Τοπικά

Μήνυμα ελπίδας από τη Βολιώτισσα γιατρό στον “Ευαγγελισμό” Αθηνά Αργυροπούλου: “Η αρχή του τέλους της πανδημίας”

«Ενθουσιασμένη και παράλληλα ανακουφισμένη» δηλώνει η Βολιώτισσα διευθύντρια του Μικροβιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός» κ. Αθηνά Αργυροπούλου, που την περασμένη Κυριακή έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η γιατρός εμβολιάστηκε το απόγευμα της ιστορικής αυτής μέρας, όπως χαρακτηρίστηκε, μετά τον στρατηγό-αρχηγό του ΓΕΕΘΑ και τον μητροπολίτη Ναυπάκτου. Σήμερα σε συνέντευξή της στη «Θ» μάς αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του πολυπόθητου αυτού εμβολίου, που σύμφωνα με την ίδια σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Η Αθηνά Αργυροπούλου, ιατρός βιοπαθολόγος-κλινικός μικροβιολόγος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου το 1993 έλαβε και διδακτορικό δίπλωμα. Είναι διευθύντρια του Μικροβιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αθηνών «ο Ευαγγελισμός».

Ποιες ουσίες περιέχει το εμβόλιο; Ποια είναι η ταυτότητά του;
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ήρθε στην Ελλάδα είναι το mRNA εμβόλιο της Pfizer BioNTech. Στο εμβόλιο αυτό υπάρχουν 10 συστατικά: 1 ενεργό μόριο mRNA και 9 βοηθητικά.
Το ενεργό, το αγγελιοφόρο RNA (mRNA) περιέχει τις γενετικές οδηγίες, για να παράγει o οργανισμός του εμβολιαζόμενου την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού. Αυτό το τεχνητά δημιουργημένο χαρακτηριστικό του ιού ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να παράγει προστατευτικά αντισώματα και κύτταρα μνήμης. Το mRNA αποσυντίθεται γρήγορα, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος στο σώμα, και δεν ενσωματώνεται στο ανθρώπινο DNA, όπως υποστηρίζουν οι συνωμοσιολόγοι.
Τα υπόλοιπα συστατικά είναι: 4 λιπίδια που προστατεύουν το mRNA που είναι πολύ εύθραυστο, 1 σάκχαρο που αποτρέπει τη συγκόλληση, όταν το εμβόλιο συντηρείται σε βαθιά ψύξη και τέσσερα άλατα (χλωριούχο κάλιο, μονοβασικό φωσφορικό κάλιο, βασικό διένυδρο φωσφορικό νάτριο και χλωριούχο νάτριο). Πρόκειται για συνηθισμένα συστατικά που υπάρχουν σε πολλά φάρμακα και εμβόλια, εδώ και πολλά χρόνια. Τα άλατα βοηθούν τα άλλα συστατικά του εμβολίου να προσαρμοσθούν καλύτερα στο περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος.

Πώς βιώσατε τους πρώτους εμβολιασμούς στον «Ευαγγελισμό» εσείς και οι συνάδελφοί σας;
Με ενθουσιασμό και ανακούφιση θα έλεγα. Περιμέναμε αυτή τη στιγμή από καιρό και οι πρώτοι εμβολιασμοί σηματοδότησαν την αρχή της ελπίδας για την αντιμετώπιση και το τέλος της πανδημίας. Δεν αφορά μόνο πράξη ατομικής προστασίας, αλλά πράξη κοινωνικής ευθύνης. Αν εμβολιασθεί μεγάλος αριθμός πληθυσμού, και μόνο τότε, θα προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο με τη δημιουργία της ανοσίας αγέλης, συνθήκη αναγκαία για να επανέλθουμε στην κοινωνική και οικονομική καθημερινότητά μας.

Τι σημαίνει για εσάς που βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά του κορωνοϊού η άφιξή του;
Τα δεδομένα του εμβολίου είναι εξαιρετικά από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Ο κάθε ένας που θα εμβολιαστεί θα αποκτήσει ανοσία μέσα σε έναν μήνα περίπου. Με την εξάπλωση του εμβολιασμού, σταδιακά θα δημιουργηθεί μια ασφάλεια προστασίας και σε εκείνους που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, όπως για παράδειγμα οι έγκυες, τα άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία, που έχουν προβλήματα ανοσοκαταστολής κ.λπ.
Αν και με το εμβόλιο βρισκόμαστε στην «αρχή του τέλους» της πανδημίας, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι το εμβόλιο υποκαθιστά τα μέτρα. Αντίθετα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας μάς έχει δείξει ότι πολύ γρήγορα μπορεί να εκτροχιαστεί, ενώ απαιτείται δυσανάλογα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπιστεί και να υποχωρήσουν τα κρούσματα.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους αντιεμβολιαστές;
Νομίζω ότι τα λόγια της δημοσιογράφου κ. Κάτιας Νιάκαρη αποτελούν την καλύτερη απάντηση: «Αύριο κλείνω 10 μέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο… Αποφάσισα να γράψω δυο λόγια γιατί σήμερα είδα τόσες μπαρούφες σχετικά με τα εμβόλια που δεν ήξερα, αν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω. Εύχομαι κανείς από όλους εσάς τους «παντογνώστες» να μη νοσήσει από κορωνοϊό… Είναι ο ιός τριών βασικών χαρακτηριστικών: Του πόνου, του φόβου και της μοναξιάς… Ας ευγνωμονούμε γι’ αυτό το εμβόλιο και ας ελπίσουμε να είναι η λύση!».
Και βέβαια μην ξεχνάμε τους εκατοντάδες νεκρούς συμπολίτες μας, που ήταν γείτονες, φίλοι, συγγενείς… και που δεν πρόλαβαν.

Πώς θα αρθούν οι αμφιβολίες μεταξύ των πολιτών, αλλά και μεταξύ υγειονομικών για να προχωρήσει η διαδικασία και να δημιουργηθεί μια όσο γίνεται μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας του πληθυσμού;
Ελπίζουμε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αποτελέσουν «καλό παράδειγμα» ώστε να καμφθούν οι όποιοι δισταγμοί και φόβοι μεταξύ των υγειονομικών, ώστε με την πάροδο του χρόνου να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Όσο για τον γενικό πληθυσμό, μόνο η έγκυρη επιστημονική ενημέρωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να ακολουθούνται όλα τα προτεινόμενα μέτρα. Θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί ατομική επιλογή, αλλά στάση κοινωνικής ευθύνης.
Καλές γιορτές, να ευχηθούμε και να προσπαθήσουμε όλοι το 2021 να είναι χρονιά ελεύθερη κορωνοϊού.

Φωτό: Στη μέση και καθισμένη η Βολιώτισσα διευθύντρια του Μικροβιολογικού Τμήματος στον «Ευαγγελισμό» Αθηνά Αργυροπούλου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το