Ροή

Μην πετάτε το περιτύλιγμα, φάτε το!

Αμερικανοί επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια φαγώσιμη μορφή περιτυλίγματος που ελπίζουν ότι θα διατηρεί τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά από τις πλαστικές συσκευασίες, βοηθώντας έτσι να περιοριστούν τόσο η σπατάλη τροφίμων όσο και ο όγκος των πλαστικών απορριμάτων.

Οι βρώσιμες μεμβράνες περιτυλίγματος φτιάχνονται από καζεΐνη, μια πρωτεΐνη του γάλακτος, ανέφεραν οι επιστήμονες του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών. Το περιτύλιγμα αυτό προς το παρόν δεν έχει ιδιαίτερη γεύση, όμως θα μπορούσαν να προστεθούν στη μεμβράνη διάφορες αρωματικές ύλες, αλλά και βιταμίνες, προβιοτικά και άλλα στοιχεία για να την κάνουν πιο θρεπτική και νόστιμη.

 
Η μεμβράνη μοιάζει πολύ με το πλαστικό περιτύλιγμα αλλά προστατεύει τα τρόφιμα από την επαφή τους με το οξυγόνο κατά 500 φορές περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα είναι και βιοαποδομήσιμη, ανέφεραν οι επιστήμονες στο συνέδριο που διεξάγεται στην Πενσιλβάνια.
“Οι μεμβράνες με βάση την πρωτεΐνη παρεμποδίζουν άριστα το οξυγόνο και βοηθούν στην πρόληψη της αλλοίωσης των τροφίμων. Αν χρησιμοποιηθούν στις συσκευασίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σπατάλη τροφίμων κατά τη διαδικασία διανομής τους” ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Πέγκι Τομάζουλα
Το 30-40% του φαγητού που παράγεται σε όλον τον κόσμο δεν φτάνει ποτέ στο τραπέζι επειδή χαλάει κάποια στιγμή είτε μετά τη συγκομιδή ή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του, είτε επειδή το πετούν στα σκουπίδια τα καταστήματα ή οι καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν για ύπνο κάθε βράδυ με άδειο το στομάχι, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

 
Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων στο μισό μέχρι το 2030 είχε περιληφθεί στους στόχους για την παγκόσμια ανάπτυξη που υιοθετήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα το 2015.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες επιδιώκουν ταυτόχρονα να μειώσουν την ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων. “Αυτήν την περίοδο εξετάζουμε τις εφαρμογές της βρώσιμης μεμβράνης. Για παράδειγμα, στις μερίδες τυριού χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα πλαστικού περιτυλίγματος, θα θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό”, ανέφερε η Λετίσια Μπονέιλι.
Σε κάθε περίπτωση, οι μερίδες τυριού θα πρέπει και πάλι να περικλείονται σε ένα μεγαλύτερο πλαστικό ή χάρτινο κουτί όταν αποθηκεύονται στα ράφια των καταστημάτων, για να μην βρομίζουν και να μην παίρνουν υγρασία.
Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη βρώσιμες συσκευασίες από άμυλο που όμως είναι σχετικά πορώδεις και δεν αποτρέπουν τόσο αποτελεσματικά την επαφή των τροφίμων με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.
Η Μπονέιλι είπε ότι ελπίζει τα περιτυλίγματα καζεΐνης να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κύκλωμα μαστροπείας: Και tattoo artist ανάμεσα στους εμπλεκόμενους – Είχε εμφανιστεί σε πασίγνωστο βιντεο κλιπ

Γνωστή περσόνα στην ελληνική σόουμπιζ ήταν ο 55χρονος tattoo artist, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται…

21 Μαρτίου 2024

Σε χωριά του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου η εκπομπή της ΕΡΤ «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα

Η τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Φτάσαμε» με παρουσιαστή το γνωστό καλλιτέχνη Ζερόμ Καλούτα ταξίδεψε στο…

21 Μαρτίου 2024

Για πρώτη φορά μεταμοσχεύθηκε νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή

Για πρώτη φορά, Αμερικανοί χειρουργοί μεταμόσχευσαν το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ζώντα ασθενή,…

21 Μαρτίου 2024

Finos Film: To αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αρώματος

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρώματος, η Finos Film μοιράστηκε ένα βίντεο στον λογαριασμό που…

21 Μαρτίου 2024

Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό! Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστρονόμοι και λάτρεις της αστρονομίας για ένα σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει…

21 Μαρτίου 2024

Αποκατάσταση παραλιακού δρόμου στο Λεφόκαστρο

    Εργασίες αποκατάστασης των κρηπιδωμάτων και του παραλιακού δρόμου στο Λεφόκαστρο που επλήγησαν από…

21 Μαρτίου 2024