Τοπικά

Μηνύματα από εισαγγελείς για τα προσφυγόπουλα – Άρχισε χθες στη Σκιάθο το συνέδριο της Ένωσής τους

Όλες οι κοινωνικές προεκτάσεις και οι ευθύνες των εισαγγελικών αρχών να προστατέψουν από το εμπόριο ανθρώπων, την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση ασυνόδευτα ή συνοδευόμενα ανήλικα προσφυγόπουλα, αναλύονται από χθες στο συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων στη Σκιάθο. Το μήνυμα που έδωσαν οι εισαγγελείς της χώρας ήταν μήνυμα κατά του ρατσισμού και δήλωσαν πως οι ίδιοι θα είναι οι «ζώνες ασφαλείας» μαζί με τους παιδοψυχολόγους, τους εμπλεκόμενους φορείς και την αστυνομία, για την προστασία των παιδιών.

Ο κ. Ε. Μιχαηλίδης, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Το συνέδριο άνοιξε με συγκινησιακή φόρτιση όταν μιλούσε για τα παιδιά ο κ. Ε. Μιχαηλίδης, εισαγγελέας Εφετών, προέδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους ότι στην Ελλάδα χτίζουμε γέφυρες αλληλεγγύης και όχι μίσους και ρατσισμού» είπε και μίλησε για τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του μεταναστευτικού ζητήματος με αιχμή τα παιδιά, που ζουν πλέον σε ξενώνες. Στο συνέδριο διαβάστηκε χαιρετισμός του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, που έδωσε έμφαση στον ρόλο των εισαγγελικών λειτουργών, που μέσα στο χάος των μεταναστευτικών ροών ανέλαβαν και ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν για να προστατέψουν παιδιά ασυνόδευτα ή συνοδευόμενα από τη θυματοποίηση και την εκμετάλλευση από πρόσωπα που δηλώνουν συγγενείς τους.
Όπως αναφέρθηκε μέσα από τον χαιρετισμό, το νέο σχέδιο Νόμου για την εποπτεία ανηλίκων από εξειδικευμένους επαγγελματίες θα απαλλάξει από μεγάλες ευθύνες τους δικαστές, που ωστόσο θα έχουν την υψηλή εποπτεία και θα αποτελούν την εγγύηση της προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου τόνισε πως χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς εργαλεία από τη νομοθεσία και το θεσμικό πλαίσιο, που δεν είχαν προβλέψει όσα θα συνέβαιναν στη χώρα με τις μεταναστευτικές ροές, οι εισαγγελείς και οι δικαστές διαχειρίστηκαν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.
Όχι μόνο η δικαιοσύνη, αλλά όλη η χώρα κλήθηκε να διαχειριστεί με λίγα μέσα μια τεράστια κρίση είπε και συνέχισε λέγοντας πως αναβαθμίστηκε το θεσμικό πλαίσιο και τα πρότυπα προστασίας. Όπως σημείωσε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 η χώρα υποδέχτηκε 3.250 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ οι αφίξεις συνεχίζονται. Η προσφυγική κρίση ανέδειξε τις ελλείψεις του θεσμικού και νομικού πλαισίου, ωστόσο υπήρξε διόρθωση με διατάξεις που ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις των φορέων. Για την κ. Δημητρίου πρωταρχικό ρόλο είναι η εξασφάλιση στα παιδιά στέγης και παιδείας. Διαφώνησε με τη μακροχρόνια παραμονή τους στους ξενώνες λόγω του γεγονότος ότι ιδρυματοποιούνται και τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά μοντέλα φροντίδας, ειδικά για τα παιδιά των 16 με 17 ετών, ώστε να αναπτυχθούν οι δεξιότητές τους και να μάθουν την ελληνική γλώσσα, άλλα και άλλες γλώσσες, μέσα από την εκπαίδευση.
Ο κ. Γκουγλούλης γενικός γραμματέας του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής τόνισε ότι οι δικαστές επιφορτίστηκαν με το βάρος διαφύλαξης λεπτών ισορροπιών για την προστασία των παιδιών και σημείωσε πως τα παιδιά που έρχονται στη χώρα ζουν σε κατάλληλες συνθήκες. Σημείωσε ότι θα αυξηθούν οι δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα σε ποσοστό 110%, θα υπάρξουν ακόμη 4.000 θέσεις έκτακτης ανάγκης και 3.000 θέσεις στέγασης – φιλοξενίας για 5.000 πρόσφυγες που θέλουν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Γκουγλούλης γενικός γραμματέας του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής μαζί με τον δήμαρχο Σκιάθου στο συνέδριο των εισαγγελέων

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Βόλου κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε πως οι προκλήσεις παραμένουν και αυξάνονται όσο θα αυξάνονται οι εισροές και ο εγκλωβισμένος πληθυσμός μεταναστών. Για τον ίδιο πρέπει να υπάρξουν αξιοπρεπείς και συμμορφούμενες σύμφωνα με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας συνθήκες Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η αύξηση της χωρητικότητας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής. Η ελαχιστοποίηση της πρακτικής της διοικητικής κράτησης, στις περιπτώσεις που ορισμένως και αυστηρώς προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου και η δικαστική αναθεώρηση των αποφάσεων κράτησης σύμφωνα με τις εγγυήσεις της νομοθεσίας. Η βελτίωση των συνθηκών στις δομές της αστυνομίας ακόμα και αν χρησιμοποιούνται για τη μικρότερη δυνατή παραμονή, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους και σε βασικές υπηρεσίες, με προτεραιότητα στην παροχή ιατρικής φροντίδας. Η πλήρης καταγραφή των αιτούντων άσυλο σε όλη την επικράτεια και η χορήγηση ατομικών δελτίων αιτούντων διεθνής προστασίας που κατοχυρώνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο εντοπισμός, η εκτίμηση και η πιστοποίηση της ευαλωτότητας μέσω των εγκεκριμένων αρμόδιων φορέων και η κατοχύρωση ενός δικτύου παραπομπών και παρακολούθησης των σχετικών υποθέσεων στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας, προστασίας και αποκατάστασης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το