Πολιτισμός

Μηνύματα ανθρωπιάς στο βιβλίο του Β. Παππά «Ο αχμάκης» για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Θεόφιλου 

Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο «Αχίλλειον» η μυθιστορηματική βιογραφία του Θεόφιλου του Βαγγέλη Παππά με τίτλο «Ο αχμάκης», ένα βιβλίο που ιχνηλατεί τη ζωή και το έργο του ζωγράφου της Ρωμιοσύνης. Όπως τονίστηκε, πρόκειται για ένα απόσταγμα γνώσης και πολιτισμού, το οποίο εκπέμπει πάρα πολλά μηνύματα ανθρωπιάς.
Η κ. Ντία Μουτσινά, μέλος της «Μαγνήτων Κιβωτού», ανέφερε ότι η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Λαϊκός Πολιτισμός-Λαϊκές Τέχνες», ενώ γίνεται σε συνδιοργάνωση με τις εκδόσεις «Εν Πλω», για να τονίσει ότι είναι ένα βιβλίο που ιχνηλατεί τη ζωή και το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.
Ο εικαστικός και συγγραφέας του βιβλίου κ. Βαγγέλης Παππάς επισήμανε πως «πρόκειται για τη μυθιστορηματική βιογραφία του Θεόφιλου με τίτλο «Ο αχμάκης», που σημαίνει ο ανόητος, ο καθυστερημένος. Προτίμησα να βάλω αυτή τη βρισιά, η οποία τον ακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ούτως ώστε να αναδειχθεί όλο το εύρος της σοφίας του, ενάντια σε όλο αυτό που πίστευε ο κόσμος, το οποίο τελικά ίσχυε μέσα από την τέχνη του και τη ζωή του».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «αν και ήθελα αρχικά να γράψω ένα βιβλίο πιο «στεγνό», ένα δοκίμιο, που να θέτει το ερώτημα ποια είναι η ελληνική πρόταση στις αρχές του 21ου αιώνα, στην πορεία κατάλαβα ότι δεν είχε καμία δύναμη να σταθεί και πως θα έπρεπε να βρω το πραγματικό σύμβολο της ελληνικότητας. Εκείνο που υπήρχε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ώστε να μπορέσω να στοιχειοθετήσω ένα παράδειγμα για να δούμε τι θα μπορούσε να ήταν αυτό που θα μας βοηθούσε στο σήμερα. Κι έτσι βγήκε «Ο αχμάκης»».

Από την πλευρά της η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας κ. Σοφία Κανταράκη ανέφερε πως «πρόκειται για ένα απόσταγμα γνώσης και πολιτισμού, το οποίο εκπέμπει πάρα πολλά μηνύματα ανθρωπιάς» για να συμπληρώσει: «Εκπέμπει το μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε και να παραμένουν πάντα αυτό που ονειρεύεται η ψυχή μας, να παραμένουμε γνήσιοι, αυθεντικοί και ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό μας, αλλά και απέναντι στον κόσμο. Κάτι που έπραξε ο Θεόφιλος σε όλη του τη δραματική ζωή, γιατί μέσα από τις κακουχίες τελικά αναδείχθηκε το πρότυπο ενός ανθρώπου, που βγάζει μία εσωτερική απλότητα και μία ανεκτικότητα απέναντι στην πολλαπλή κακία που αντιμετώπισε όπου κι αν βρισκόταν».
Η ίδια πρόσθεσε ότι οι μαθητές εισέπραξαν απόλυτα όλα αυτά τα μηνύματα κατά τις επισκέψεις στα σχολεία, γιατί αντιλήφθηκαν μία διαφορετική βιωματική πλευρά της λογοτεχνίας, η οποία δεν μπορεί απλά να δώσει ένα ξερό βιβλίο.

Η εικαστικός κ. Ελπινίκη Καμόσου σημείωσε ότι ο τρόπος που γράφει ο Βαγγέλης Παππάς είναι γλαφυρός και ζωγραφικά αφηγηματικός. «Ξετυλίγονται πτυχές της προσωπικότητας του Θεόφιλου που δεν είχα ανακαλύψει και είναι πραγματικά σπουδαίο. Η ματιά μου και η σκέψη μου πλαταίνει και ανοίγει μέσα από τα μάτια ενός συναδέρφου» κατέληξε.
Τέλος η κ. Μαρία Νάνου, ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης, ανέφερε ότι «στον Βόλο τον ζωγράφο Θεόφιλο τον γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά μέσα από τις μελέτες του Κίτσου Μακρή. «Ο Θεόφιλος είναι ανεξάντλητος και διαχρονικός. Ίσως με την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση να γίνεται ακόμη πιο επίκαιρος» τόνισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το