Τοπικά

Μηνύματα μαθητών από το 6ο σχολείο Βόλου κατά της βίας

Αφίσες, παραμύθια, ζωγραφιές, συνθήματα και ευρύτερο ενημερωτικό υλικό κατά της βίας δημιούργησαν μαθητές του 6ου Δημοτικού Βόλου στο πλαίσιο δράσης που υλοποιήθηκε στο σχολείο στο οποίο συμμετείχαν με ενθουσιασμό εκπαιδευτικοί και παιδιά.
Οι δημιουργίες και το υλικό των παιδιών αναρτήθηκε στον εξωτερικό χώρο του σχολείου ως προσπάθεια ευαισθητοποίησης όχι μόνο της σχολικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας.
Άλλωστε η χρονιά που πέρασε αλλά και αυτή που διανύουμε ήταν δυστυχώς γεμάτη από περιστατικά βίας, όπως οι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα, τα άλλα είδους εγκλήματα, η βία μεταξύ των νέων, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η καθηγήτρια αγγλικών του 6ου Δημοτικού Βόλου και συντονίστρια της δράσης κ. Σοφία Κροτοπούλου ανέφερε πως «αφίσες, παραμύθι, ζωγραφιές, συνθήματα, εργασίες και ενημερωτικό υλικό έχουν δημιουργήσει τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας, την 6η Μαρτίου. Οι μαθητές όλων των τάξεων συζήτησαν, ενημερώθηκαν, προβληματίστηκαν και εμπνεύστηκαν από την ανάγκη τους να εξαλειφθούν τα φαινόμενα της βίας, απ’ όπου και αν προέρχεται, όποιον κι αν πληγώνουν. Οραματίστηκαν έναν κόσμο χωρίς βία και θέλουν να το φωνάξουν σε όλες τις κατευθύνσεις».
Μάλιστα τα παιδιά έφτιαξαν και ένα βίντεο, αλλά και τραγούδι με αγγλικούς στίχους.

Τέσσερις μαθήτριες της Ε’ Τάξης μας μίλησαν για την ενδοσχολική βία.
Η Ραφαέλα Καϊτετζίδου ανέφερε πως «ήταν σημαντική η δράση που υλοποιήσαμε στο σχολείο. Στους μαθητές που δέχονται τον εκφοβισμό, πρέπει να δώσουμε ένα κίνητρο για να δυναμώσουν. Ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Από την πλευρά της Καλλιόπη Γκίζα επισήμανε πως «προσωπικά δημιούργησα μια ζωγραφιά με το μήνυμα «αγαπάμε, δεν χτυπάμε». Είναι θλιβερά τα περιστατικά βίας που ακούμε συνεχώς».
«Λέμε στους μαθητές που έπεσαν θύματα ενδοσχολικής βίας ότι τους στηρίζουμε» ανέφερε Κατερίνα Γαρυφαλλογιάννη και πρόσθεσε πως «πρέπει να βρουν τη δύναμη να το αντιμετωπίσουν. Η βία μπορεί να είναι λεκτική και σωματική».
Η Ζωή Ξάφη, σημείωσε πως «η βία είναι κακή και για αυτούς που τη δέχονται αλλά και γι’ αυτούς που την ασκούν. Όλα τα παιδιά έχουν αγνή ψυχή και έτσι πρέπει να παραμείνουν, όταν μεγαλώσουν. Και αυτοί που ασκούν βία μπορεί να επηρεάστηκαν από κάπου ή να δέχτηκαν και οι ίδιοι βία».
Μάλιστα οι μαθήτριες υπογράμμισαν τον ρόλο των γονέων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και ότι οι μαθητές, όταν πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να μην φοβούνται να το αναφέρουν στους εκπαιδευτικούς τους.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Κοττάς ανέφερε πως «αν και στο σχολείο μας δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα με την ενδοσχολική βία, εντούτοις υλοποιήσαμε το πρόγραμμα, γιατί θεωρούμε πως η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση των παιδιών είναι το καλύτερο για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Και προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα πως τη βία τη συναντούμε σε καθημερινή βάση, άλλωστε βλέπουμε τι γίνεται και στην Ουκρανία, και ότι χρειάζεται η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, ο σεβασμός».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το