Πολιτισμός

Mηνύματα κατά της βίας, του ρατσισμού και του φόβου στην έκθεση “Βάλτους Χ”

Μία έκθεση κατά της βίας, του ρατσισμού και του φόβου λειτούργησε τις προηγούμενες μέρες στο κτίριο Τσικρίκη με τίτλο «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» και 100 εικονοποιημένες επιθέσεις ρατσιστικής βίας, από 50 Έλληνες δημιουργούς κόμικς, καθώς επίσης και σκίτσα Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Τσικρίκη με κοινή πρωτοβουλία της οργάνωσης HumanRights360 και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η κ. Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου εργάζεται στο Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, η οποία αναλύει στη «Θ» κάποια βασικά στοιχεία της έκθεσης.
Η ίδια ανέφερε πως πρόκειται για μία καμπάνια, η οποία έχει τέσσερα στάδια. «Το πρώτο κομμάτι είναι τα QR code, που υπάρχουν στον δρόμο, τα οποία έχουν πάνω τους τον τίτλο της εκάστοτε επίθεσης» τόνισε για να συμπληρώσει: «Το δεύτερο κομμάτι είναι ο διαδικτυακός χάρτης «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας», πάνω στον οποίο βρίσκονται οι 100 δολοφονίες, που έγιναν στην Ελλάδα». Η κ. Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου επισήμανε πως το τρίτο στάδιο είναι η έκθεση, ενώ το τέταρτο είναι το βιβλίο.
«Αυτή η καμπάνια ουσιαστικά εστιάζει στην οργανωμένη ρατσιστική βία. Τα θύματα βέβαια δεν ήταν μόνο της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλων παραφυάδων ομάδων, όπως είναι οι Combat 18 ή η οργάνωση Kρυπτεία. Και οι δύο οργανώσεις ωστόσο έχουν το ίδιο περιεχόμενο με τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο τα 100 έργα έγιναν από 50 διαφορετικούς δημιουργούς, οι οποίοι αποτυπώνουν τις εγκληματικές αυτές ενέργειες, ενώ παράλληλα υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο δημιούργησαν έξι γελοιογράφοι και σκιτσογράφοι, οι οποίοι σκιτσάρισαν τη δίκη της Χρυσής Αυγής» σημείωσε η ίδια.
Η έκθεση ουσιαστικά έχει αντιρατσιστικό μήνυμα και αντιμάχεται τη βία και τον φόβο. «Είμαστε κατά της βίας, του ρατσισμού και του φόβου. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτά γίνονται δίπλα μας και πως μπορούν να συμβούν και σε μας», κατέληξε η κ. Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου.
Η έκθεση, μέρος της ομότιτλης κοινής καμπάνιας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και του HumanRights360, έχει ήδη παρουσιαστεί δύο φορές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση περιλαμβάνει 100 εικονοποιημένες επιθέσεις ρατσιστικής βίας, από 50 Έλληνες δημιουργούς κόμικς, καθώς επίσης και σκίτσα Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών οι οποίοι κλήθηκαν το καλοκαίρι του 2019 να παρακολουθήσουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής και να σκιτσάρουν.
Παράλληλα με την έκθεση, στον θόλο του παραλιακού συγκροτήματος, εκτίθενται αφίσες με αντιρατσιστικό περιεχόμενο, δημιουργίες φοιτητών και φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Να σημειωθεί πως η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών σε εναρμόνιση με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού που λαμβάνει συνολικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας της έκθεσης κόμικ «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας», η οποία φιλοξενείται στο ισόγειο του κτιρίου Τσικρίκη (Γαμβέτα 6 – Ιάσονος). «Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και η έκθεση επαναλειτουργήσει θα υπάρξει ενημέρωση εκ νέου» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

ΑΝΝΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΑΝΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το