίωμα να ζητήσουν ο γονέας, οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και αυτεπαγγέλτως.

Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν από το νόμο για τις περιπτώσεις τέκνων που γεννιούνται χωρίς γάμο των γονέων τους, καθώς και για τα θετά τέκνα.

Συγκεκριμένα, εάν ένα παιδί γεννηθεί χωρίς να είναι παντρεμένοι οι γονείς του και εξακολουθούν να είναι χωρίς γάμο, τότε τη γονική μέριμνα ασκεί η μητέρα. Εάν όμως ο πατέρας προβεί σε αναγνώριση του τέκνου, τότε κατά κανόνα μπορεί και αυτός να ασκήσει τη γονική μέριμνα, μόνο όμως εφόσον η μητέρα συμφωνεί ή δεν μπορεί να την ασκήσει η ίδια.

Αναφορικά με τα θετά τέκνα, ο Αστικός Κώδικας ορίζει ότι μετά την υιοθεσία η γονική μέριμνα των φυσικών γονέων αντικαθίσταται αυτοδικαίως από τη γονική μέριμνα των θετών. Αρμόδιο δικαστήριο για την αφαίρεση γονικής μέριμνας είναι το Μονομελές Εκούσια Διαδικασία και σε ορισμένες έκτακτες περιπτώσεις ο εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Τέλος, στην άσκηση γονικής μέριμνας τέκνων που γεννιούνται κατά τη διάρκεια συμφώνου συμβίωσης εφαρμόζονται αναλογικά οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τα τέκνα εντός γάμου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το