Τοπικά

Μικρότερη η ανεργία στους ηλεκτρολόγους

Ο Σύνδεσμος Εργοδηγών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων Μαγνησίας στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας αποτύπωσης οικονομικών στοιχείων τοπικών επιχειρήσεων, που διεξάγει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, παρουσίασε τα αποτελέσματα των 41 ερωτηματολογίων, που συμπληρώθηκαν από μέλη του Συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος, μέλος της ΟΕΒΕΜ και της ΠΟΣΕΗ, στηρίζει πάντα τις δράσεις των δύο Ομοσπονδιών. Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σεραφείμ Μαουσίδης, στην εκδήλωση που διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.
Ένας καθαρά επαγγελματικός κλάδος ή αλλιώς κλάδος υπηρεσιών, όπως οι ηλεκτρολόγοι, εμφανίζει υψηλούς δείκτες απασχόλησης και διατήρησης προσωπικού. Τρεις στους 10 δηλώνουν την επιθυμία τους για πρόσληψη προσωπικού, έστω και μερικής απασχόλησης.
Αναφορικά με τις οφειλές ο κλάδος των ηλεκτρολόγων, παρά το γενικότερο απογοητευτικό κλίμα, δείχνει χαμηλά ποσοστά οφειλών προς ΕΦΚΑ και Εφορία, με διαφορά των οφειλών προς τις τράπεζες, όπου 1 στους 3 χρωστά, που είναι αναμενόμενο, σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων και προμηθειών. Υπάρχει, όμως, μια αισιόδοξη στάση ως προς τη δυνατότητα τακτοποίησης των υποχρεώσεων το επόμενο διάστημα.

Οι δείκτες του τζίρου, που αφορούν μια περίοδο θεωρητικά παραγωγική για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, όπου ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων έχει αρκετά μέλη, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικοί. Μόνο το 38% δηλώνει αύξηση τζίρου, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο ένα ποσοστό αύξησης της τάξεως του 20%, ενώ κανείς δεν δηλώνει αύξηση τζίρου άνω του 40%. Να σημειωθεί πως 4 στους 10 τουλάχιστον δηλώνουν μείωση, ενώ μόλις 2 στους 10 στασιμότητα τζίρου.
Σημαντική η απεικόνιση, που εμφανίζει το 40% των ερωτηθέντων, να προσδοκά τη μείωση της φορολογίας, 25% τη δημιουργία – αύξηση αφορολογήτου, ενώ 2 στους 10 αναφέρονται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη μείωση του κόστους ενέργειας.
Τα ποσοστά ανεργίας, όπως αποτυπώνονται και στη συνολική έρευνα της ΟΕΒΕΜ, είναι υψηλότερα σε νέους ηλικίας 18 – 35 ετών, ενώ δεν είναι λίγοι οι άνεργοι ηλικίας 35 – 45 ετών. Αυτό το δυσάρεστο συμπέρασμα, επιβαρύνουν τα ποσοστά της μακροχρόνιας ανεργίας και της μη λήψης επιδόματος ανεργίας.
Αισθητή η απουσία αισιοδοξίας για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και ψυχολογίας μετά τις τελευταίες αλλαγές της χώρας (έξοδος από τα μνημόνια, ανασχηματισμός).
Ο κ. Μαουσίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου, αναφέρθηκε σε δύο βασικά προβλήματα: «Πρώτον η έλλειψη οικοδομών είναι βασικό πρόβλημα όχι μόνο του κλάδου των ηλεκτρολόγων, αλλά γενικότερα του επαγγελματικού. Δυστυχώς η μείωση των εργασιών είναι κατακόρυφη και φυσικά έχει οικονομικό αντίκτυπο.

Επίσης, ο ανταγωνισμός επιβαρύνεται από τους μη αδειούχους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, που προσπαθώντας να εισχωρήσουν στην αγορά εργασίας, σε μια εποχή κρίσης, προσφέρουν υπηρεσίες, σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικό κοστολόγιο».
Τέλος, ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων κατέθεσε κάποιες προτάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:
–Μητρώο Αδειοδοτημένων που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την ενημέρωση των καταναλωτών. Η πρόσβαση σε αυτό μειώνει τους κινδύνους από τη συνεργασία με μη αδειούχους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες και ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών.
–Εκπαίδευση – Κατάρτιση τόσο των νέων, όσο και των πιο έμπειρων ηλεκτρολόγων είναι απαραίτητη, σε μια εποχή που οι εξελίξεις σε τεχνολογικούς κλάδους είναι ταχύτατες.
–Γνωστοποίηση νόμων προς πολίτες και φορείς που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών και ιδιαίτερα η σημασία και βαρύτητα των επανελέγχων πρέπει να είναι γνωστοί, τόσο στους πολίτες, όσο και στους φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύνδεσμος έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά δράσεων (ενημερωτικό φυλλάδιο, συναντήσεις με φορείς).
–Συνεχής επαφή με δομές, είναι αναγκαία λόγω αρκετών προβλημάτων, αλλά και απαιτήσεων που απασχολούν τόσο τον κλάδο συνολικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το