Τοπικά

Μηνύματα αλληλεγγύης από «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις»

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2018, που, για πέμπτη συνεχή χρονιά, διοργάνωσε ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» και σύμφωνα με την ίδια ανέδειξε δύο σημαντικά στοιχεία: Η Μαγνησία και η περιοχή της Αγιάς εξέπεμψαν την πλέον παρατεταμένη δέηση, καθόλη τη διάρκεια των δεκαπέντε ημερών, για τα αθώα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου μήνα. Οι δεήσεις του κ. Ιγνατίου γίνονταν σε κάθε παράκληση προς την Παναγιά μας, ευαισθητοποιώντας, ταυτόχρονα, τον λαό μας σε θέματα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Τούτο είναι το πρώτο αξιοσημείωτο γεγονός των εκδηλώσεων και το δεύτερο είναι η περαιτέρω ανάδειξη σημαντικών μνημείων, η προστασία και η προσπάθεια αναζωογόνησής τους».

Οι φετινές δράσεις των «Αυγουστιάτικων παρακλήσεων 2018» πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από 1-13/8, διατηρώντας σταθερό τον αρχικό τους οραματισμό:
Την Παρακλητική προσέγγιση της Παναγίας και την πραγματοποίηση, σε προαύλειους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων πολιτισμού, με μουσικές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά, συνδυασμένα με λόγο και εικόνα, με σκοπό τον εμποτισμό των κατοίκων και των επισκεπτών στους θησαυρούς της παράδοσής μας.
Επιπλέον, την ανάδειξη «κρυμμένων» εξαιρετικών θρησκευτικών και πολιτισμικών χώρων της περιοχής μας και τη συμβολή στην αναβάθμισή τους.
Η συμμετοχή των πιστών υπήρξε και φέτος εντυπωσιακή και μάλιστα παρέμεινε αμείωτη μέχρι τέλους. Τα υψηλής αισθητικής παραδοσιακά συγκροτήματα και ο λόγος των δύο αφηγητών, του διδάκτορα Θεολογίας, συγγραφέα και μουσικολόγου Ηλία Λιαμή και του θεολόγου, συγγραφέα και Δ/ντή Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Αθηνών Δημήτρη Καραβασίλη, απέδειξαν, σύμφωνα πάντα με την Μητρόπολη πως η Ελληνορθόδοξη παράδοση δεν αποτελεί μόνον οδό σωτηρίας, αλλά και παράγοντα υψηλής πνευματικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας.
Μεγάλη σημασία, επίσης, είχε η διοργάνωση των «αυγουστιάτικων παρακλήσεων» και σε απομακρυσμένους τόπους και χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των πιστών της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και να νιώσουν το ενδιαφέρον του Επισκόπου προσωπικώς.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η διοργάνωση δραστηριοτήτων σε δύο ξεχωριστούς τόπους και Εκκλησιές: Στην Άνω Κερασιά, καμένη από τους Γερμανούς και έκτοτε ακατοίκητη και στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών στη Ζαγορά, ένα παλιό και πολύ αξιόλογο Μοναστήρι, που θα γίνει προσπάθεια κτιριακής και πνευματικής ανακαίνισής του. Το φετινό πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, εκδηλώσεις στην Αγριά, στη Βελίκα Αγιάς, στη Μεταμόρφωση Βόλου, στην Αργαλαστή, στην Κάτω Γατζέα και στην Ευαγγελίστρια Ν. Ιωνίας.
Στις συναυλίες συμμετείχαν τρία μουσικά σύνολα: Η Παραδοσιακή Ορχήστρα του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Κίτσιου, το μουσικό σύνολο «Ραστωδία», καθώς και το παραδοσιακό σχήμα του Κώστα Μούτου, ενώ εμφανίστηκαν και τα χορευτικά συγκροτήματα του Υδραίικου Ναυτικού ομίλου και της «Δωδώνης» του Πειραιά. Για πρώτη φορά μάλιστα, όλες οι συναυλίες μεταδόθηκαν απευθείας από διαδικτυακό κανάλι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το