Οικονομία

Μύλος με το «ξήλωμα» Χαρδούβελη

χαρδουβελης
Από το μεσημέρι της Παρασκευής κυκλοφορούν πληροφορίες στα δημοσιογραφικά γραφεία πως με απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αφαιρούνται συγκεκριμένες αρμοδιότητες από τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως «ξήλωμα» του υπουργού Οικονομικών εξαιτίας του αλαλούμ που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες με τον ΕΝΦΙΑ και την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στις επιταγές της Τρόικα.

Η απάντηση Χαρδούβελη

Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντάει στα δημοσιεύματα σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία της κίνησης του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ το ζήτημα είναι… γραφειοκρατικό, καθώς, οι αρμοδιότητες που αφαιρέθηκαν από τον υπουργό και δόθηκαν στον Γιώργο Μαυραγάνη έχουν παρέλθει στο χαρτοφυλάκιό του από την εποχή Στουρνάρα στο υπουργείο.

Εκείνο που συνέβη ήταν πως, επειδή άλλαξε το οργανόγραμμα, έπρεπε να υπογραφεί νέα απόφαση από τους Σαμαρά-Χαρδούβελη κάτι που συνέβη χθες.

Η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, βέβαια, δημιουργεί ερωτήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι : 

«Πρώτον, η προηγούμενη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και νυν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  καθώς  και η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπάγονται στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με πράξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και ημερομηνία 24/9/2012.
Δεύτερον, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος  111/2014 που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2014,  δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2014 και ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 2014 ορίστηκε ο νέος Οργανισμός  του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτόν  η τέως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης.  Οι αρμοδιότητες  του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη  όπως προσδιορίστηκαν με την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και  του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη αφορούν στις ίδιες γενικές γραμματείες τις οποίες επόπτευε ήδη  από το 2012.
Τρίτον, με βάση την δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής από τον Απρίλιο του 2014 η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής έχει προβλεφθεί ότι υπάγεται επίσης στον εκάστοτε αρμόδιο για τα δημόσια έσοδα υφυπουργό Οικονομικών.
Συνεπώς σχόλια και πολιτικά συμπεράσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ως «απόρροια» των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα». 

Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το