Οικονομία

Μήνας «φωτιά» ο Σεπτέμβριος: ΕΝΦΙΑ, φόροι και σχολικά πιέζουν τα νοικοκυριά

«Βαρύς» προμηνύεται ο Σεπτέμβρης για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού οι φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όχι μόνο για τις εκκρεμότητές τους στην εφορία , αλλά και για τα υπόλοιπα έξοδα της νέας σεζόν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open ΤV o κύριος Βαγγέλης Τρασάνης είναι στρατιωτικός και υπηρετεί την πατρίδα για πάνω από 20 χρόνια. Ο κ. Τρασάνης δίνει καθημερινά μάχη για να μεγαλώσει αξιοπρεπώς την τρίτεκνη οικογένεια του.

«Έχω τρια παιδιά, είναι τουλάχιστον 150 ευρώ για κάθε παιδί. Είναι ο μισός μισθός μου. Υπό τις παρούσης δεν είναι υποφερτό, ο μόνος λόγος που επιβιώνουμε είναι επειδή βοηθούν οι παππούδες και οι νονοί. Αλλιώς δεν βγαίνει.», αναφέρει στην κάμερα του Open TV και στον Θοδωρή Βγενή.
Άλλο ένα παράδειγμα, εκείνο της Άννας Λεβή, η οποία επέλεξε από νεαρή ηλικία να αφήσει την καριέρα της και να αφοσιωθεί στην οικογένεια της. Πλέον σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην αγορά εργασίας, καθώς η λίστα των εξόδων μακραίνει μήνα με το μήνα.

« Κατ΄αρχήν είναι τα φορολογικά, δεύτερο σχολικά, ειδικά εμάς που πάει ιδιωτικό σχολείο πρέπει να πάρουμε τα βιβλία και επίσης είναι οι ιατρικές βεβαιώσεις γιατί δεν καλύπτονται όλες από το ΙΚΑ.» λέει η ίδια.

Ένας… κατώτατος μισθός μόνο για τα έξοδα των παιδιών
Μια τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά θα πρέπει να πληρώσει περίπου 220 ευρώ για σχολικά είδη, 80 ευρώ για τις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών, 180 ευρώ για ρούχα και τουλάχιστον 160 ευρώ για φροντιστήρια. Η συνολική επιβάρυνση για την οικογένεια αγγίζει τα 640 ευρώ.

Εκτός από τις δαπάνες για τα σχολικά ήδη, τον Σεπτέμβρη οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, καθώς μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό κ.Ηλία Χατζηγεωργίου «ο πρώτος είναι ο ΕΝΦΙΑ κατά μέσο όρο χρεώνεται κατά περίπου 518 ευρώ ανά φορολογούμενο και επίσης είναι ο φόρος εισοδήματος όπου ο μέσος όρος των εκκαθαριστικών έκλεισε στα 1.145 ευρώ ανά φορολογούμενο.»
Ο Γολγοθάς του ΕΝΦΙΑ δεν τελειώνει τον Σεπτέμβρη, καθώς ακολουθούν άλλες τέσσερις δόσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το