Τοπικά

Μικρός αριστοτέχνης της ποντιακής λίρας – Μαθητής του 30ού Δημοτικού Βόλου

Το ταλέντο τους είχε γίνει αντιληπτό από πέρυσι που φοιτούσε στο Νηπιαγωγείο. Έχοντας πάρει τα ερεθίσματα από τον πατέρα του, ο Αβραάμ Λορδόπουλος κέρδισε τις εντυπώσεις με τη δεξιοτεχνία του στην ποντιακή λίρα. Μαθητής από φέτος της Α’ Τάξης Δημοτικού, αντιπροσωπεύει την ελπίδα για τη διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής και στη νέα γενιά που έρχεται.
Μάλιστα η φοίτησή του στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου κρύβει και συμβολισμούς, καθώς πρόκειται για ένα σχολείο στα όρια μεταξύ Βόλου και Νέας Ιωνίας, με πλούσιες δράσεις και συνεργασίες με πολιτιστικούς συλλόγους της προσφυγιάς και τον απόδημο Ελληνισμό, ένα σχολείο που επιχειρεί να συνδέσει το χθες με το αύριο, την παράδοση με την εξέλιξη.
Ο μικρός όχι μόνο ξέρει να παίζει πολύ καλά την ποντιακή λύρα, αλλά και να ερμηνεύει ποντιακά τραγούδια.
«Μου αρέσει η ποντιακή μουσική που έμαθα από τον πατέρα μου από την ηλικία τριών ετών» μας είπε ο επτάχρονος μαθητής και πρόσθεσε πως «παίζω με τη λίρα στο σπίτι, όταν έχω χρόνο».

Προσηλωμένος στο μουσικό όργανο, το χέρι του δεν το άφηνε από τη λίρα, μας έπαιξε και ένα τραγούδι επιβεβαιώνοντας το ταλέντο του.
Δίπλα του στο σχολείο βρισκόταν και η γιαγιά του κ. Ιωάννα Καρατζιώλη που τόνισε πως «στον εγγονό μου αρέσουν πολύ τα ποντιακά τραγούδια χάρη στον πατέρα του, ο οποίος επίσης παίζει λίρα. Βέβαια έχει και άλλες δραστηριότητες, με τις οποίες ασχολείται».
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Πασχάλης Δήμου είναι εντυπωσιασμένος από την ικανότητα του Αβραάμ να παίζει με τόσο άνεση και μαεστρία την ποντιακή λίρα σαγηνεύοντας τους ακροατές.

«Ο Αβραάμ ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη για εμάς. Από πέρυσι που φοιτούσε στο συστεγαζόμενο 36ο Νηπιαγωγείο, διαπιστώσαμε πως είχε ένα ταλέντο στην λίρα με μια καταπληκτική φωνή. Πρόσχαρος, όπως είναι, διάλεξε να είναι πλέον μαθητής στο 30ό Δημοτικό» τόνισε ο κ. Δήμου και πρόσθεσε ότι ένα μέρος της περυσινής εκδήλωσης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού βασίστηκε στον Αβραάμ, ενώ προγραμματίζουμε φέτος και άλλες εκδηλώσεις».
Η νηπιαγωγός στο 36ο Νηπιαγωγείο, όπου φοιτούσε ο μικρός μαθητής, κ. Ιωάννα Παπαγεωργίου ανέφερε πως «είναι πάρα πολύ συγκινητικός. Απλά, όταν βλέπεις τέτοια παιδιά, είσαι αισιόδοξος για το μέλλον» και συμπλήρωσε πως έχει πολλή αγάπη για αυτό που κάνει, δεν αφήνει τη λίρα από το χέρι του, και έχει σεβασμό στην παράδοση.
Η δασκάλα της Α’ Τάξης κ. Βασιλική Τρίγκα αναφέρθηκε στον Αβραάμ λέγοντας πως «είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, άριστος μαθητής και πάρα πολύ καλό παιδί συμμετέχοντας σε όλες τις εκδηλώσεις. Με την κατάλληλη οικογενειακή επιρροή έχει αγκαλιάσει αυτό το παραδοσιακό στοιχείο της ποντιακής λίρας από τόσο μικρός».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το