Τοπικά

Μήνυμα στην κυβέρνηση από τον Βόλο έστειλε ο πρόεδρος του ΣτΕ: «Τα ατομικά δικαιώματα δεν μετρώνται με τα χρήματα»

Παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Γενικής Γραμματέως Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Γενικής Επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών Δικαστηρίων και των τοπικών αρχών, τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια του νέου χώρου όπου στεγάζεται πλέον το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου.

Ο  πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου δήλωσε ότι η παρουσία του στον Βόλο έχει συμβολικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην ενίσχυση της προσπάθειας που κάνουν οι διοικητικοί δικαστές προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα της ελληνικής δικαιοσύνης.  «Από πλευράς ποιότητας και ποσότητας βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη λειτουργία του ΣτΕ και τον κρίσιμο ρόλο του όσον αφορά την έκδοση αποφάσεων επί νομοσχεδίων της κυβέρνησης, ο κ. Σακελλαρίου δήλωσε με νόημα ότι «το ΣτΕ αντέχει.  Και ας λένε ορισμένοι ότι προκαλούν οι δηλώσεις μου θεσμικό τρόμο. Σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, έκανα αυτό που έπρεπε, εκδίδοντας εν ολομελεία τις αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν επετράπη η περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Ξέρετε, όμως, ποια ήταν η υποδοχή αυτής της αποφάσεως; Ότι στοιχίζει 7 δισεκατομμύρια. Αυτή η απάντηση εδόθη. Όμως, τα ατομικά δικαιώματα δεν μετρώνται με τα χρήματα και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί το επίπεδο του λαού, ούτως ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ δικαίου και οικονομίας» δήλωσε ο ίδιος στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Ο κ. Σακελλαρίου εξήγησε πως πίσω από τους θεσμούς βρίσκονται τα πρόσωπα. «Όταν υπάρχουν πρόσωπα με ικανότητες το κύρος των θεσμών στηρίζεται στο κύρος των προσώπων που καλούνται να τους υπηρετήσουν», είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι στηρίζει, από κοινού με την Γενική Επίτροπο Επικρατείας, τη λειτουργία των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, τα οποία σκοπεύουν να επισκεφθούν με σκοπό την αναβάθμιση και τη στήριξη του έργου τους.  «Μην ξεχνάμε πως τα Δικαστήρια είναι τα σύμβολα του Κράτους Δικαίου και ο πολίτης πρέπει να έχει μια καλή εντύπωση για την εμφάνισή τους.  Η δύναμη ενός δικαστού είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου. Σε αυτή την εμπιστοσύνη στηρίζεται το κύρος της Δικαιοσύνης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην μίσθωση του κτιρίου όπου μεταστεγάστηκε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου, ο πρόεδρος του ΣτΕ  ανέφερε πως όλα στην Ελλάδα συνδέονται πλέον με την οικονομική συγκυρία και πρόσθεσε πως η προσφιλής μέθοδος της Διοικήσεως είναι να επιλέγει τις λύσεις των ενοικιαζομένων χώρων.

«Θα θέλαμε η Διοικητική Δικαιοσύνη να έχει τους δικούς της χώρους και ελπίζω πως το πλάνο τεχνητού στεγάσεως της Διοικητικής Δικαιοσύνης υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες μελέτες με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σε μια περίοδο τόσο δύσκολη που βλέπουμε πως υπάρχει μια επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, εμείς πρέπει να κρατήσουμε. Αντέχουμε εμείς, αντέχει και το Σύνταγμα.  Είναι αρκετά ισχυρό για να το εφαρμόσουμε και να επιβάλουμε.  Το Κράτος Δικαίου δεν πρέπει να υποκύψει σε κάποιες οικονομικές συγκυρίες και πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα των πολιτών».

Όσον αφορά τη λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Σακελλαρίου ανέφερε πως προσπαθεί να μείνει εκτός πολιτικής διαμάχης και με τρόπο ανεξάρτητο και ουδέτερο να επιλύει τις διαφορές. Δήλωσε επίσης πως και ο Τύπος πρέπει  να έχει επίγνωση της σημαντικής αποστολής του. «Το πιο σημαντικό καθήκον του αλλά και όλων των προσώπων που βρίσκονται εκτός δικαιοσύνης είναι να ενισχύουν τους θεσμούς και να μην τους καταρρακώνουν, γιατί τότε καταλύεται η εμπιστοσύνη του κοινού στη οποία στηριζόμαστε.

Ουδέν νεότερο για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου

Στον Βόλο για τα εγκαίνια του Διοικητικού Πρωτοδικείου βρέθηκε και η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Mαρία Γιαννακάκη, η οποία ρωτήθηκε για το κτιριακό πρόβλημα του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.

«Για το Υπουργείο Δικαιοσύνης το κτιριακό ζήτημα των δικαστηρίων της χώρας είναι πολύ μεγάλο και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μέσα σε αυτές τις γνωστές δημοσιονομικές δυσκολίες και τους μνημονιακούς περιορισμούς. Δυστυχώς υπάρχουν δικαστήρια που λειτουργούν πάνω από ψητοπωλεία,  από χαρτοπαιχτικές λέσχες και πρέπει να βρεθεί μία λύση, δεδομένου ότι το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης είναι πολύ μεγάλο.

 

Πρόσθεσε όμως πως το πρόβλημα της καθυστέρησης δεν συναντάται μόνο στη χώρα μας, αλλά ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιμετωπίζει προβλήματα. Ωστόσο ανέφερε πως το θέμα σχετίζεται με τις κτιριακές υποδομές.

«Ως Υπουργείο κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και με το θέμα της μηχανοργάνωσης που ήδη έχει ξεκινήσει από τα Διοικητικά Δικαστήρια.  Η Δικαιοσύνη είναι η αιχμή του δόρατος της εξόδου από την κρίση».

Η κ. Γιαννακάκη ερωτώμενη για το κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων στον Βόλο, ανέφερε πως δεν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο και πρόσθεσε πως όλα εξετάζονται. «Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του Βόλου. Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλή στην πλειονότητα των κτιριακών υποδομών των δικαστηρίων της χώρας. Όλα αυτά εξετάζονται μέσα σε ένα συνεκτικό σχέδιο»  είπε χαρακτηριστικά.

Συμβολισμός μέσα στη «μαυρίλα» της εποχής

Από την πλευρά της η Γενική Επίτροπος Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη τόνισε πως το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου κατέχει σημαίνουσα θέση στον δικαστικό χάρτη της χώρας και πως αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνετέλεσαν στην μεταστέγαση του δικαστικού καταστήματος σε αυτό τον ευπρεπή χώρο.

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τώρα δεν διέθετε δική του αίθουσα συνεδριάσεων, αλλά οι δικογραφίες κατά τις δικασίμους μεταφέρονταν από την οδό Ιάσονος στο ακροατήριο του πολιτικού ποινικού δικαστηρίου της πόλης, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η μεταφορά δικογραφιών και με πολλές «ρωγμές» κυρίως στην εικόνα του κύρους του Δικαστηρίου, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτή εδώ η μεταστέγαση. Απόκτησε αίφνης έναν συμβολισμό, μέσα στη «μαυρίλα» της εποχής και θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλους ηγέτες δικαστηρίων να προβούν σε ανάλογες ενέργειες» επεσήμανε η ίδια.

Από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο τελέστηκε ο αγιασμός του κτιρίου. Ο ίδιος ευχήθηκε η Δικαιοσύνη να παραμείνει σε σταθερή πορεία και να έχει την εμπιστοσύνη του λαού που σήμερα περιμένει από τους δικαστές πολλά.

Λάζαρος Γαϊτάνης «Τα μισθωμένα γραφεία τα θεωρούμε λύση μεταβατική»

Μεταβατική λύση χαρακτήρισε τη μεταστέγαση των γραφείων του Διοικητικού Πρωτοδικείου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης επισημαίνοντας:

«Με τα σημερινά εγκαίνια για το Διοικητικό Πρωτοδικείο ξεκινά επίσημα μία καινούρια περίοδος. Αν συγκρίνουμε τις συνθήκες εργασίας στον δεύτερο όροφο της οδού  Ιάσονος με τις συνθήκες εργασίας, που επικρατούν στους δύο ορόφους των εγκαινιαζόμενων γραφείων, τα 229 με τα 452 τετραγωνικά μέτρα, η διαφορά υπέρ των νέων γραφείων είναι τεράστια. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το μίσθωμα παραμένει το ίδιο, 1190 ευρώ.  Και αυτό είναι κάτι, που θα πρέπει να πιστωθεί σε αυτούς  που το πέτυχαν. Από την πλευρά μας δεν μπορεί παρά να δηλώσουμε την ικανοποίησή μας για την αποδοχή ενός παλαιού αιτήματός μας. Την παραχώρηση ενός γραφείου αποκλειστικά για τους δικηγόρους. Το γραφείο αυτό, που ήδη το εξοπλίσαμε με λάπτοπ κι εκτυπωτή, το θεωρώ ως ένα χώρο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου, που πραγματικά εντυπωσιάζει .

Ωστόσο θεωρούμε τη λύση που επιλέχτηκε, δηλαδή τη μεταστέγαση των γραφείων σ’ ένα άλλο μισθωμένο οίκημα, ως μία λύση μεταβατική. Ως μία λύση που ούτως ή άλλως αφήνει ανεπηρέαστη τη λειτουργία των ακροατηρίων του Δικαστικού Μεγάρου, των οποίων η αποσυμφόρηση είναι το ζητούμενο.  Ας μην ξεχνάμε ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο συνεδρίαζε δύο φορές τον μήνα στο Δικαστικό Μέγαρο, στις 5 όμως η ώρα το απόγευμα.

Εμείς λοιπόν χαιρετίζουμε τη λειτουργία των εντυπωσιακών γραφείων του Διοικητικού Πρωτοδικείου, θα συνεχίσουμε όμως να αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο. Ένα Δικαστικό Μέγαρο με χώρους επαρκείς, όπου όλες οι υπηρεσίες θα συνυπάρχουν. Όπου οι δικηγόροι θα μετακινούνται από ακροατήριο σε ακροατήριο διανύοντας μερικές δεκάδες μέτρα. Όχι διανύοντας, όπως τώρα, απόσταση χιλιομέτρου. Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι ο Βόλος, μετά τον Πειραιά, είναι η πόλη με το μεγαλύτερο, σε σχέση με το Δικαστικό Μέγαρο πρόβλημα. Ότι αφού δρομολογήθηκε λύση για τον Πειραιά, είναι αδιανόητο να μη δρομολογείται λύση και για τον Βόλο.

Είναι σίγουρα καλή λύση η μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Η καλύτερη όμως λύση είναι ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο όπου πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια θα συνυπάρχουν».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το