Κόσμος

Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε πλακούντες εμβρύων

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους επιστήμονες η ανακάλυψη μικροπλαστικών στους πλακούντες αγέννητων μωρών. Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστος ο αντίκτυπος των μικροπλαστικών στον οργανισμό, ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μικροπλαστικά φέρουν χημικές ουσίες οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη ζημιά στα έμβρυα ή να επηρεάσουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα μικροπλαστικά εντοπίστηκαν στον πλακούντα τεσσάρων υγιών γυναικών οι οποίες είχαν φυσιολογικές εγκυμοσύνες και τοκετούς. Τα στοιχεία πλαστικού βρέθηκαν τόσο στην πλευρά του πλακούντα που επικοινωνεί με το έμβρυο όσο και στη μητρική, αλλά και στη μεμβράνη μέσα στην οποία αναπτύσσεται το μωρό. Οι επιστήμονες ανέλυσαν μόλις το 4% του κάθε πλακούντα ωστόσο ακόμη και σε αυτό το ποσοστό βρήκαν δεκάδες στοιχεία πλαστικού. Παράλληλα, όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν βαμμένα μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί ή ροζ και μπορεί να προέρχονταν από συσκευασίες, βαφές ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Environment International» και οι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι για το πόσο και πώς μπορεί να επηρεάζει η παρουσία αυτών των μικροπλαστικών την εξέλιξη και ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ αποτελούν μία ακόμη αφορμή για να αναδειχθεί το μείζον θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από The Guardian

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το