Ελλάδα

Μην βγάλετε selfie κατά την έκλειψη Ηλίου

έκλειψη

Στις 20 Μαρτίου το 80% περίπου της Ευρώπης θα βιώσει την εμπειρία της ηλιακής έκλειψης, της πρώτης μετά 15 χρόνια. Κατά την εξέλιξη του φαινομένου, οι φυσικοί και οι μηχανικοί συνήθως εκφράζουν ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στα ηλιακά δίκτυα, ενώ άλλοι κάνουν σχέδια για να απαθανατίσουν το εντυπωσιακό σκηνικό στα κινητά τους τηλέφωνα και τις κάμερες.

Ωστόσο, ειδικοί του Κολλεγίου Οπτικομετρικής προειδοποιούν ότι εκείνη τη στιγμή δεν είναι το καλύτερο για να στρέψει κανείς το βλέμμα του στον ήλιο, αλλά και να τραβήξει selfie φωτογραφία.

Οι επιστήμονες επισημένουν ότι το να στηθεί κάποιος για να βγάλει σέλφι στην έκλειψη κινδυνεύει με εγκαύματα στο πίσω μέρος του ματιού και τύφλωση. Κλινικός σύμβουλος του Κολλεγίου υπογράμμισε ότι το 1999 -οπότε συνέβη και η πιο πρόσφατη έκλειψη- δεν υπήρχαν «έξυπνα» κινητά και ο κόσμος δεν ήταν τόσο σε παροξυσμό με τις selfies.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό τώρα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί οι άνθρωποι θα πρέπει να κοιτάξουν απευθείας τον ήλιο προσπαθώντας να τραβήξουν το καλύτερο δυνατό ενσταντανέ. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί για αρκετά λεπτά να έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τον Ηλιο.

Η βρετανική Βασιλική Ακαδημία Αστρονομίας έδωσε οδηγίες για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου.

Μια εύκολη λύση αποτελεί η χρήση χαρτονιού με μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Όταν εστιαστεί σε ένα δεύτερο χαρτόνι που βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, το φως που περνάει από την τρύπα σχηματίζει το είδωλο του ηλιακού δίσκου.

Μια άλλη λύση είναι η προβολή της έκλειψης σε μια κόλλα χαρτί μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπια.

Η έκλειψη της 20ής Μαρτίου είναι ολική, ωστόσο στην Ελλάδα όμως, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, θα γίνει ορατή ως μερική.

Σύμφωνα με τον «υπολογιστή εκλείψεων» του TimeAndDate.com, στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.40, θα κορυφωθεί περίπου στις 11.45 και θα λήξει γύρω στις 12.55.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το