Τοπικά

Μικρομεσαίοι επιβιώνουν χωρίς χρηματοδότηση – Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το προφίλ επιχειρήσεων στον Βόλο

Το προφίλ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ένδυση και υπόδηση στον Βόλο οι οποίες απασχολούν από ένα έως εννιά υπαλλήλους, είναι κυρίως αυτοαπασχολούμενες και έχουν διάρκεια ζωής από οκτώ χρόνια και άνω αναδεικνύεται μέσα από έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η οποία είχε ως αντικείμενο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Επενδύσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκπονήθηκε η διπλωματική εργασία της Δήμητρας Παπούλια με τίτλο «Πηγές χρηματοδότης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Η περίπτωση του κλάδου ένδυσης – υπόδησης στην πόλη του Βόλου» με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Δημήτρη Καλλιώρα και με την πολύτιμη αρωγή του Δρ. Απόστολου Παπαδούλη.
Στην έρευνα συμμετείχαν 50 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Βόλο.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων, μετά από επεξεργασία των ερωτηματολογίων, διαπιστώθηκε ότι το δείγμα αποτελείται από 72% ατομικές επιχειρήσεις, 14% ΟΕ, 2% ΕΕ, 6% ΑΕ, και 4% επιχειρήσεις ΕΠΕ ενώ ένα μικρό μόνο ποσοστό δήλωσε άλλη νομική μορφή.
Το 32,65% των επιχειρήσεων είναι αυτοαπασχολούμενες, ενώ το 65,31% απασχολούν από 1-9 άτομα. Στην κατηγορία από 10 – 20 άτομα καταγράφηκε μηδενικό ποσοστό, ενώ το 2,4% των επιχειρήσεων απασχολούν από 21- 50 άτομα.
Το 80% των επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στον χώρο για πάνω από οκτώ χρόνια κι αυτό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που βρίσκονται στον χώρο του εμπορίου για πάρα πολλά χρόνια.

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, από την έρευνα προέκυψε ότι το 71,43% του δείγματος δεν έχει αναζητήσει χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, ενώ το 87,76% δεν έχει λάβει χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια.
Το 47,6% αναζήτησε χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης κι ακολουθούν με ποσοστό 17,65% οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία.
Ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί την πρώτη πηγή χρηματοδότησης σε ποσοστό 62,5%, και ακολουθούν τα προγράμματα – ΕΣΠΑ σε ποσοστό 29,17%, ενώ το 8,33% απάντησαν άλλους τρόπους χρηματοδότησης οι οποίοι δεν διευκρινίστηκαν.
Δημοφιλέστερη πηγή χρηματοδότησης για τους συγκεκριμένους κλάδους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί η χρηματοδοτική μίσθωση σε ποσοστό 73,53%.
Ο φορέας που κυριάρχησε ως μέσο πληροφόρησης είναι οι τράπεζες σε ποσοστό 37,21%, το 27,91% των μικρομεσαίων απάντησε ότι ενημερώνονται μέσω διαδικτύου και το 20,93% ενημερώνονται μέσω του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος. Τέλος, τα επιμελητήρια, οι σύλλογοι και τα υπουργεία, καταλαμβάνουν ένα μικρό ποσοστό από 2% έως 6%.

Επιχειρηματικό περιβάλλον
Αναφορικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον και τι δυσκόλεψε περισσότερο τα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
Η έλλειψη κεφαλαίου σε ποσοστό 37,5% ήταν ένας παράγοντας που τους δυσκόλεψε αρκετά τα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Η γραφειοκρατία αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που δυσκόλεψε πολύ τις επιχειρήσεις σε ποσοστό 31,58% .
Ένα μεγάλο ποσοστό 34,21% θεωρεί ότι δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση και η εμπλοκή πολλών και διαφορετικών φορέων στις δράσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων, έχουν ως συνέπεια πολλές φορές, να δημιουργείται άγνοια και σύγχυση των επιχειρήσεων, ως προς τον φορέα που θα πρέπει να απευθυνθούν για βοήθεια.
Ο ανταγωνισμός με τον οποίο έρχονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη αγορά (ένδυση – υπόδηση) θεωρείται ως ένα από τα εμπόδια που δυσκολεύει ιδιαίτερα τους νέους επιχειρηματίες, με το 38,46% να δηλώνει ότι τους δυσκόλεψε αρκετά.
Το 34,21% απάντησε ότι η ανάπτυξη της αγοράς τους δυσκόλεψε λίγο σε σχέση με άλλους παράγοντες, ενώ το 32,43% απάντησε ότι η ιδιωτική κατανάλωση τους δυσκόλεψε αρκετά.
Το τοπικό αγοραστικό περιβάλλον αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που επηρέασε αρκετά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των επιχειρήσεων με το 37,5% να δηλώνει ότι τους δυσκόλεψε αρκετά. Ως προς την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 93,48%, θεωρεί ότι είναι δυσκολότερη σε σχέση με το παρελθόν και γι’ αυτό ευθύνεται και η οικονομική ύφεση ενώ ένα μικρό ποσοστό 4,35% θεωρεί, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Τέλος, ένας από τους παράγοντες που επηρέασε αρκετά τα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι η έλλειψη κεφαλαίου σε ποσοστό 37,5%, η γραφειοκρατία σε ποσοστό 31,58%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το